Кваси - село з мінеральним присмаком між високими горами

Кваси це село в Карпатах, затиснуте поміж гір, де куди оком не глянь - зелені схили (білі, жовтогарячі, як в який сезон), гірські вершини, ідилічні хатинки й інші красоти Карпати. З Квасів  досить легко можна піднятись на красивезні вершини Близниці та Петроса (якщо це не зима, звісно), пройтись Чорногорою чи Свидовцем. А назва вказує на ще одну місцеву пам'ятку - "квасну воду", мінералку. І генделик є кльовий. Загалом, село, куди туристи часто втрапляють, і зовсім не дарма.
Кваси


 Що таке Кваси? Село у Карпатах, затиснуте поміж гір, де куди оком не глянь - зелені схили (білі, жовтогарячі, як коли), гірські вершини, ідилічні хатинки й інші красоти Карпати.

Для чого ще туди їхати? З Квасів зручно сходити на красивезні вершини Близниці, Петроса та інших навколишніх гір, а назва села  вказує на ще одну місцеву пам'ятку  - "квасну води", мінералку, яку можна пити просто на вулиці з числених джерел (перейдіть річку по місточках, там знайдете), або у спеціальному санаторії.  Мінералка з миш"яком й вважається дуже корисною.

Окей, ще щось цікаве є в Квасах?  Так,  неподалік знаходиться лижний курорт Драгобрат,  є старі церкви (дерев"яна 1860-го року - хоча не дуже надійні джерела відносять її до 18 ст. та кам"яна, теж 19 ст.), а зовсім поруч із селом з трасою можна помилуватись справжнім водоспадом Труфанець (Координати GPS 48.214, 24.308). Кваси також вважається столицею (центром виробництва) гуцульського ліжника, на тему якого згадується невеликий музей.

Де жити у Квасах? Приватний сектор багато житла пропонує, можна бронювати але можна й так, на місці  (ми без проблем знаходили завжди, в 2017 році, наприклад, знайшли тримісну кімнату за 270 грн/ніч). У санаторії Тиса теж можна заселитись.

Як же дістатись у Кваси? Потягами: з Києва, Харкова, Львова - усе що йде на Рахів,  автобусами трасою Н 09 "Львів-Мукачеве" (через Франківськ, Яремче, Рахів), приміськими поїздами з Франківська, власним транспортом звідки завгодно. Або ж - прийти горами звідкись, мій улюблений спосіб.

Які розваги є в Квасах? Ресторан "Гагарін та Бокораш" з пивоварнею "Ципа" засумувати не дасть - заклад з легендою, історіями про Гагаріна в горах, купою артефактів для фото й пивом на травах.  Ну й на місці можна розпитати про різні гірські розваги - на конях там покататись, квадрациклах...

Кваси навесні це якось так - сніг на вершинах гір залишився, а тут зелено й тепло.КвасиКваси весною

Через село протікає стрімка річка, через яку ведуть місточки. В тому числі, й підвісні.Кваси

В Квасах є декілька старих церков (на фото - Петропавлівська 1860 року) та декілька відкритих мінеральних джерел - буркутів, усі різного смаку, як на мене.
Кваси церкваКваси,  джерело мінералки

Кваси,  джерело мінералки

Санаторій "Гірська Тиса" вирізняється розмірами. Там можна лікуватись мінералкою та шукати житло. 
Кваси,

"Квасити в Квасах". Чи не найкращий генделик Карпат знаходиться саме тут. Ресторан "Гагарін та Бокораш" із власною пивоварнею "Ципа", там добре. В селі є й інші генделики (ресторан "Васкул", наприклад, який теж про смачне пиво заявляє, ще й про піцу), але, якшо чесно, не дійшли до них.Кваси,

Кваси, Кваси,

Кваси,

Кваси,

Мені Кваси подобаються, насамперед, за зручне розташування між  Чорногірським та Свидовецьким хребтами й що звідти легко підійматись на сусідні гори (ну, якщо ваша фіз підготовка не зовсім нікудишня). Задля цього туристи сюди й їдуть й вже на залізничній станції їх зустрічають такі от ефектні гірські види.
Кваси

Походи в гори - чи не найбільше задоволення в Квасах в усі сезони. На Близницю можна збігати впродовж дня без особливих ускладнень (хоча підйом й крутенький), на Петрос же трохи далі й потрібно розраховувати сили або ж подбати про ночівлю на маршруті. Є ще й менш високі гори.  Останнього разу наш шлях лежав саме на Петрос!
КвасиКваси

Ось цей недобудований монстр, при всій своїй неестетичності є чудовим орієнтиром, як мінімум для двох корисних речей - початку підйому на Петрос та галявини, де можна спокійно розкластись з наметами.Кваси, підйом на Петрос

Щось є в ньому постапокаліптичне...Кваси, підйом на Петрос

За яку годину підйому дорога виходить на полонину з чудовими краєвидами на Близниці. Для таких прогулянок особливої підготовки не потрібно, досить бажання.Кваси, підйом на Петрос


Ми помандрували далі! 

Дякую, Кваси, за чергові прведені кілька днів!

Читайте найсвіжіші розповіді у телеграмі https://t.me/odisseyua