Кожанка–старовинна “гайдамацька” церква

В селищі Кожанка можна помилуватись дерев'яною й витончено-архаїчною “гайдамацькою” церквою, якій вже понад 250 років.
Кожанка



Старі дерев'яні церкви настільки міцно асоціюються з Карпатами та Західною Україною, що інформація про існування їх поруч із Києвом часто викликає подив – пережили ж століття часу й десятиліття атеїзму й до сих пір радують нас своїми красивими обрисами та древністю. А віруючі люди й інший сенс в них знаходять.

Одна з старовинних дерев'яних церков Київщини знаходиться у смт Кожанка Фастівського району, куди дістались під час однієї з прогулянок. Перед  Кожанкою відвідали сусіднє село Півні, де теж збереглась дерев'яна церква, хоча й не така стара. Намотали за день близько 20 кілометрів, що було тоді для моєї супутниці досить складним випробовуванням, але ми таки все дійшли й відвідали.

Село існує з 14 століття й походить від майстрів по роботі зі шкірою, які мабуть тут водились тоді. В 19 столітті село навіть мало цукровий завод, й узагалі солідним вважалось.

А от Покровську церкву збудували набагато раніше – аж у 1759 році. ЇЇ ще називають “гайдамацькою”,  бо гроші на будівництво видали гайдамаки, за легендою. Нині це один з найстаріших дерев'яних храмів Київщини. Ззовні виглядає дуже симпатично – невисока, архаїчна, при цьому трибанна споруда. Нагадала мені за своєю “роллю в сучасності” церкви Кіпру, де теж посеред населенки часто натикаєшся на церквочки маленькі, але витончені в своєму архаїзмі й з тривалою історією. Ось і Покровській церкві вже понад 250 років.
КожанкаКожанка
Покровська церква в Кожанці

Інших пам'яток в селі не помітили, зате є ставки на річці Кам'янці зовсім поруч. А влітку – чим ближче до води тим краще. Й повно суниці по навколишніх лісах було на час подорожі. Й інших “лісових” цікавинок.
Кожанка(1)
Жук-олень прогулюється по смт. Кожанка

Кожанка
Кумедний напис на воротах

Кожанка
На станції Кожанка

Дістатись до Кожанки з Києва легко електричками, що йдуть на Козятин, Вінницю, Жмеринку. Станція трохи більша ніж платформа, тому тут і експреси швидкі зупиняються. Відвідування Кожанки цікаво поєднувати з сусіднім Фастовим та Півнями, складаючи насичені піші,велосипедні та інші маршрути.

Резюме. Оглянути - Покровська церква, дістатись - електричками через Фастів, харчування - як у смт., проживання - не знадобиться.