Кам'янка у травні - мальовничий хребет поруч із озером Синевір

Кам'янка - хребет у Горганах, важким його назвати складно, а мальовничим можна. З Кам'янки чудовий панорамний краєвид на Боржаву, гарний вид на Пішконю й ряд гірок поменше. З гори Озірної можна роздивитись Синевір й зрозуміти чому це озеро "Око Карпат". Якщо з погодою пощастить, звісно. Чудове місце для прогулянок від чи до озера Синевір й нескладних походів у гори.
Кам'янка похід, Карпати

Кам'янка це Горгани, тому тут на вершині іноді є трохи отих сіро-зелених каменюк, які відрізняються цей гірський масив від решти Карпат. Але Горгани невеликі й розсипи каміння губляться поміж дерев та жерепу. Жерепу теж не дуже багато (що зовсім не спрощує здолання місць його концентрації), а от лісу вистачає. Ці неймовірні високі й товсті стволи такище є на схилах. Чи надовго, правда? Вирубки району тривають й в єдиному пристойному місці ночівлі на хребті краєвид навколо вже дещо "марсіанський - суцільні вирубані схили. Простягається Кам'янка від Озера Синевір до Синевірського перевалу (відстань близько 16-18 км), звідки кілька годин ходу до Міжгір'я милим мініатюрним хребтом Кичера (ще 8 км), або ж можна продовжити похід на Пішконю, чи поїхати кудись. З перевалу є дорога - до того ж Межигір'я (й далі в цивілізацію), в дуже цікаве село Колочава (перевірено - цікаве) чи назад на Синевір (а ну як кому треба).

Мапа походу виглядає ось так. Малював від руки, тому можу десь помилитись. Детальніший трек є, наприклад, у цьому блозі - https://velukuy.blogspot.com/2014/04/blog-post_1114.html

Кам'янка мапа походу

Потрапили на Камянку досить несподівано. Так як перед тим йшли Боржаву до Міжгір'я, то запланували собі піший перехід через Кичеру й Кам'янку до озера Синевір з однією чи двома ночівлями (залежно від складності підйомів й нашого настрою на здолання а не відпочинок). Проте, коли вже вирушили на підйом, випадково проходячи повз автостанцію в Міжгір'ї, не менш випадково виявили той єдиний автобус, який не щодня звідси до озера ходить. Моментально переклепали плани в більш для нас сприятливі й вирішили пройти хребет в зворотньому напрямку - від озера. Тому спочатку оглядини озера, а потім похід на Кам'янку


Ночівля неподалік озера Синевір

На озері лупив дощ і фоток толком не робили Нагулявшись навколо Синевіру, рушили в гору. На самому озері намети ставити ніби як заборонено (хоча на певній відстані в хащах достатньо малолюдних місцин), але якщо трохи пройти вгору маршрутом на Озірну ("трохи" це метрів 150 набору висоти), то мапа малює полонину, колиби й джерело. Має бути мальовниче й те що треба взагалі.Дійшли на полонинку. дійсно мальовниче, чудові види на навколишні гори в хмарах й кілька порожніх ще "мімішних" будиночків, які язик не повертається називати колибами. Входи в будиночки передбачливо забиті цвяхами, але поруч є хороша майже рівна стоянка в лісі з джерелом неподалік.

Тут нас наздогнали два кумедних хлопця з Харкова. Позитивні новачки у горах - вирішили зекономити на турі й поїхати своїм ходом на Західну. Перед тим повисіли трохи у Львові й рушили в Карпати. Тут, дещо отетерівши від рівня розвитку транспорту у горах, приїхали до Синевіру на таксі. Далі у них почали закінчуватись гроші, а гірські походи в таких умовах є чудовим розвитком ситуації. Хлопці знаходили дорогу язиком й будували маршрут дещо навпомацки, довго шукали у горах дійсно рівне місце й палили на вогні новенький білий емальований чайник. Але оте дивне мазохістично-наполегливе задоволення від походу в очах у них було.
Кам'янка похід, Карпати, Синевір
18766747_10211406319587820_7858861319998893623_o


Підйом на гору Озерна

Якщо коротко про гору Озерна (чи Озірна), то це симпатичні пейзажі, красивий і засніжений в травні підйом, невеликий вузький гребінь. Рекомендую підійматись при відвідуванні озера - без рюків прогулянки на кілька годин буде, а задоволення багато. Підйом досить справжній - метрів 500 набору висоти крутим схилом на гору Озерна. Тих 350 м, що залишились на сьогодні, здолали години за півтори. Стежка досить крута, а під вершиною ломились через сніжники й навіть задумався про бахіли, але сніг мене поки ще не переконав їх з рюкзака діставати. Паралельно рухався гурт поляків. Ми з рюками від них не набагато відстали :-)
Гора Озерна
Насправді, Озірною ця гора називається, бо озеро видно - коли погода дозволяє й щось видно взагалі. Нам не дозволяла - ми насолодились хмарами, снігом й соснами. Що теж красиво, насправді. Вершина гори трохи далі - з неї взагалі нічого не видно
Гора Озерна

Гора Озерна
Кам'янка похід, Карпати

Маршрут взагалі маркований на совість - зелені маркери не дають заблукати, навіть коли дуже хочеться
Кам'янка похід, Карпати


Бовт Буковинка.

18768593_10211406320667847_6146714396408135558_o
Що таке той бовт вияснити не вдалось, але саме так на мапі підписане місце для стоянки на хребті. Стоянка так собі - до води далеченько, а навколишній вид з часів виходу мапи перетворився на суцільну вирубку. Але жити можна. Та й це дійсно єдине придатне місце для табору - вода на хребті рідкість а тут усього хвилин за 10 можна дійти :-)

Несподівано наздогнали хлопці з минулоі стоянки - без мапи по маркерах дійшли до цієі стоянки. Маршрут їм сподобався, тепер сушать взуття й туалетний папір.Вправляюсь в розпалюванні дров'яної пічки в умовах суцільного дощу. Нашкрябав ножем трісочок з сухої тріснувшої сосни, а коли пічка розгорілась то вже що завгодно висушить й спалить. 


Гора Кам'янка

Другого дня ломанулись власне на Кам'янку - півтори години підйому, достатньо багато снігу на схилі, через який під верхом навіть східці рубили. Вузьким відкритим хребтом йде стежка. Коли стежки під снігом не видно - не біда, хребет занадто вузький щоб заблукати. Місцями стежка йде через прорубаний жереп.
Кам'янка похід, КарпатиКам'янка похід, Карпати
Пейзаж чудовий - видно в усій красі Боржаву, дещо з відстані Пішконю й чималий шматок Горган. Шкода що не довга прогулянка - хребет то усього кілька кілометрів.. Маршрут повертає до низу перед найвищою точкою. Ломанулись спочатку далі по хребту, але вперлись в жереп й вирішили слухатись маркерів. Залишили кілька позначок на снігу для харківських хлопців, якщо вони дійдуть сюди нашими слідами.Кам'янка похід, КарпатиКам'янка похід, Карпати
Спуск здолали за два переходи й один обід.Дивним чином вийшли на Синевірський перевал чітко до вкрай рідкісної й далеко не щоденної маршрутки на Колочаву, де й продовжимо нашу подорож. А походна частина завершилась на цьому мальовничому перевалі.

Інші розповіді про походи й подорожі в Карпати.

Похід у віддалені Карпати: РЛС Памір та Гринявські гори

Новий рік на Кукулі - легкий похід в зимові гори