Одеса: перлина біля моря

20.08 – 27.08. 2011 р.
Подорож “Коло пошани по Україні”: Київ-Кіровоград-Вознесенськ-Трикрати-Актове-Олександрівка-Одеса-Затока-Білгород-Шабо-Затока-Одеса-Вапнярка-Тульчин-Немирів-Печера-Немирів-Вінниця-Київ

29.03 -1.04. 2012 р.
Подорож "Ретро ФМ на всі вихідні": Київ-Одеса-Бендери-Тирасполь-Кишинів-Київ

Одеса – одне з найбільш розкручених туристичних міст України. Відпочинок на пляжах Чорного моря в теплий сезон приваблює в Одесу натовпи туристів. Окрім моря саме місто теж надзвичайно цікаве – історична забудова, колоритні вулички та дворики, музеї та культурні події, усе це чекає на вас в Одесі. Ну і одесити – час від часу здається, що вони є окремою культурною цінністю міста.
 
Одеса, порт





 -->
Одеса це своєрідний бренд, який давно працює в радянській і пострадянській культурі. Тому усі відомі місця відомі усім за межами Одеси і, часто, знайшовши щось цікаве, красиве чи, взагалі, щось знайшовши, виявляється, що ви вже знаєте, що це, просто ще не усвідомили. Приморський Бульвар, Дерибасівська, Мала Арнаутська (так, та що з контрабандою), Морський Порт, Потьомкінські сходи, Одеський Оперний театр, Філармонія, Палац Воронцова, Пасаж, Аркадія, Ланжерон, пам’ятник Рішельє (Дюк), Привоз – перелік відомих назв просто вражає. Я вже мовчу про різні там Молдаванки та Пересип. Прогулянка по Одесі дасть вам нагоду побачити це все на власні очі й ви не будете розчаровані. Одеса до сих пір не втратила свою атмосферність: збереглись архітектурні ансамблі, на старих вуличках гуляють коти, дворики радують простотою та затишком, а люди, як і має бути, безпосередні й іскряться почуттям гумору та цікавістю. 

Колоритність місцевої публіки далась взнаки відразу по прибутті. За перші ж півтори години у місті уже встигли неодноразово відчути оцей непередаваний колорит місцевого населення: при стоянні у черзі в касу (група молдаван дуже галасливо намагається купити квитки відразу в декількох касах, а після провалу спроби рушає кудись з героїчними обличчями й пафосними фразами „умрем, но доєдем с автовокзала”), при купівлі квитків (касир при відсутності здачі попросив нас десь поміняти гроші, донести їй 20 гривень і аж тоді вона нам дасть квитки – в Києві складно таке уявити), при купівлі мапи міста (продавець газет, хаотично розмахуючи руками розповів усе, що знав про пляжі області за минулих 20 років), при купівлі продуктів на Привозі (торгівля на ринку, самі розумієте...).  

Ну ми теж намагались не відставати, заблукавши якось вночі в центрі допитувались у місцевих в стилі: «А у вас тут в Одесі, взагалі, море є?». Питання переростали в цікаві дискусії) Море знайшли не відразу, зате вдосталь нагулялись центром міста, відшукуючи раз за разом місцеві визначні місця.

Потьомкінські сходи

Потьомкінські сходи


Одеса, будинок-стіна

Будинок-стіна

IMG_7377IMG_7390
Оперний театр та пам”ятник Рішельє

Одеса центрIMG_7380
У центрі Одеси

Нічна Одеса
Нічна Одеса

Так, ще у Одесі є море! На нього можна подивитись з оглядових майданчиків центру міста, спуститись поближча до порту (наприклад, відомими Потьомкінськими сходами) й насолоджуватись майже впритул прохолодою та видами на портові справи та кораблі з великого прогулянкового майданчику. А якщо ви хочете в це море зануритись, то в Одесі це можна зробити на пляжах Ланжерону та Аркадії, неспішна прогулянка до яких від центру забере близько годинки часу. Також можна доїхати на трамвайчику. І навіть не сподівайтесь, що я розповім вам номера трамваїв, зупинок, будинків, GPS координати чи ще яку «практичну інформацію». В Одесі ви знайдете це за допомогою спілкування й процес принесе вам багато задоволення. 
Одеса, море
Одеса, мореDPP2_39252
DPP2_39270
Море в Одесі

Одеса, канатна дорога DPP2_39283   
Канатна дорога і скелелазний стенд на пляжі в Одесі

Одеса, порт
DPP2_39361
Морський порт вдень і вночі

В Одесі можна не на жарт задовільнити й прагнення до «духовного зростання», відвідавши якийсь з музеїв (археологічний, художній, літературний, «Західного і Східного мистецтва та ряд інших» ), відвідати Театр опери та балету (той самий, найгарніший в Україні), філармонію та багато іншого цікавого. Серед подій найвідомішою є Гуморина - з неї першого квітня розпочинається туристичний сезон в Одесі. Цього разу парад ми пропустили, а концерти ввечері відбуваються, як виявилось, в дуже непоганій (принаймні, засвітла) атмосфері, де можна помітити безліч неординарних персонажів. 
 Одеса, гуморина
Одеса, гуморинаDPP2_39340
Одеса, гуморина
Обличчя Гуморини

В Одесі нам багато задоволення принесли блукання вуличками, зазирання в дворики, пошуки тих чи інших місць, “оглядова піша екскурсія” пляжами. Спокійніше ніж у центрі Києва і куди більш затишно (за вісутності натовпів людей, так точно). 

Тут не тільки люди бувають натовпами! Коти в Одесі це якась окрема цивілізація! Вони повсюдно – вальяжно прогулюються старими під’їздами, позлягають по двориках, прогулюються центральними вулицями (як і туристи), живуть на прилавках магазинів, а на пляжі взагалі зустрілась «зграя котів» - унікальне явище для цих гордих одинаків тваринного світу. Мабуть це пов’язане з ресторанчиком поруч… 
Одеса, сходи
Одеса, дворикиDPP2_39206
DPP2_39284
Одеса, котиDPP2_39209
В ОдесіDPP2_39224 
На вулицях ОдесиDPP2_39196  
Одеса, як вона є.

На вулицях Одеси 
Трохи трешу у самому центрі. Як не дивно, місце сподобалось.

Доїхати до Одеси з Києва можна залізницею, маршрутками чи автостопом.  Поїзди змінюють розклад руху і вартість, тому все це краще дізнаватись на сайтах Укрзалізниці. Маршрутки дорожче, але швидше – ходять з автовокзалу, бачив їх також неподалік залізничного вокзалу. Автостоп же на трасі Київ-Одеса вважається найкращим в Україні. 

Проживання в Одесі - питання у розпал сезону не саме просте. Ціни на готелі у центрі міста завжди високі. Якщо знімати квартирки/кімнати, то краще десь за Одесою (наприклад поруч із Затокою) – дешевше та й спокійніше буде. Проте, останнім часом в Одесі розвивається сегмент молодіжного житла – хостели. З власного досвіду можу рекомендувати «Лафа Хостел» на вулиці Грецькій (80-150 грн за ніч). Хостел цілком собі схожий на більшість бачених до – кілька кімнат з двоповерховими ліжками, кілька кімнат поменше, необхідний набір зручностей й усміхнений приємний персонал (в Україні за цим показником хостели дадуть значну фору готелям чи власникам квартир).

З їжею – як і з проживанням, на перший погляд одні мажорні ресторани, але поблукавши вуличками час від часу натраплятимете на звичайні собі піцерійки, кафешки, бари, де можна перекусити чи «підзарядитись місцевим» у компанії. В деяких місцях навіть можна курити (таки так, все схоплено). Відомим місце став бар “Кампот” -  в кількох точках у місті, зокрема у порту і поруч із зал. вокзалом та Привозом. Фішка в тому, що багато  страв та напоїв готується у тому ж залі, де на зручних диванчиках розташовуються відвідувачі. Це цікаво. В решті теж непогано – креативний дизайн і цікаві речі в меню.
Одеса, бар

Одеса, барDPP2_39373
DPP2_39348DPP2_39374Одеса, Кампот
Безіменний бар по вулиці грецькій та відомий "Кампот"

Резюме. Відвідати: історичний центр з усіма пам"ятками, порт,пляжі, музеї, одеситів.
Транспорт: поїзд, маршрутки, автостоп з Києва, Харчування: піцерії та кафе у центрі, магазини. Проживання: "Лафа хостел" та усе інше,що тільки можливо в усій сфері