Томашівка: монастир, палац та екзотичні птахи

Томашівка – невелике село поблизу Фастова. Тут знаходиться Ризоположенський чоловічий монастир, він же – симпатичний модерновий панський палац початку ХХ ст.. На території палацу-монастиря є невеликий звіринець, де монахи успішно вирощують екзотичних тварин і птахів (зокрема - страусів).


Вперше до монастиря в Томашівці занесло під час зимової туристської прогулянки навколишніми лісами, яку язик не повертається рекомендувати до проходження непідготовленим людям. За два дні у лютому пройшли від Снітинки через Томашівку, Півні, Липовий Скиток до Боярки. Разом, близько 60 км засніженими лісами на тріскучому морозі. Томашівка була однією з краєзнавчих зупинок цього маршруту.

Наступного разу потрапив під час розвідки квесту "Темні Віки" в 2019 році. Восени монастир виглядав інакшим, кольоровішим, теплішим, але таким же несподівано красивим, як і взимку.

Найцікавішим у монастирі, безумовно є його центральна будівля – колишній палац дворянського роду Хоєцьких, збудований у модерновому стилі на початку ХХ ст. У радянські часи у палаці знаходилась місцева школа. Будинок цікавий сам по собі – з прикрасами, красивими формами, різними виступаючими частинами, терасами, балкончиками, невизначеною кількістю поверхів, нетривіальним оздобленням. Модерн – одним словом. Кілька останніх епох наклали відбиток на цей панський маєток, тепер тут скульптури „а ля античність” та оголені янголята співіснують поруч із радянськими пам’ятниками, могилою невідомого солдата, бюстами релігійних діячів та монастирським життям. Відчуття повної еклектики епох та жанрів не покидає протягом усього часу перебування у палаці."Контрольне" враження - старий якір на задньому дворі монастиря.
Томашівка

У монастирі зберігається чудотворна ікона (про чудотворність свідчить обвішаність її різними медалями, дорогоцінностями – подарунками від „чудом” зцілених). Додатковою приємністю є невеликий звіринець (чи, швидше - пташинець)  на подвір"ї палацу-монастиря, у якому мешкає декілька екзотичних птахів, найпримітнішими серед яких є гості з теплої Африки – декілька страусів! Монахи до туристів ставляться привітно (нас навіть чаєм напоїли - з огляду на 15-градусний мороз), проте величезний паркан з майже фортечними баштами навколо монастиря уже збудували....  
Томашівка, монастирIMG_4062
Брама та майже фортечні стіни монастиря

Томашівка, страус
Екзотичні місцеві жителі

Нині зображення палацу є безумовною візиткою Томашівки, а часто – й усього Фастівського району. Палац входить в численні екскурсійні та краєзнавчі тури і постійно зустрічається у різноманітних підбірках та рейтингах історичних пам’яток, „чудес України” і т.д. Палац-монастир у Томашівці ідеально підходить для одноденної краєзнавчої вилазки, навколишніми лісами цікаво влаштовувати туристські прогулянки (перевірено на власній шкурі). 

Кілька фоток осіннього монастиря. Палац чудово виглядає на тлі осіннього неба й навколишнього світу загалом:
Томашівка, палац

Страуси у вольєрах. Не найпоширеніші жителі монастирів.
Томашівка, страусТомашівка, страус

Альпака й освітлені осіннім сонцем монастирські стіни. Одне й інше - дуже екзотичні для свого місця й часу.


Чималий якір й скульптура орла. Якір особливо інтригував, але розпитати особливо не було кого, як і натхнення шукати місцевих. Припускаю, це з часів школи.



Доїхати до Томашівки можна нечастими автобусами із Фастова, або ж маршрутками Київ-Дідівщина від метро „Нивки”. На ніч залишаться тільки туристи, прихистком для яких стануть навколишні ліси.  

Приємної подорожі!

Інші цікаві місця Київської області

Мироцьке: красиві руїни невеликого палацу