Витачів: неймовірний вид на Дніпро

Трипілля, Халеп’я та Витачів необхідно сприймати разом – трійця сіл формує симпатичний ланцюжок уздовж Канівського водосховища, сповнений природними красотами й залишками древніх цивілізацій. 
Дніпро у витачеві

Витачів є найбільш віддаленим та найбільш насиченим краєвидами селом з усіх трьох згаданих. Поселення древнє, походить з давньоруських часів. У той час межиріччя Стугни та Росі  ("Поросся")  являло собою систему невеликих, укріплених, напіввійськових поселень, завданням яких було захищати Київ від нападів зі степу. Деякі назви цих форпостів збереглись до сих пір й подекуди (як от у Витачеві) продовжують й далі жити люди. Решта стала безлюдними городищами поміж навколишніх сіл. Витачів вперше згадується у візантійських хроніках Х ст., як великий порт на Дніпрі із митницею (обриси гавані до сих пір помітні на береговій лінії). Тобто, селу уже більше 1000 років. Якщо з різними печенігами-половцями укріплення русичів ще так-сяк справлялись, то монголи швидко продемонстрували, хто самий сильний на континенті – з того часу Витачів не претендує на роль значного “осередку цивілізації” й веде непримітне провінційне життя (яке тихим стало відносно нещодавно, а до того різноманітні війни то і діло прокочувались через село).
 IMоGй_00020030 

Дніпро у витачеві
IMоGй_00020028IMG_5985
захід сонця у витачеві
 
Вид на  Дніпра біля Витачева

На місці давньоруського городища тепер розташувалась невелика дерев”яна каплиця, від якої відкривається просто неймовірний краєвид на Дніпро (древні шарили місце під місто вибирати). Поруч із каплицею – дерев”яний вітряк й декілька каменюк із символікою “Української духовної республіки” – дітища письменника–фантаста Олеся Бердника. Загалом, краєвиди на Дніпро та кручі високого берега, це є найцікавіше, що можна побачити у Витачеві! Краєвид дійсно вражає – заради того варто туди їхати  (якщо вам відчуття прекрасного не байдуже, звісно що). З решти цікавинок, уі напрямі Халеп”я із села веде старезна липова алея, яка змінюється польовою дорогою, що приведе вас до схованого у лісах майже гірського озера…

IMоGй_00020035

Млин у витачеві
IMоGй_00020040
Витачів
Церква та млин на давньоруському городищі


Витачів, панорама
Панорама Дніпра біля Витачева

 Доїхати до Витачева можна напряму маршруткою з Видубичів (кілька раз на день) або прогулятись годинку-півтори від Халеп”я мальовничими лісовими та польовими дорогами. На Київ маршрутки бігають безпроблемно годинки до 18.00. Найкраще зробити невеликий маршрут: з Видубичів маршруткою під’їхати до центру Халеп’я, далі прогулятись до озера, з якого вийти у Витачів, і, після оглядин навколишніх красот, виїхати з Витачева маршруткою на Київ. Розширений варіант – «десантуватись» з маршрутки чи електрички у Трипіллі, звідки пройти/проїхати/під’їхати декілька км. вздовж дороги до Халеп’я. Вийде – довше, більше клопотів насиченіше, цікавіше. Якщо перед входом у Витачів з боку Халеп”я повернути до берега, то спустившись до Дніпра, знайдете декілька непоганих галявин для наметів (джерел води окрім Дніпра, нажаль, не помічав).  


Резюме. Подивитись: краєвиди з високго берега на Дніпро. Транспорт: маршрутки з Видубичів чи пішки з Халеп”я. Проживання – намети на березі Дніпра. Харчування – з собою.