Пpиморське–найвіддаленіший курорт України

Невеликий курорт неподалік гирла Дунаю в Одеській області. Сюди складно дістатись й кияни в Приморському щось типу екзотики, зате тут широченний пляж і легко поставити намет прямо у центрі. Й деякі інші радощі літнього відпочинку біля моря присутні.
DPP_000246


Дістались до Приморського під час подорожі Бессарабією, після відвідин Вилкового. Потрапили досить цікаво – спочатку вдосталь насиділись за смачнючими рибними стравами й пивом у Вилковому, після чого зрозуміли, що маршруток нікуди вже нема, а бажання заночувати на морі таки є. З Вилкового до Приморського усього лиш 19 км. Хіба це відстань для туриста? Ще й після пива з рибою! Коротше, ломанулись пішки в темряві. Дорога усі 19 км йшла через плавні й болота дельти Дунаю, що дуже сприяло швидкості руху – відпочивати й зупинятись не давали комарі. Далі застопили хлопчину на бусі, хоча пів дороги вже пройшли на той момент. Висадив нас на зупинці в Приморському, звідки до пляжу ще два кілометра. Серед ночі поставили намет в хащах на пляжі.

Приморське, як і Вилкове, засноване у 18 столітті біглими з Росії старообрядцями (липованами). На початку 19 століття у цих краях опинилось багато запорожців, міграції яких тоді мабуть й сприяюли тому, що зараз і не скажеш про «первинну» російськість поселення – все як усюди в Південній Україні на перший погляд – охайні хатки, двомовний соціум. Зі старовини залишилась велика липованська церква з високою дзвінницею й деякі хатки виглядають достатньо таки древніми. Зараз Приморське це водночас село вздовж дороги на Вилкове й однойменний курорт на березі моря в двох кілометрах звідти.

Приморське - найвіддаленіший курорт України. Й людей тут куди менше, ніж у Затоці, Коблево чи інших курортних містах. Зате тут є широчезний пляж, до того ж відділений від готелів і турбаз солідним пустирем. Тобто, поставивши намет прямо по центру курорта ви знаходитесь далеко від населенки. Якшо хочеться більшої самотності - то вже треба гуляти в сторони. Ми ж особливо не переймались тим, та й реально люди й бази так далеко, що відчуття відокремленості було постійно. Бігали в Приморське на базарчик за фруктами, рибою й алкоголем. Більше від цивілізації нам нічого не було потрібно – для цього й рухались до моря, щоб повалятись деньок в хорошій компанії на березі з смаколиками різними. А далі знову цікавинки шукати!
DPP_000250DPP_000216DPP_000309
Широкий пляж Приморського й наше гніздечко

DPP_000326DPP_000283DPP_000301
Море в Приморському

Як доїхати до Приморського.

Дістатись цього Приморського не просто - спочатку потрібно його не переплутати з двома іншими однойменними поселеннями Одеської області. Автобусне сполучення в Приморському не дуже жваве. З Одеси до Вилкового ходить 3-4 автобуси в день, а Приморське це останнє поселення перед цим відомим містом. Частина рейсів не заїжджає на курорт, а йде дорогою на Вилкове в двох кілометрах від курорту. Детальніше про те на фото-розкладі. Автостанція являє досить поширений в цих краях тип «будки з бабусею», де можна отримати довідку про автобуси. Щось більше отримати важко. Довідка в нашому випадку виявилась неправдивою, автобус потрібний не заїжджав на курорт й виручив водій іншого автобуса, який підкинув до дороги.

Регіоном можна цікаві подорожі організовувати. Як вже говорилось – зовсім поруч неймовірно цікаве Вилкове. звідси можна дістатись до Білгород-Дністровського, відомого міста з найбільшою в Україні фортецею, найдревнішим «постійно діючим» поселенням й ще багато чим. Там Шабо з його центром виноробства поруч. Та й Одеса завжди “имеет вам сказать несколько слов”. Й це ще далеко не всюди я був Winking smile
.DPP_000225
Розклад автобусів в Приморському.

Відстань від Одеси до Приморського насправді добрячих 208 км (ще трохи й пів дороги до Києва). Дорога препаскудна й місцями нагадує танковий полігон. Додайте ще спеку й пил, тому не дивно, шо курорт малолюдний, а киянам взагалі дивувались як екзотиці. Ціни в кафешках були цілком собі "пузатохатівські". На ринку помічена купа риби й вино з полуничним смаком. В селі помічено очеретяну стріху. Отаке.

Наступного дня встали зраненька й подались на автобус на 6.15 до Білгород-Дністровського,  а ввечері вже на нас чекала Одеса, вечірня кава на пальнику в сквері й нічний переїзд до Києва.

DPP_000332

Гарної подорожі!