На море з наметом - куди поїхати в Україні?

В Україні є величезні коси й острови з довжелезними безлюдними пляжами, дикими тваринами та морем неймовірного кольору, а також малолюдні курорти, де, проте, можна цілком собі “поматрацити”, не тікаючи далеко від цивілізації. В цьому огляді - 7 випробуваних мною варіантів. Поїхали.
DSC_6796

Питання пошуку місця відпочинку з наметом на березі моря часто виникає під час побудови планів на літо. Особливо, коли є три-чотири вихідних дні. Здавалось би, берегова лінія в Україні довга й моря цілих два, але знайти місце для "дикого" відпочинку вже й легко - занадто щільно все забудоване "населенкою". Проте, вибір таки є - існує чимало віддалених місць, де можна відпочити на березі моря на лоні матінки природи, також є не дуже лодні пляжі поблизу різноманітних курортів, де можна притулитись з наметом.

Це не зовсім рейтинг кращих місць, швидше – опис тих приморських закуточків, де мій намет таки стояв. Так от, що я можу порадити.

1. Острів Джарилгач - найкрасивіше море України


На мою думку, Джарилгач неподалік Лазурного й Скадовска - це найкрутіше місце для відпочинку в Україні,з чудовими малолюдними пляжами й кольором води таким, що розумієш звідки узялась назва селища. На мілинах море тут дуже нагадує стереотипні Мальдіви чи Кариби. Як сказала одна з учасниць нашої невеликої групи "це краще море, яке у нас залишилось" й я цілком з нею погоджуюсь. На косі гніздиться безліч птахів, радують око розсипи черепашок (серед яких багато великих), водяться нудисти. Можна зустріти тварин – оленів, муфлонів, диких свиней. 

Дістатись до острова найпростіше катером зі Скадовська, інший шлях - вбрід через протоку з Лазурного. В тій частині острова, куди ходить катер, є невелика торгівля та пляжна інфраструктура, з Лазурного ж потрапляєте на довжелезну піщану косу. Джарилгач тягнеться в довжину кілометрів на 40, місця усім вистачає щоб усамітнитись. Є трохи дерев для затінку поміж степом, кілька джерел з водою, але припасами краще до запасатись. Ще можуть бути активні комарі - тут рік на рік не припадає. 

Ми переходили з Лазурного. Води було десь по груди, але висота води щороку інша. Гадаю, при потребі й тут є катери – ми якось не шукали. В самому селі теж можна притулитись з наметом. Слід врахувати, що в погану погоду на острові може бути досить сумно.

А ще на Джарилгачі є маяк, спроектований самим Густавом Ейфелем (тим самим).


IMG_1377ТХТ1IMG_1276ТХТ1

Відвідати неподалік острова Джарилгач можна – пустелю Олешківські піски, заповідник Асканію Нову, або ж погуляти по Херсону.


2. Кінбурн - красиве й дике морське узбережжя


Кінбурн, це мальовничий півострів на узбережжі Чорного моря, де природні багатства поєднуються з відносною малолюдністю. Від Джарилгача відрізняється наявністю невеликої населенки й сфери послуг. На Кінбурні багато цікавого: довжелезні білосніжні пляжі, луги в квітах й ліси - в тому числі й заповідні старі дубові ліси Гілеї, різнокольорові солоні озера - які нагадують екзотичні країни, історичні місця й можливість усамітнитись на березі моря, дикі тварини й безліч птахів. Закінчується півострів довгою й красивою Кінбурнською косою. Села – зовсім маленькі, проте в них є такі самі маленькі магазини, де можна купити найбільш необхідне.  Чудове місце для відпочинку з наметом на березі моря.

Потрапити на Кінбурн найпростіше – на катері з Очакова. який тричі на день ходить на косу з 333 причалу й вміщує близько 40 людей. В дорозі – годину, коштує в 2017 році – 70 грн в одну сторону. Озвучений нам розклад: о 8-й, 12-й, 16-й годині катер йде з Очакова на косу й за годину назад. Звісно, все може залежати від погоди. В Очаків постійно бігають маршрутки з Миколаєва (з автовокзалу, в сезон приходять й на зал вокзал під поїзди ). Коштували по 60 грн. Від автовокзалу Очакова до причалу з катером десь 2 км, дорогу навігатор й люди підкажуть

З 2017 року на Кінбурн запустили “Ракети” з Миколаєва через Очаків та з Нової Каховки через Херсон. Розклад й ціни висять на сайті “Нібулон”. Варіант “для гурманів” – громадським транспортом з райцентру Гола Пристань Херсонської області. Дорога там – суцільні піски, в ролі транспорту – прохідні вантажівки, доїхати можна на самий початок півострова; ходить, здається, раз на день.

Читати більше про Кінбурнську косу

КінБурн
Кінбурн
Кінбурн пляж

На шляху до Миколаєва чудове місце для відвідування - руїни древньої Ольвії

3. Лебедівка: справжній ліс на березі моря

Лебедівка для туриста це, насамперед, ліс на березі моря - густий, тінистий й дуже зручний для наметів. Якщо поставити намет відразу на високому березі – як ми, можна мати чудовий вид на море, небо, світанок й взагалі. Місце досить людне але й площі багато - не помітив щоб хтось комусь заважав. 

З лісу до пляжу ведуть прорубані в схилі сходи. Пляж вузький і досить красивий - високі урвища й різні вивітрені виступи, які розділяють пляж на багато менших пляжиків. Можна мати свій власний пляж. Один з пляжів підписаний як нудистський 

Село плавно переходить в Бурнаську косу – яка по суті теж величезний пляж, де є кемпінг й, дикуном можна жити в наметі - але мені ліс куди комфортніше. Коса відділяє море від лиману Бурнас, ще однієї місцевої цікавинки з  лікувальними грязями, в які можна вимурзатись й, якщо не вилікуватись то, принаймні, ефектно й брудно виглядати. 

Лебедівка знаходиться від Одеси на відстані 120 км. Від залізничного вокзалу Одеси до Лебедівки кілька раз на день ходить автобус - в 7.40, 10.30 (додатковий!), 13.30 й 20.00. Розклад станом на 2018 рік, ціна на цей рік - 140 грн, в дорозі години три.

ЛебедівкаЛебедівка 

Не дуже далеко знаходяться Вилкове і Білгород-Дністровський Та й Одеса - досить цікаве місто, як на те пішло.

4. Чорноморськ - широкі пляжі й високі береги

Несподіване відкриття літа 2019 - Чорноморськ. Тут є широкі пляжі, високі красиві береги, достатньо безлюдні місцини і цілком приємно жити дикуном на березі моря. Пляжі на мапі схожі на невеликі прямокутники, метрів по 100 довжиною. Дуже широкі, з приємним заходом до води й розграфіченими стінами посаду. Люди є, але якось не багато.

Дикі береги знаходяться за містом, чим далі - тим менше людей. Як правило, тут живуть в наметах на самому пляжі, під сонечком. Але ми розташувались трішки в стороні - де знайшли дерева й затінок, для туриста це аргумент. Далі від міста будуть зовсім дикі й дуже довгі піщані пляжі під високими, схожими на гори, глиняними берегами. Там дуже красиво, людей ще менше, а простору куди більше.

Доїхати до Чорноморська з Одеси досить легко: від автостанції "Старосінна" біля зал вокзалу Одеси ходить маршрутка номер 25. Ходить весь день (6.30-22.30), коштує 24 грн (2019 р.), в дорозі півгодини. Кінцева зупинка - біля ринку в Чорноморську, звідки пішки 2,5 км до турбази "Ювілейна", де й починаються дикі пляжі. Можна пд"їхати якоюсь місцевою маршруткою.

Чорноморськ, дикий пляж

Чорноморськ, дикий пляж

Одеса - зовсім поруч. Як і уся пов"язана з нею "культпрограма".

5. Федотова коса -  приємне Азовське море й довжелезний  пляж

Федотова коса в селищі Степок неподалік відомого курорту Кирилівки – хороше місце для матрацного відпочинку, де багато теплого моря й незалюднених пляжів, та мало всього решти. Коса, це десятикілометрова полоса суші між морем та лиманом, по суті - довжелезний пляж. Окрім пляжу на косі є шматок степу й луків шириною в кілька сот метрів та польова дорога. За косою - заповідник Бирючий острів, а також кілька старих туристичних баз.

Туристів з наметами влітку там багато, проте найти місце де буде спокійно теж без проблем - потрібно просто пройтись-проїхатись косою далі від неселенки. Води немає, запаси поповнювати можна у Степку й магазині на турбазі на косі – між ними десять кілометрів пляжу. Здивувала відсутність комарів на пляжі. Сподіваюсь так не тільки цього року.

Дістатись до Федотової коси можна маршрутками з Автостанції Кирилівки до села Степок, а далі пішки по косі. До Кирилівки легко дістатись з Мелітополя та Запоріжжя.


км000435км000390

Відвідати неподалік можна заповідник Бирючий острів (коса плавно в нього переходить), або ж вражаючу Кам'яну Могила поруч із Мелітополем.

6. Пpиморське – найвіддаленіший курорт України

Невеликий курорт неподалік гирла Дунаю в Одеській області. Сюди складно дістатись й кияни в Приморському щось типу екзотики, та й узагалі людей тут куди менше, ніж у інших курортних містах. Зате  є широчезний пляж, до того ж відділений від готелів і турбаз солідним пустирем. Тобто, поставивши намет прямо по центру курорта, ви знаходитесь досить далеко від населенки. Якшо хочеться більшої самотності - то вже треба гуляти в сторони, що теж можливо. Ціни в кафешках в Приморському були цілком собі "пузатохатівські". На ринку помічена купа риби й вино з полуничним смаком. В селі помічено очеретяну стріху. Отаке.

Щоб дістатись цього Приморського, потрібно спочатку його не переплутати з двома іншими однойменними поселеннями Одеської області. Через Приморське кілька раз на день ходять автобуси з Одеси  на Вилкове. Відстань від Одеси до Приморського - 208 км поганою дорогою, тому не людно. Зате цікаве Вилкове й Дунай поруч.

Читати більше про Приморське

DPP_000250DPP_000309

Відвідати тут є що. Зовсім поруч неймовірно цікаве Вилкове. звідси можна дістатись до Білгород-Дністровського -  древнього міста з найбільшою в Україні фортецею, античними руїнами й ще багато чим, неподалік Білгорода -  Шабо з центром виноробства. Та й Одеса завжди “имеет вам сказать несколько слов”. Й це ще ж я там далеко не всюди був

7. Очаків – запасний варіант.

В Очаків ми особливо не збирались, вибравши для “пошуків моря” сусідню Рибаківку, де море красивіше мало бути й більше місця для усамітнення. Проте, вибирались ми досить пізно, пропустивши всі маршрутки й просто довірившись транспорту в напрямку моря.

Море в Очакові, насправді, напівпрісне, але цілком собі для валяння на його березі й купання придатне. Пляжі піщані й багато якоїсь рослинності. Жили в наметі трохи далі за міським пляжем. Місце програє усім вище названим в кількості вільного пляжу й кльовості усього взагалі, але, коли дуже хочеться на море - чому б і ні?  Особливо якщо часу мало, а переходи на кораблях на Кінбурн для вас непідйомні, як було в нашого гурту) Якщо є можливість - звичайно, переправляйтесь на Кінбурн, але то вже не "запасний варіант" :-)

Звіт про Очаків не написав тільки з однієї причини - там, насправді, є навколо багато цікавого й можна відвідати острів Березань, Батарейний острів, Ольвію. Проте ми це все пропустили по причині моря.

До Очакова часто й допізна ходять маршрутки з Миколаєва.
DPP_000246DPP_000245

8. Затока - вузьке місце.

Затока – великий і відомий курорт, місце під намети знайти не просто, проте можливо. Ночували біля станції Лиманське, що в народі називають "Вузьке місце", де з одного боку море а з іншого лиман.  Живеш на вузькому пляжі неподалік населенки, з усіма витікаючими негараздами й радощами - місця мало, людей й сміття достатньо, море є, магазини й розваги поруч. Фотка добре ілюструє відчуття під час відпочинку – тіснуватенько якось. Зате це місце дуже легко доступне. З інших переваг – з одного боку схід сонця над морем, з іншого захід над лиманом. Вже згадані Білгород-Дністровський, Шабо й Одеса будуть зовсім поруч. Тепер ще й фестиваль Коктебель в цей район перебрався.

Ще в Затоці є коса - починається за селищем й являє собою з десяток км вільного простору на пляжі, там відпочивати, звичайно, куди більше комільфо, але, наприклад, від зупинки транспорту до початку коси -5 км, а "Вузьке місце" відразу поруч ;-) 

Дістатись до Затоки легко численими маршрутками й кількома електричкими з Одеси.
DSC_6846P8241205


Це відвідані впродовж останніх років місця. Чудові й не дуже  місцини для відпочинку з наметом на березі моря є й за межами описаного, й поступово я цей перелік доповнюватиму. Цікавить Рибаківка з "справжнім" морем, лісом й якимись лікувальними грязями, околиці Бердянська, коса Арбатська Стрілка (доступна її частина), береги Одеської області між Затокою й Дунаєм.

З наметом на морі також можна чудово відпочити в тій же Грузії, Албанії, чи на Кіпрі. Але якщо от у вас два-три вихідних і дуже хочеться десь доступно поматрацити на березі моря, вибрані місця саме для вас.

DPP_000251

Гарного відпочинку! 
Цей звіт поповнюватиметься систематично, я впевнений :-)