Як ми Іглу під Петросом будували

Зимовий виїзд з турклубом «Університет»  в Карпати, під гору Петрос, де ми збудували дві крутезних іглу й заночували у них. Мені страшенно сподобалось таке будівництво, сподіваюсь і вас розповідь про те, як ми зводили свої снігові хатинки, заінтригує.
Іглу в Карпатах


"who eat my meat, build my igloo." 

Jack London

Усім, мабуть, відомо, що іглу це традиційний будинок зі снігу у народів півночі, який періодично фігурує в казках, байках, книжках, мультиках і стереотипах про ці самі народи.

В нашому кліматі побачити іглу проблемно. А в останні роки ще й сам сніг треба пошукати. Та й винайти будинок з снігу при наявності дерева, глини, каменю і усього решти досить складно. Тому, це екзотика у нас і необхідність в суворих умовах в минулому.

Іглу може використовуватися для ночівлі в походах у безлісих, холодних, засніжених місцевостях, де не виходить вирити печеру а в палатці не дуже комфортно. Ну або щоб зайняти групу на стоянці якоюсь цікавою справою. Ще намети в зимових походах оточують стінками зі снігових "цеглин" - теж снігове будівництво, але не зовсім іглу.

В нещодавньому поході з турклубом знайшли трохи снігу у Карпатах й зайняли себе зведенням цієї прикольної хатини.

Відеорозповідь про будівництво іглу, а також снігових печер під Петросом у Карпатах можна подивитись на моєму Youtube каналі.


А в кінці цього звіту є посилання на детальні гайди, як будувати іглу.

У нас же щось отаке вийшло. Непогано, правда?

Іглу в Карпатах


Для побудови іглу потрібно не так вже й багато:

- засіб нарізання снігу (пилка, ніж, лавинний лист, дощечка для нарізання, що є);

- рукавиці, придатні для тривалої роботи зі снігом; 

- снігова лопата, або щось для очистки верхнього шару снігу;

- загальне утеплення - під час роботи буде таки тепло, але все ж зима на дворі;)

- ентузіазм та натхнення, без цього роботу можна кинути вже після кількох цеглин;

- сніг, достатній для вирізання цеглин;

- "аксакал", який знає що робити. Гайди з побудови нині знайти не складно, але зі знаючою людиною все якось швидше виходить. Якщо такої людини немає - ну що ж, робити знаючим себе, значить ;) Або робити  помилки.

Окей, не так вже й небагато потрібно :)

Зібрали усе це до купи, вийшли за табір, накреслили на снігу коло діаметром метра з два (ну, щоб поміщались туристи усередині), зробили рівчачок невеликий по периметру й вклали в нього перший ряд цеглин з тут же закладеної "копальні". Можна просто на сніг по колу класти.

Як будувати іглу

Копальня - це  перший етап з побудову Іглу.  Шукається місце з достатньо товстим шаром снігу, щоб нижні шари могли утрамбовуватись. Сніг для цегли потрібен пресований, що утворюється внизу снігового шару під тиском. Якщо ні шару ні тиску толком немає - можна перемкнутись на землянку (закреслено) насипати гору зі снігу, щоб "будматеріали" спресовувались. Верхній шар снігу знімається а із спресованого нарізаються цеглини.
Як будувати іглу

Для вирізання цегли і потрібна пилка - головний інструмент в побудові Іглу. У нас замість неї "олдскульна" споряга типу "лавлист" - лавинний лист, шматок дюралю із зубчиками, первинно винайдений для відкопування людей з лавин. Північні народи пилками з кісток тварин користуються. А в якомусь поході було, що нарізали цеглу (для стінки навколо намету) дощечками з кухні і кришками від казанка... 

Як будувати іглу

Будується іглу колективно: один робить цеглу, інший носить та подає, бажано очищає від рихлого снігу. 

"Кладуть цеглу" двоє людей з середини хатини - один мостить і обрізає пилкою до необхідної форми, інший тримає попередню цеглу (кілька цеглин, усю стіну), і так "серпантином". При певній вправності можна й одному робити, як хлопчині на фото. Залежить від якості цегли й навичок, які набуваються не те щоб складно.

Як будувати іглу

Цеглини повинні бути у формі трапеції і складатись меншою стороною усередину іглу. Верхня площина цегли при цьому трохи нахилена усередину. Якщо класти ряд за рядом трохи нахилені усередину цеглини, іглу починає заокруглюватись. Ближче до повного заокруглення купола цеглини стватимуть майже трикутними. Ось як схема кладки виглядає на ілюстрації з Вікі.

Як будувати іглу

Оце варто запам'ятати - цегла повинна бути у формі трапеції (не кубика), у якої одна грань трохи зтесана усередину ( в бік меншої сторони трапеції). 

Усередині Іглу можна поглибити дно й об'єму купола збільшуватиметься.

Як будувати іглу

Будується набагато краще, ніж минулого, коли цегла нас спіткала тоненька й рихла, через що трохи намучились. Цеглини виходили дуже різними по формі і мостились як прийдеться, тому періодично все хотілось завалитись. Зрощуміли, що учорашні цеглини кращі за сьогоднішні бо змерзли. Виглядало це якось так.

Як будувати іглу

Цього року все швидше, стійкіше, надійніше. Сніг чудовий, досвід набувається. Будівельники - чим далі тим вправніші, але це не точно. Точно, що досвідченіші.

Як будувати іглу

Коли отвір "купола" звужується до зовсім невеликого - контур цеглин обрізається пилкою і у отвір вкладається вирізаний зі снігової плити "корок", який має розпирати цеглини, а не давити на них. Бажано. Корок загатовили наперед - не знаю, так треба чи так вийшло.

Як будувати іглу

Аксакал каже, якщо купол зведеться, то іглу стоятиме. Навіть якщо в процесі будова постійно намагатиметься впасти, як от у нас. А за ніч усе закріпиться холодом і стане міцним. 

Останні ряди мостити найбільш незручно - подаючи цеглу побував у позі "ласточки" так багато, як ніколи до цього. Цього року навіть без плити обійшлось, складали аж поки дірка не стала маленькою і її просто заліпили снігом

Дірки у конструкції замазуються снігом, можна залишити кілька отворів для вентиляції. Замість дверей - снігова плита.

Коли конструкція готова, прокопується вхід. Вхід до іглу робиться обов'язково нижче рівня снігу!  Так легке тепле повітря зберігається в куполі, а важкий вуглекислий газ осідає й виводяться. Але в хату треба "пірнати" а не заходити. Для вентиляції існують отвори, які просто собі існують бо суцільно класти не вийде. Для певності можна пробити палками кілька дірочок в щойно зведеній споруді - цього вистачить

Як будувати іглу

Десь в гайді півстолітньої давності прочитав, що вправні майстри будують іглу за годину. У нас вийшло за півтори години цього року, й зайнмало сумарно десь годин 10-12 впродовж трьох днів минулого. Ентузіазм тоді приходив хвилями і в якийсь момент мало не покинули усю справу. Але не покинули.

І ми збудували дві іглу. Одну меншу - на кілька людей, другу ж посерйозніше, де семеро заночувало! Ось це вони наступного ранку, коли зверху снігом засипало трохи.

Як будувати іглу

Чи витримає наша хатину тиск білого ведмедя - важко сказати, собачку витримує - перевірено. І ночувати всередині теж були бажаючі.
Як будувати іглу

 Для цього нанесли  каремат і спальник.  Усередині  за відгуками досить тепло і приємно. У відео можна усні коментарі оцих лежак послухати.
Як будувати іглу

Ліхтарик усередині іглу вночі - дуже красиво. І гірлянда.

Як будувати іглу

Іглу ще довго стояла на полонині Головчеська на шляху з Козьмещика на Петрос. Трохи нижче колиб і трохи вбік від стежки. Сподіваюсь, в наступні роки теж вийде будувати іглу в Карпатах

Як будувати іглу

До нових зустрічей, друзі!

Інші розповіді про походи й подорожі в Карпати.



СХОДЖЕННЯ НА ЗИМОВИЙ ПЕТРОС

ПОХІД У ВІДДАЛЕНІ КАРПАТИ: РЛС ПАМІР ТА ГРИНЯВСЬКІ ГОРИ

НОВИЙ РІК НА КУКУЛІ - ЛЕГКИЙ ПОХІД В ЗИМОВІ ГОРИ