Кам'яна Могила– унікальний курган з древніми петрогліфами

Кам’яна Могила - унікальна для України пам’ятка культури, сакральне місце багатьох древніх людей та народів. Тут в гротах гори з кам’яних брил впродовж десятків тисяч років люди проводили ритуали й наносили рисунки, трактування яких приводить до фантастичних висновків про зв”зок приазов’я з давньою Індією, місце походження древніх культів, прабатьківщину індоєвропейців. А також тут красиві пейзажі й неподалік Азовське море.
Кам'яна Могила



Невисока гора з кам’яних брил посеред голого степу приваблювала людей, м’яко кажучи, з давніх давен. У гротах "кам’янки" знайдено численні петрогліфи - наскельні рисунки, найдревнішим з яких без малого 23 тисячі років. Цілком офіційні джерела почасти підкидають дуже цікаві версії для роздумів: що тут рисунки пов’язані з древньою Рігведою, що тут найдавніші в Євразії зображення певних ритуалів, що тут поклонялись бикам раніше ніж на Кріті й в античності взагалі й чи не звідси це пішло? А любителі "альтернативної реальності" чого вже тільки не вигадають - тут і "древній архів" праєвропейців, й Атлантида десь неподалік, і гітлерівське "Ананербе" рилось й нікому не розповіло що нарило й взагалі містика на кожному кроці. Один шумеролог побачив тут давньошумерські написи, які крім нього ніхто так побачити не зміг. Незалежно від казкарів маємо неймовірно цікаву пам’ятку, яка, гадаю, ще розповість багато нового.

Дістались до цього сакрального для багатьох древніх та сучасних місця під час подорожі на береги Азовського моря. Фактично, це єдина велика пам'ятка історії та культури в тому регіоні. Місцина достатньо мальовнича, а древні петрогліфи здатні здивувати кого завгодно й без усіляких "альтернативних" теорій.  Зараз тут історико-археологічний заповідник “Кам’яна могила” - власне, курган й музей поруч, де основні експонати це копії знайдених тут петрогліфів . З екскурсією всі ці зображення починають грати просто фантастичними "барвами", а от без трохи сумно - описи стендів дуже сухі й не інформативні зовсім.

Кам'яна могила це останець древнього моря, який потоки води перетворили на острів, а потім на скельний вихід. Нагуглив працю якогось сучасного науковця, що доводив штучне походження піраміди. Не переконав, хоча було б круто, звісно. Так і до древніх пірамід недалеко. По правді гірка таки схожа на піраміду, правда не єгипетську а з Тенеріфе чи чогось такого, й без верхніх рівнів.
Кам'яна Могилакм000337км000287Кам'яна Могилакм000322км000308км000326км000306Кам'яна Могила
Кам'яна Могила – дивовижний курган в приазовських степах

Нагромадження каміння посеред степу здавна дивувало людей й ті наділяли цю гору різними сакральними властивостями. Люди взагалі полюбляли обожнювати гори й селити там пантеони богів - Олімп не дасть збрехати. А ми наразі маємо що розглядати й чому дивуватись: петрогліфи  є в 65 з 87 знайдених в горі гротах й це таки найцікавіше, що є в Кам’яній Могилі.

Петрогліфи Кам’яної Могили.

Петрогліфи Кам"яної Могили таки вражають - древністю, ефектністю й фантастичними теоріями, які виникають при спробах трактування. Вдуматись тільки - 22 тисячі років різні народи й культури розмалюьовували ці каменюки в степу й вважали їх священними. Останніми тут відзначились половці відносно нещодавно - столітті в 12-му. Що цікаво - є й християнські хрести поміж тим усім різномаїттям. Мабуть, їм теж важливо було.

На найдревніших малюнках зображені сцени полювання, тварини того часу а також дивні ритуали, жінки в костюмах тварин танцюють навколо вбитого оленя...... Ще в описах є згадки про численні сексуальні сцени в зображеннях, в тому числі й з тваринами. На жаль, на експозиції не роздивився, мабуть від дітей ховають. Зате є фалічний символ у вигляді каменюки - подібні малюнки на парканах до сих пір трапляються по країні, древня це культура.

Малюнки різних періодів цікаві по своєму. Деякі, якщо вірити дослідникам, пов’язані з Рігведою - древнім збірником гімнів з Індії, написаним на санскриті 3-4 тисячі років тому. Дуже вже характерні плити зі зображенням людських стоп, а також дракончик зі стопою в голові - вішап, він же Врітру, якого перемагає бог Індра. Зображення - відгук спільності культу праіндоєвропейців та древніх міграцій народів. Не виключено що тут Рігведу й створили, а потім уже передали до Індії….

На інших зображені чи то бики чи то мамонти - схожі на відомі петрогліфи Франції та Іспанії, ті що всі ми в підручниках історії колись бачили. Кажуть звідси культ бика міг передатись на Кріт й в древній світ взагалі. Саме в Приазов’ї приручили древнього бика (хоча й паралельно з іншими регіонами) й саме тут, ймовірно, батьківщина праіндоєвропейців, звідки вони потім по континенту розбрілись. Сміливі припущення? Так, але це не я - це з книги колишнього директора цього заповідника Михайлова й заяв інших вчених.

Мені особисто сподобалось зображення корабля - я взагалі кораблі люблю, а цей здивував тим що 4-5 тисяч років тому в людей вже були оснащені вітрилами суда, а це ж вимагає інженерної думки, а не просто з каменем за мамонтом ганятись. Качки ще цікаві – ну зовсім як діти іноді малюють, кілька ліній от і готова форма пташки.

Вичитав, що деякі зображення вчені обережно намагаються розглядати як древнє, “предметне” письмо. Не давній Шумер, звісно, але теж цікаво - якщо “підозри” на письмена справдяться.
Кам'яна Могила
Експозиція з петрогліфами Кам'яної Могили

Кам'яна Могила
Найдревніші петрогліфи – з ХХ тис до н.е. починаючи

км000253км000249
Качки й “фалічний символ” віком 7-8 тисяч років

Кам'яна МогилаКам'яна Могила
Дракон – вішап й стопи а ля “Індія”.

км000256
Інші цікаві зображення

Кам'яна Могила
Зображення корабля з вітрилами

км000264
Поховання кочівника

Кам'яна Могила
Символи християнства посеред петрогліфів

Малюнків десятки й про них можна довго розповідати. Краще на місці сходити на екскурсію. На жаль, самі гроти зараз законсервовані й засипані піском - від грабіжників й природного руйнування. Зате на саму могилу можна вилізти й повештатись тими каменюками, на яких тисячі років тому древні люди проводили ритуали поклоніння різним важливим їм силам. Жертовник в одному місці можна роздивитись посеред каміння. Щось у цього всього таки є спільного з пірамідами в різних частинах світу й здається мені ще багато відкриттів несподіваних нас чекають, стосовно древньої нашої історії. Хоча це все мало спільного має з тими “казками”, яких про Кам’яну Могилу повно в інтернеті. Навіть сайт заповідника акцентує увагу на “енергетичному стовпі, підтвердженому Далай-Ламою”. Борис Михайлов “Кам’яна Могила – світова пам’ятка стародавньої культури в Україні:” - поки краще з “легкодоступного” в інтернеті про Кам’яну Могилу. Там теж є неоднозначні, як на мене, висновки, але це популярна книга відомого вченого - підстави вірити та дискутувати таки є. А “фентезі” краще най буде окремо :-)

Також у заповіднику є цікаве зібрання Кам”яних баб, які й фотогієнічності додають й просто чудово поєднуються з такими неординарним місцемю
Кам'яна Могилакм000342км000341Кам'яна МогилаКам'яна Могила
Кам'яні баби поруч із Кам'яною могилою

Кам'яна Могила
Музей з копіями петрогліфів та іншими артефактами

км000366км000353
Немет у лісі поруч з заповідником й місцева дорога.

Як доїхати до Кам'яної Могили

Дістатись до Кам'яної Могили найлегше з Мелітополя. На автостанції №2 біля центрального ринку сісти в маршрутку до смт Мирне й вийти на кінцевій, далі кілометри півтора по асфальтованій дорозі. Вказівники в Мирному є, людей розпитаєте якщо що. Ще підійдуть маршрутки до Новопилипівки. А от наш шлях туди проліг через село Терпіння - де від кінцевої маршрутки потрібно пройти кілометри 4 вулицею уздовж річки. Не найкоротший, але це була найперша “стартуюча” маршрутка.

Маршрутки вдень ходять частіше ніж щогодини. Музей працює до 17.00, територія відкрита до 18.00 й трохи довше на свята. Вхідний квиток - 25 грн з музеєм. Є невелика торгівля сувенірами (дуже невелика, магнітики розібрали до нас) й нема торгівлі іншої. Навколо ліс - для наметів місця повно, а от вода хіба з Молочної (на вид ще те болото, насправді).

Після Кам’яної Могили повернулись до Мелітополя й подались гріти боки на диких пляжах Федотової Коси на Азовському морі.

Резюме. Оглянути: курган й музей з петрогліфами, транспорт – маршрутки з Мелітополя, харчування й проживання – з собою.

Гарної подорожі!