Насичене життя палацу у Ворзелі

Тут колись аристократка приймала пологи в простого люду й дурила революціонерів, а нині проводять концерти класичної музики та демонструють експозиції. Ворзель – невелике селище неподалік Києва, де можна відвідати доглянутий палац, в якому знаходиться музей "Уваровський дім". Ще є височенне тюльпанове дерево неподалік. І зручно з Києва добиратись. Прогуляємось?
Ворзель, палац


Ворзель цього разу трапився дуже несподівано. Несподівано вирішили, що час прогулятись й вискочили на вулицю. Несподівано зробили це саме перед електричкою на Тетерів, заскочили в неї, нашвидкоруч вирішивши що варто їхати саме в це чи то місто чи то селище. Сподівано знайшли там палац, але несподіванки тривали: музей в палаці виявився відчиненим, чого за всі попередні рази тут не траплялось. Несподівано зайшли до палацу за 15 хв до початку концерту фортепіанної музики й вечір закінчився двома годинами сонат Бетховена, Моцарта, кількох Бахів та інших композиторів минулого. Якось так.

Ворзель – дитя залізниці. До побудови, пишуть, лиш місцевість з такою назвою була, а не поселення. Місцевість цікава – козацька, гайдамацька, контрабандистська. Але все ж, то ще "доворзельські" часи. А як прокладали колію на Ковель, так тут поселення й з’явилось. Й відразу – елітне, дачне, де заможні люди скуповували собі ділянки (до яких тепер було легко дістатись).З відповідною архітектурою. З якої, правда, зараз дійсно ефектно виглядає лиш палац Уварової.

Палац радує вже з підходу – охайністю, доглянутістю, сучасними скульптурами навколо. Аж якось незвично, палаци в країні куди частіше доводиться бачити занедбаними, а то й зруйнованими.
Ворзель, палацВорзель, палац

Палац має назву – Уварової, іноді його називають палацом Терещенків. Але збудував цей палац в 1902 році дещо інший багатій, який мав прізвище Септер. Вже згодом продав його відомому Федіру Терещенку, який і подарував палац своїй дочці Наталії, за чоловіком – Уварової. 

Цікавезна, по ходу, жінка була, Наталія. Незважаючи на статус й можливості, вибрала фах акушерки і профінансувала будівництво лікарні, де сама й працювала. І в цьому палаці теж пологи приймала. В часи визвольних змагань втекла до Франції, в процесі надуривши припершихся до маєтку революціонерів, видавши себе за служницю. У Франції розійшлась з Уваровим (який втік ще раніше) й наступним обранцем став  французький льотчик. Дожила в еміграції до 97 років.

Біля входу до палацу й усередині досить багато інформації про Терещенків, Уварових, та інших важливих людей, пов’язаних з Ворзелем. А я вчергове дивуюсь, скільки ж усього красивого мали ті Терещенки. До цього бачив палаци Терещенків в Червоному, Андрушівці, Глухові, руїни в Денишах, і це ж я ще далеко не усюди був. Цікаво, чи багато по собі залишать наші сучасні олігархи такого, щоб років за 100-200 увагу привертало?

Біля входу в палац й зображення Терещенків та Уварових в одній з зал музею.
.Ворзель, музейВорзель, музей

Після Уварових в маєтку була школа – з талановитими викладачами, учнями (дошки свідчать) й найкращим в країні шкільним кінотеатром. В 90-х палац трохи постояв пусткою і отримав друге життя: якщо я правильно зрозумів, відбудувала палац місцева влада й влаштувала тут музей «Уваровський дім». Погодьтесь, нетипова доля для старих палаців. Респект.

Музей складається з кількох кімнат з експозиціями на теми побуту ХІХ ст., історії Ворзеля, видатних земляків та інших цікавостей, які могли трапитись в цьому містечку. Музей працює без вихідних з 10.00 до 18.00. Більше інформації можна на сайті музею знайти. 
Ворзель, уваровський дімВорзель, уваровських дім

Ворзель, уваровських дім

Старі фотографії, та справжня "мати-заснувальниця" Ворзеля – залізниця. У вигляді старого вокзалу.
Ворзель, музей

Експозиції не тільки історичні. є й сучасні кутки, експонати та "меседжі".
Ворзель, музейВорзель, музей

Що мене здивувало, музей у Ворзелі то не тільки експозиція, а ще й насичене, як для такого невеликого селища, культурне життя. В Уваровському домі досить часто відбуваються різноманітні мистецькі заходи.  Ми на концерт фортепіанної музики втрапили, де грали сонати. Не саме очевидне очікування від приміського "електричкінгу", але це реально круто.
Ворзель,Ворзель,

Навколо палацу - парк, старі дерева, а дещо на відстані є тюльпанове дерево, посаджене ще  в 1914 році. Висотою – 30 м. "Родом" з Північної Америки. Усього в Україні близько 30 таких дерев. Дерево отримало назву від свого красивого весняного цвіту. Восени не актуально :)
Ворзель, Ворзель,
Ворзель,

В радянський час Ворзель встиг побути курортом й відтоді тут чимало різноманітних санаторіїв. Але, аварія на ЧАЕС перекреслила курортне майбутнє. Нині у Ворзелі можна знайти найрізноманітніші "закапелки" – імперські, радянські, "з 90-х", сучасні, доглянуті, захаращені, цивільні, дикуваті....  

Ще одна несподіванка: позитивна маленька кав'ярня Presto зовсім поруч із залізничною станціє.. Це не реклямка, це враження, щоразу сюди забігали.
Ворзель, кава

Як доїхати у Ворзель? Приміськими електричками через Святошино. Окрім залізниці, до Ворзеля дістатись можна маршрутками від метро Академмістечко й Святошино (N 424). Досить красивий напрямок для прогулянок поруч з Києвом – уздовж "Варшавської" траси та залізниці на Тетерів: тут і красиві парки Ірпеня та Бучі, і невеликі палацики там же, ефектний палац в Ворзелі (з музеєм й концертами) й руїни палацу в Мироцькому. Це все можна відвідати за один довгий день або кілька коротких :-) .

Лайфхак: якщо їхати електричкою, то квиток, з яким можна відвідати усі ці чотири місця відразу коштуватиме аж 11 грн. Правда, це вимагатиме солідних прогулянок, знання розкладу й встигання на відповідні "тяги".

Ну, якщо вам хотілось ходити й вигулюватись (як нам), то можна пройтись пішки куди-небудь. Ми пройшли до Бучі :-)
Ворзель

Гарної подорожі :-)

Інші цікаві місця Київської області

Мироцьке: красиві руїни невеликого палацу