Пнівський замок – найбільша фортеця Прикарпаття.

Пнівський замок може стати неочікуваним краєзнавчим подарунком для усіх тих, хто в своїх мандрах Карпатами (пішки, вело, авто), проїжджає через Надвірну і має дещицю часу на оглядини цікавих місць.

Пнівський замок



-->
До Надвірної свого часу ми потрапили дещо нетривіальним шляхом – пішки від Манявського Скита (після пішого походу така відстань –  дрібниця.). По дорозі знайшли чудову галявину, звідки оглядалась чудова панорама на декілька найближчих сіл, де поміж хатамии повсюдно стирчали нафтові вежі (Українська Аравія чи Кувейт?). Перед тим один місцевий лісоруб щиро вирішив нам допомогти і дуже довго пояснював що - “отам треба йти на право”… показуючи при цьому рукою вліво!!! А на останок сказав, що ми „трохи того. - странні, що такі відстані без машини ходимо”. Сперечатись не стали. Нафтові вежі та мальовничі низькогір”я супроводжували нас впродовж усього подальшого шляху. От уже й Надвірна, але поки нам не туди, а у Пнів!

Передмістя Надвірної Пнів знаходиться на виїзді міста в сторону Яремчі. Власне, біля великого надпису «Надвірна» й варто звертати до замку – він буде виднітись ліворуч. Важко не помітити. Знаходиться фортеця на природжному підвищенні рельєфу й видається достатньо великою за площею – напевне одна з найбільших цитаделей в Україні. Оборонні споруди масивні, проте не особливо складні – усього п”ять веж і стільки ж стін. Збереженість споруди різна,.проте погуляти-полазити знайдеться де. І помилуватись краєвидами теж – за Надвірною починаються Горгани, тому мальовниче все навколо, перевірено.

Пнівський замок


Пнівський замок
IMG_6796

Замок в Карпатах
IMG_6788

пнівцький замок
IMG_6795
Руїни пнівського замку


пнівцький замок
IMG_6775
Туристи, замок й сільська церква

Замок на вигляд не самий вражаючий (особливо в теперішньому стані), але «хвилі історії» відбивав стійко – інформації про успішні облоги чи штурми збереглось не багато (зокрема, у 1621 році, опришки ніби як підкопались до замку й зненацька захопили). Після втрати обороноздатності у 18 ст., замок стає чимось типу маєтку, поступово руйнується й на поч.. 19 ст його частковво розбирають на благородну справу побудови броварні. Руйнується замок і до сих пір – декілька років тому завалилась одна з найбільш вцілілих веж замку…

Кажуть, підземні ходи тягнуться від замку до Надвірної та Манявського Скита (ну, такі довжелезні підземелля багато наших твердинь між собою з’єднують, якщо вірити легендам) Надземні комунікації теж присутні - зараз же до замку не складно заїхати на авто, а один мій знайомий надвірнянець називав це місце не інакше як «коханнядромом» (ну, трохи по іншому, звісно).

Знайти замок не складно – транспортне сполучення Надвірної і Фравнківська дуже активне, щопівгодини їздять маршрутки. І, як і у кожному райцентрі, тут знайдеться уся мінімальна інфраструктура для комфортного перебування. Село Пнів же більше нічим не виділяється. Знайти місця під намети на берегах Бистриці не є складним завданням.

Пнів

Гарної подорожі!!!