Синевир: найвідоміше озеро Карпат

Найвідоміше озеро Карпат, глибше за Азовське море, оточене лісами у мальовничій долині між горами та туристами. Ми відвідали його посеред походу, можна сказати, і от які враження отримали
Синевир

Як доїхати до озера Синевир?

Потрапити до озера Синевир громадським транспортом досить проблематично - туди ходить аж один рейсовий автобус з Міжгір'я. Й той не щодня - у вихідні цілком собі може не їхати. В 12.30 автобус цей стартує з Міжгір'я  й за годину з гаком доїжджає до озера. Далі йде в сусіднє село. Назад - у райцентр повертається о сьомій ранку. От і весь зв'язок Синевира зі світом. Від зупинки  автобуса до озера ще 1200 метрів дорогою й деякий набір висоти.

До Міжгіря досить легко дістатись автобусом через станцію Воловець.

Ще до озера Синевир можна прийти горами. Від Межигір'я, наприклад сюди пролягає мальовничий маршрут через хребти Кичера й Кам'янка, довжиною десь 26 км. Від Синевирського перевалу залишиться тільки Кам'янка й 18 км. Це не так швидко, як автобусом, зате для любителів походів дуже навіть приємно.

Інші варіанти - це особистий транспорт, таксі й організовані екскурсії. Що цікаво - озеро Синевир знаходиться на відстані від села Синевир, неподалік села Синевирська Поляна.

Ми потрапили на отой єдиний автобус із Межигір'я після походу Боржавою. А назад пішли вже зовсім іншим хребтиком -  Кам'янкою, від самого озера.

Синевир


Чим цікаве озеро Синевир?

По перше, це красиво. Озеро дійсно мальовниче, вмостилось собі посеред вкритими древніми лісами схилами гір. Соснам на берегах озера понад сто років. Прогулянка навколо озера приносить багато естетичного задоволення. 
Синевир

Шкода, що я забув вдома фотік й клацав на старенький смартфон. Але красиві фото знайти в неті легко, тому краще порозповідаю.

Озеро Синевир утворилось близько десяти тисяч років тому, коли зсув грунту завалив долину струмка, утворивши таким чином природну дамбу. Озеро досить глибоке - до 22 метрів, що більше ніж, наприклад, Азовського моря. 

Синевир

У озері водиться форель, раки й величезні жаби. Жаби різні, звичайно, але окремі екземпляри вражали розмірами й пригадували книги про Амазонію. У жаб цих в травні щось типу шлюбного сезону, й вони  з усіх навколишніх гір збігаються до озера в пошуку партнерів. Через це іноді перекривають рух на дорогах нацпарку - занадто багато жаб там рухається. Коли сидиш на березі озера, таке враження що перебуваєш в епіцентрі якогось еротичного фільму про античність, де навколо оргії й симпозіуми. Тільки замість людей - жаби, сотні жаб.
Синевир, жаба

Ну, ви зрозуміли, жабів та їхніх оргій було настільки багато, що вони оформились в окреме сильне враження. Але більшість приїжджає, все ж, не за цим.  Озеро Синевир в Україні відоме, це своєрідний "розкручений бренд". Що й не дивно - наша країна не дуже балувана мальовничими гірськими озерами. А тих, куди може дістатись турист-непоходник, ще менше. Ми ж то знаємо, що є ще високогірні озера на Чорногорі, неймовірно мальовничі озера на Свидовці, озера на Пішконі й Аршиці. ,Й, підозрюю, не тільки. 
Але сам по собі Синевир красивий, звісно
Синевир

Відомість озеравідображається у кількості торгівлі, атракціонів, туристичних автобусів й приватних автівок, які окуповують підїзд до озера в святкові й вихідні дні.  Н шляху до озера багато кіосків з пропозиціями усього карпатського - їдла, напоїв, сувенірів, розваг. Навколо озера теж примостились столики з медом, варенням й чаями різноманітними. Купили за 10 грн пакунок, дослівно "Вітаміний чай" з купою русизмів у складі :-)  Можна покататись на плотику, можна покататись на конях, можна посидіти в альтанках за 35 грн (так віщує напис на них). А от намет поставити нема де та й заборонено взагалі.

Ми жили в кілометрі від озера на мальовничій полонині на підйомі на гору Озірну й Хребет Кам'янку. Куди й продовжили наш похід.

Синевир

Ще з цікавого - неподалік Синевиру є центр-реабілітації бурого ведмедя, де, зокрема, живе той ведмідь, який провів багато років у клітці на околиці мого Городка. Для любителів історії є укріплення угорської лінії Арпада в кількох кілометрах. Трохи далі, але теж поруч - музей лісосплаву. Ще далі - цікавезне село Колочава з музеєм "Старе село"

До нових зустрічей!

Інші розповіді про походи й подорожі в Карпати.



СХОДЖЕННЯ НА ЗИМОВИЙ ПЕТРОС

ПОХІД У ВІДДАЛЕНІ КАРПАТИ: РЛС ПАМІР ТА ГРИНЯВСЬКІ ГОРИ

НОВИЙ РІК НА КУКУЛІ - ЛЕГКИЙ ПОХІД В ЗИМОВІ ГОРИ