Широкі пляжі Чорноморська

Несподіване відкриття минулого літа - Чорноморськ. Тут є широкі пляжі, високі красиві береги, достатньо безлюдні місцини і цілком приємно жити дикуном на березі моря. У звіті - про все поступово.
Чорноморськ, дикий пляж

Про попередні мандри з наметом морським узбережжям України, яких назбиралось вже досить багато, можна прочитати у моїй тематичній підбірці звітів  “на море з наметом”.

Раніше в мене це місто асоціювалося з великим портом, а тому якось не сприймав його як місце, де можна пожити в наметі на березі. Але в травні у Карпатах товариш переконав, що красиві береги та пляжі в Чорноморську теж є. Ми й поїхали :-) Підтримуючи традицію щороку відкривати якесь нове для себе місце на берегах наших морів, де можна в наметі пожити. 

Чорноморськ ще до недавна називався Іллічівськ, а до того - Бугово, ніби як на честь якогось грецького офіцера з прізвищем Буг. Нині відоме портом, близкістю до Одеси й певною курортністю. За містом є смуга дикого берега з таким же диким пляжем. Нам туди!


Доїхати до Чорноморська з Одеси досить легко: від автостанції "Старосінна" біля зал вокзалу Одеси ходить маршрутка номер 25. Ходить весь день (6.30-22.30), коштує 24 грн (2019 р.), в дорозі півгодини. Кінцева зупинка - біля ринку в Чорноморську, звідки пішки 2,5 км до турбази "Ювілейна", де й починаються дикі пляжі. Можна пд"їхати якоюсь місцевою маршруткою.

Пляжі на мапі схожі на невеликі прямокутники, метрів по 100 довжиною. Дуже широкі, з приємним заходом до води й розграфіченими стінами посаду. Люди є, але якось не багато.
Чорноморськ, дикий пляж

Чорноморськ, дикий пляж

Дикі береги знаходяться за містом, чим далі - тим менше людей. Ми жили на пляжі "Ювілейний" - маленькому, затишному і широкому. Це ще відносно "цивільна" частина, сюди можна заїхати на таксі або замрвити піцу. Проте, людей мало - далеко від центру, а ходити відпочиваючим ліньки. Не безлюдно, але якось не напряжно, хоча й святкові літні дні. І вода чиста. 
Чорноморськ, дикий пляж

Чорноморськ, дикий пляж


Як правило, тут живуть в наметах на самому пляжі, під сонечком. Але ми розташувались трішки в стороні - де знайшли дерева й затінок, для туриста це аргумент.  Туалет - навколишні хащі. Воду купували в місті. Невеликий кіоск з пивом і морозивом - поруч. До торгівлі в місті - кілька км. Про піцу на пляж - не жартували, кілька раз замовляли і це якось кайфово було.

Також до нас приїздили друзі на велосипедах й наш маленький табір ріс та наповнювався приємним спілкуванням. 
Чорноморськ, дикий пляж

Діма з Чорноморська із задоволенням та захопленням показував околиці міста, які виявились навдивовижу приємними. От чесно, не чекав що тут, під самою Одесою є стільки дикого пляжу. 
Чорноморськ

Далі від міста будуть зовсім дикі й дуже довгі піщані пляжі під високими, схожими на гори, глиняними берегами. Там дуже красиво, людей ще менше, а простору куди більше.
Чорноморськ, дикий пляж

Пляжі довгі, досить широкі й малолюдні. Можна отримувати есетичне задоволення від споглядання зверху морських просторів й вкритих степовою рослинністю схилів.
Але чим далі - тим більше усього треба з собою. То не засторога, а попередження!
Чорноморськ, дикий пляж


Власне. В такому ненапряжному режимі провели кілька днів. Після чого, ще два дні гуляли Одесою та святкували день народження Юлі.
Чорноморськ, дикий пляж

Такий от цей несподіваний Чорноморськ. До нових зустрічей!

Інші звіти циклу На море з наметом