Андрушівка: ще один палац із спадщини Терещенків.

Маршрут “Всюдисущі Терещенки”:-) Київ – Попільня – Андрушівка – Червоне – Житомир – Київ 19.05.2012

Відомі магнати-меценати Терещенки залишили по собі багато визначної та цікавої спадщини, одним з об”єктів якої є неоренесансний палац у місті Андрушівка, Житомирської області. Якщо доля занесла вас у той край (чи самі себе занесли) – обов”язково завітайте та роздивіться, що там та й як :-)
IMоGй_00020606
Андрушівка – районний центр Житомирської області. Звичайний такий – із центральною площею, де Ленін красується, кількома п”ятиповерхівками, кількома адміністритивними будівлями і т.д. Із чогось подібного свого часу стібався у піснях Миколайчук ( Ой це-це-це-це райцентр, Як я мріяв колись про це (4 р.)…”). І, як і більшість наших райцентрів, Андрушівка може пригадати багато цікавого з минулого – чимось можна помилуватись і зараз, але більшість давно колесом історії розтрощене. Як і всюди, загалом.

Можна спробувати уявити, як виглядало приміщення теперішньої школи сотню років тому, коли це була одна з резиденцій відомих магнатів-меценатів Терещенків. Палац збудовано у другій половині ХІХ ст., у стилі французького неоренесансу. Крізь шкільну сучасність де-не-де виглядають залишки розкішного минулого. В окремих залах сбереглись залишки оригінальних ліплених позолочених стель, а також мармурові сходи. Позаду школи-палацу роташувався великий фонтан – зараз уже не діючий. З-зовні обриси палацу збережені досить непогано – протягомм останньої сотні років її не чіпали значними перебудовами. А навколо власники висдили симпатичний парк із старезними деревами.
IMоGй_00020605
IMоGй_00020110IMоGй_00020115IMоGй_00020111
У палаці тепер розташувалась школа.

Шкільний парк плавно переходить у міський сквер, що розкинувся над каскадом рукотворних озер. Старезні сосни та верби нависають над алейками та гладдю ставків.
IMоGй_00020112
IMоGй_00020116IMоGй_00020113
Навколо палацу парк, що переходить у міський сквер та місцеву алею героїв  і у якому пташок чекаю шпаківні-гуртожитки

З інших цікавих речей у Андрушівці є (якщо вас занесло сюди на довго)– перший в Україні цукровий завод, старезний спиртовий завод, єврейський цвинтар та сама справжня обсерваторія (!). Розташована у приміському селі Гальчин, це перша приватна обсерваторія України. Називається “Липневий ранок”, а усі відкриті небесні тіла астрономи називають на честь навколишніх населених пунктів. Астероїд головного поясу астероїдів № 133293 носить назву Андрушівка. 

Палац чудово розташувався у транспортному відношенні – поміж центральною плащею та автостанцією (по кілька хвилин ходу від обох). Автостанція працює у режимі “ефект присутності” – квиткові каси давно замінили торгівельними майданчиками, проте зал очікування працює, розклад оновлюється, ну і - існує автобусне сполучення з Києвом, Житомиром та навколишніми селами, зокрема – Червоним, де також розташувався грандіозний палац Терещенків. Ми ж добирались змішаним способом – доїхали електричкою до станції “Попільня” (між Фастовом та Козятином), звідки під”їхали автобусом до повороту на Андрушівку на шляху на Житомир, де перескочили на автобус з Житомира. По часу – так само, як через Житомир чи напряму з Києва, проте дещо дешевше і цікавіше.
Безимени-1
“Табло автостанції” у Андрушівці (19.05.2012)

Як у кожному райцентрі, з магазинчиками проблем виникнути не повинно (автостанція – місцевий міні-торгівельний центр). Кафешки теж повинні бути, проте в околицях парку не придивились нічого подібного. Інтернет повідомляє про два готелі ( готель Андрушівського спиртозаводу, вул. Клубна, 29 (04136) 2-12-77 та ”Україна” , вул. Леніна, 5 (04136) 2-11-82), на власні очі не бачили що там і як! Андрушівку можна рекомендувати для автомобільних та велосипедних маршрутів, так щоб ще у Червоне заїхати, і у Бердичів, і ще навколо цікаві села є, і природа гарна :-) Та й для мандрівників громадським транспортом чи стопом куди цікавіше їздити цим краєм по певному маршруту – вражень захопливих більше вийде!

Резюме. Оглянути – палац Терещенків, парк їхній же, краще – якщо у складі більш тривалого маршруту. Добирання – автобуси з Житомира та деяких інших навколишніх населених пунктів (див. розклад автостанції), харчування – магазинчики та з собою, проживання – намети, готелі.

Гарної подорожі!