Фастів: красиві храми, пивзавод й батьківщина винахідників

Фастів має декілька цікавинок абсолютно на різний смак - найкрасивіший костел в регіоні, стару козацьку дерев'яну церкву й пивзавод, для поціновувачів. Тут мешкали винахідник WhatsApp і електрозварювання (теж на різний смак). Фастів добре поєднується з іншими цікавими місцинами в пізнавальні маршрути Київщиною.
Фастів



Фастів - місто давнє. Якщо палеоліт та скіфи - то занадто рання історія, то з 13 століття існуволо цілком собі давньоруське містечко Хвастів. В 17 столітті - торгове, козацьке місто, з цілим тобі магдебурзьким правом. Згодом - центр козацького повстання Палія, гайдамацьких повстань. В 19 столітті - промислове містечко, солідна залізнична станція, місце життя винахідника дугового електрозварювання металу Бенардоса (я не дуже в курсі технологічних процесів металургії, але мені подобається, коли у нас живуть винахідники). Тут підписано акт Злуки УНР і ЗУНР - важлива річ, на майбутє.З фактів про сучасне місто найбільше сподобалось, що тут жив в дитинстві Ян Кум - той самий, що "WhatsApp" заснував.

Заносило у Фастів неодноразово з абсолютно різних причин - від "просто так" до підготовки квестів. Місто "хитре". Можна йти містом й випадково опинитись на даху недобудованої багатоповерхівки. Можна спостерігати дуже колоритні явища як от мотузка з білизною з п'ятого поверха до стовпа через усе подвір'я, припід'їздні бабусі, що нагадують не то психологів не то співбесіду. Можна наслухатись погроз від несподівано вискочившого гопніка на авто й повчань цього ж гопніка толерантності з боку дівчини-підлітка, яка йшла собі тихенько кудись. Можна блукати  в багнюці поруч з центром й невдовзі опинитись перед вибором - церква чи пивзавод? Цей вибір просто так робити не цікаво, потрібно щоб армагедон якийсь траплявся - астероїд летів, чума косила, ну чи просто щоб 2020 рік тривав.

Але найкрасивішим в Фастові є костел - дуже естетичний, багатий на декор й симпатично виглядає з будь-якоі відстані чи ракурсу. Трохи не вписується з цією пишністю в простоту навколишньої забудови. Подібні будівлі за межами західної України досить рідкісні, тому важко з чимось порівняти.

Костел збудували на початку ХХ ст. і має він назву Воздвиження Святого Хреста. Стиль - неоготика, з усім супутнім - гострими формами, скульптурними сюжетними барельєфами, шпилями.... Цікаві прикраси у формі спінера запам"ятались ))
Фастів, костелФастів, костелФастів, костел

Дерев'яна Покровська церква у Фастові - старий і красивий храм. Збудований ще в 1740 році, "за Польщі". На Київщині з того часу не так вже й багато дерев'яних храмів збереглось, так що досить унікальна пам'ятка. Згідно народних переказів, церквою опікувався сам Семен Палій - відомий козацький полковник і керівник повстання, який загинув за кілька десятиліть до побудови цієї церкви.

Оцей кльовий, архаїчний вид церкви (ну, крім даху, так, і крім фарби) - заслуга радянського часу, коли багато разів перебудований і ремонтований храм реконструювали в первісному вигляді, який був 280 років тому.

Поруч із церквою є масивна дзвіниця, теж древня. І цікавий старий паркан, який в кадр не потрапив.

Церкву знайти легко - по сусідству з нею пивоварня :-)
Фастів, церкваФастів, церкваIMG_7679ФВВ

Церква й пивзавод нагадують епізод з "Саус парку", де в подібному місці розігралась сцена армагедону шляхом насування метеориту. Натовп людей вийшов з церкви, а інший з бару поруч й, побачивши метеорит, ті щр вмйшли з церкви, побігли в бар й навпаки. Дивне таке сусідство. На пивзаводі є фірмовий магазин в якому бувають відносно рідкісні сорти  Зіберта, але не буває розливного чи живого.


Цікаві факти: магазин пивоварні працює до 20.00 і вибір фірмового пива та інших напоїв тут помітно ширше, ніж в інших місцях. Є також купи "мерча" фірми й однойменного футбольного клуба.
Фастів, пивзаводIMG_7714ФВВ

Що ще цікавого в місті?  На залізничній станції є паровоз з тризубом (не з зіркою, що рідкість) та історичний вагон-музей, де відбулось підписання акту Злуку - об"єднання УНР та ЗУНР в єдину держава. Фактичні справи в держави йшли погано, але момент дуже символічний і уся цінність його виявилась вже після проголошення незалежності України сучасної - нова держава отримала коріння в історії.

Вхід до музею ніби як безкоштовний, а самий музей достатньо цікавий й з толковим екскурсоводом. Проте, музей не має режиму роботи й, наскільки я зрозумів, про екскурсії потрібно домовлятись наперед. В вагона-музею є сайт з контактами.
Фастів,  вагон-музей

Інший - краєзнавчий музей, розташовано в центрі в ошатному будинку колишнього банку. Потрапити усередину туристу достатньо проблемно - працює в робочий час у будні:-)  Зате сайт музею  досить красивий і сучасний, можна порозглядати експонати, новини, історії різні... 
Фастів,  музей

Центральна частина Фастова помітно покращала за останні роки, з"явились мощені вулиці і деякі прикраси, як от годинник. Поруч кований дуб також є. І центральна плаща, де зараз реконструкція! Сподіваюсь, на виході також буде красиво.
Фастів

Позитивний "Fastiv" і сквер з працюючою колонкою з водою та височенною водонапірною вежею. Насправді, враження від скверу сформувала велика кількість п"яничок, які в кадр не потрапили. Але смачна кава на центральній площі це враження виправила :)
Фастів

Хочеться вірити у позитивний, веселий, доглянутий Фастів у майбітньому. А поки у місцевої влади ще багато роботи з покращення міста. Незважаючи на яскраві пам"ятки, нові тротуари в центрі й точкові реконструкції, Фастів справляє враження достатньо депресивного містечка. Не маленького й зачуханого - зовсім ні - а якраз депресивного, це відчувається на обличчях й в людях загалом, й в тому що ось-такий пейзаж в місті якось органічно сприймається. Це теж Фастів
Фастів



Доїхати др Фастова можна й маршрутками, але більш традиційно це робити електричками, які йдуть дешево й часто.  Годинки дві провести в місті  цілком можна і досить легко складати більш комплексні маршрути регіоном з кількома місцинами за поїздку. Неподалік є симпатичний монастир у Томашівці, старі церкви у Кожанці та Півнях, можна змотатись до руїн палацу в селі Бровки Перші - поруч із залізничною гілкою на Козятин, або ж підскочити до Василькова, а то й до Білої Церкви. На Київщині багато цікавих маршрутів.

Інші цікаві місця Київської області

Мироцьке: красиві руїни невеликого палацу