Федотова Коса: приємне Азовське море неподалік Кирилівки

Федотова коса в селищі Степок неподалік Кирилівки – хороше місце для матрацного відпочинку, де багато теплого моря й незалюднених пляжів, та мало всього решти.
км000435


Дістались до Азовського моря після відвідувань таємничої Кам'яної Могили. В цих місцях вперше, прикинув по мапі що за суцільною забудовою коси в Степку починається якась дика поверхня починається, а значить там з наметом можна притулитись - так воно й виявилось.

Кирилівка - курорт відомий і протяжний, така собі “Затока” чи “Анталья” Запорізької області й Азовського моря. Курорт простий, проте велелюдний. Кирилівка  плавно переходить в суцільно забудовану Федотову косу на десяток кілометрів до села Степок - невеликого поселення туристів та обслуговуючого їх персоналу. Далі цивілізація закінчується й починається цікаве….

Федотова коса за селом Степок - це десятикілометрова полоса суші між морем та лиманом, по суті - довжелезний пляж. Пишуть, що колись тут жили царські скіфи (оце знайшли містечко подалі від усього?) й що у 18 ст. тут один русифікований француз здійснив подвиг в бою - героїчно затопив свій корабель (мож цю ідею усім інших капітанам рос флоту передати?). На цьому цікаві факти з доступної історії закінчуються. Воно й не дивно - місця достатньо пустельні й навряд чи кого в історії сюди сильно тягнуло, крім любителів пляжного відпочинку. 

Окрім пляжу на косі є шматок степу й луків шириною в кілька сот метрів та польова дорога. За косою - заповідник Бирючий острів, а також кілька старих, дуже старих й недобудованих туристичних баз. Туристів з наметами влітку там багато, проте найти місце де буде спокійно теж без проблем - потрібно просто проїхатись косою далі від неселенки.

Місце насправді відоме серед "дикунів" й приїхавши на косу на довгі вихідні посеред літа застали усі ті 10 км заставленими машинами й наметами. Біля Степка зовсім тісно, але пройшовши кілька км вже густота досить комфортна, метрів сто між таборами.
км000374
Пляж у селі Степок й початок Федотової коси

км000426
Дорога через Федотову косу, з одного боку пляжі, з іншого – луки. 
км000390км000387
Наш намет на березі Азовського моря


Взагалі не дуже розумію чому Азовське море люблять менше ніж Чорне тут усе є для відпочинку “дикуном” - достатньо чисте й тепле море, пляж де можна “притулитись”, шматок степу, населенка з магазинами неподалік, схід сонця подивитись можна.. З цього, правда, випливає й певний недолік, що крім моря й пляжів тут немає нічого - дерев, магазинів, води.Без населенки добре, але за водою й іншими припасами йти степом кілька км до Степнку. На турбазі на самій косі теж є магазин, отже 10 км між точками торгівлі. Якщо трохи планувати свої припаси, то це не проблема.

Наше враження від відпочинку позитивне - день чи два тут цілком можна “поматрацити”, далі стає скучнувато так як звідси важко кудись з”їздити на екскурсію чи ще чимось цікавим зайнятись. В Кирилівці бачили екскурсії до заповідника за 200 грн., оце мабуть і усе. Ще там є аквапарк, дельфінарій, мотузочний парк, якась арена а ля “реконструктори” й інші розваги для відпочиваючих.  В Степку як на кожному "сільському" курорті багато торгівлі бичками й трохи - іншою рибою, домашнім й не дуже вином, різними дарами садів й т.д. Є трохи сувенірів, їдаленьок й смачний квас.

Як дістатись до Федотової коси

Між Кирилівкою й Федотовою косою на диво зручна логістика - відразу з Автостанції в Кирилівці цілий день й часто йдуть маршрутки по косі до Степка (10 грн.). Там асфальт закінчується й через пляж виходите на польову дорогу уздовж пляжів і вибираєте найбільш підходяще вам співвідношення кількості людей навколо й близькості холодного пива. Зі Степка є рейси до Запоріжжя, наявність місць правда неочевидна в сезон. До АС Кирилівки легко дістатись з Мелітополя (година в дорозі, 42 грн) та Запоріжжя (3 години в дорозі, 100-115 грн.). Поодинокі автобуси й з інших міст приходять, як от Харків та Дніпро.

км000383км000430км000380км000391км000442км000399
Азовське море на Федотовій косі.

Полежавши день на пляжі, вирішили гуляти. Скинули речі до намету й подались дорогою в напрямку заповідника по типу –  а ну як зайдемо. Під спекотним літнім сонцем в приазовських степах дійти 5-6 км до заповідника виявилось складно, куди легше – до магазину на тур. базі. Ходиш такий і думаєш – дивні люди, вони можуть жити в старих корпусах без зручностей, а то й в металевих вагончиках, користуватись трьома душовими кабінками на усю тур. базу, але ідея жити в наметі на пляжі їм здається некомфортною, а то й екстремальною. На щастя, судячи з наповненості коси наметами – не всім. Докупили на базі води, тараньки, бухельця й подались далі гріти животики під наметом на пляжі.
км000403км000400км000412
Прогулянка до тур бази на Федотовій косі

Матрацний вікенд закінчився. Так як квитки з Мелітополя розібрали, рушаємо на Київ аж із Запоріжжя, до якого дістатись чи не найлегше з Кирилівки.
км000484

Резюме. Хороше місце для матрацного валяння на морі. Відвідати – пляжі на Федотовій косі, жити в наметі, їжа й вода з собою з докупівлею в Степку, добиратись маршрутками з АС  Кирилівки, куди з Мелітополя чи Запоріжжя.