Чай Шрі-Ланки. Екскурсія на чайну фабрику

Чай є одним з найвідоміших продуктів Шрі-Ланки й для любителів цього напою вкрай цікаво відвідати плантації та фабрики з виробництва. Це я про нас. З'їздили на імпровізовану екскурсію на фабрику чаю поруч із містом Нувара-Елія в горах Шрі-Ланки, де клімат дозволяє вирощувати одні з кращих чаїв планети. Поїхали з нами!
Фабрика чаю, Шрі-Ланка

Гори навколо Нувара-Елії сягають за два кілометри висотою й виготовляється чи не найвишуканіший чорний чай планети. Знаю, з цього приводу можуть бути зауваження у Китаю й Індії, можливо це питання смаку та різномантіності, але чай у горах Шрі-Ланки таки офігезний. 
Фабрика чаю, Шрі-Ланка

Цей невисокий кущик не тільки економіку регіону формує - місцеве населення (індійські таміли) з'явилось тут щоб на цих плантаціях працювати. Тепер ще й туристи заполонюють містечка гірської Шрі-Ланки щоб подивитись, як  росте рослина, яку так полюбляє чимала частина планети. Клімат в регіоні спекотний й дуже вологий - якраз такий, щоб виростав чай в найкращих своїх формах.

Ми досить часто бачили чайні виробництва в гірській Шрі-Ланці, здається, багато де можна сходити на екскурсію. Так само як і багато де виробництва закриті (коло такого прогулювались в Еллі).

Відвідали фабрику під назвою "Маквудс", яка нещодавно перейменувалась в "Лабукелле" (Labukelle), а згодом в щось інше. Просто тому, що нарив в тирнетах  що ця фабрика існує, там є магазин з дегустаціями, щось типу експозиції і точно раді гостям. Поїхали.

З Нувара-Елії це було щось типу екскурсії - підскочити автобусом місцевим колоритним, погуляти й назад. Це окремий колорит і враження! А тут ще й місця красивезні дорогою - зелені гори, круті схили, хмари дощового сезону і водоспади! Як ті організовані туристи автобусами екскурсійними їздять? Ніби й в ті ж місця потраплять й такі ж фото зроблять, але зовсім не те, не ті враження отримають.

От, власне і фабрика.
Фабрика чаю, Шрі-Ланка

Фабрика - такий собі конвеєр, де чай перетворюється із зеленого листка з тіпсами в звичний нам чай різних форм і кольорів. туристів теж чимало і це теж схоже на конвеєр - приїхали, подивились, сфоткались на тлі плантацій попили чаю, купили кілька пакаванів, поїхали. Ми, насправді, не виняток, тільки маємо багато часу й можемо помедитувати над листочками.

Є невелика експозиція, яка дає уявлення про технології й без інструкції. Ось на фото - основні етапи виготовлення чаю.
Фабрика чаю, Шрі-Ланка

На другій фотці цієї схеми і першій фото мого звіту відбувається сушка чайного листя, далі воно скручується й ферментується, після чого вже можна вживати, пакувати чи здійснювати різні операції для отримання того чи іншого виду чаю. 

Фабрик багато - всі вони подібні ззовні й мають кілька поверхів. На першому поверсі устаткування для подрібнення, пакування, ферментації а на другому –  стелажі для сушки, на яких листя теплим повітрям обдувається. 

Ніби закрито на прибирання було, якщо вірити написам, але ми вільно заходили всюди. 
Фабрика чаю, Шрі-Ланка

Виготовляють на Шрі-Ланці переважно чорний чай - з цілого листа чи подрібнений, інші види чаю не в пошані. Смак й аромат дійсно чудові  - я раніше саме такого приємного смаку чорного чаю й не пив мабуть, хоч і люблю цей напій. Майже все йде туристам чи на експорт, місцеві якусь пилюку п'ють - з цим ми вже прзнайомились і навіть возимо із собою пакуночок.
Фабрика чаю, Шрі-Ланка

Фабрика чаю, Шрі-ЛанкаФабрика чаю, Шрі-Ланка

Дегустація є, хоч і дуже слабенька - чай, кексики, та й усе. Зате в якому місці!
Фабрика чаю, Шрі-Ланка

Красивий посуд на стіні приміщення для дегустації.
Фабрика чаю, Шрі-Ланка

В магазині туристів найбільше було. Купив кілька пакунків, який із задоволенням пив в Києві. Смачно, але є одне але - ланкійський чай треба пити свіжим! З щойно відкритого пакета напій буде божественим! Але уже за кілька тижнів весь смак кудись вивітриться. Тому - тільки свіжий чай! Окрім фабрик його ще можна купити в магазинах туристичних міст (як от Канді). Але це ж особливий плантаційний чай з місця вирощування! Такий ніде не купиш, як мінімум - щоб із враженями.
Фабрика чаю, Шрі-Ланка

Плантації з чаєм в цих горах усюди, ми кілька днів попри них їздили. А от збирачок сьогодні не бачили - не працюють в дощ, чи що?
Фабрика чаю, Шрі-Ланка

Збір чаю - виключно ручна робота, автоматизовувати який (як я вичитав) додумались лиш у СРСР, чим сильно погіршили якість чаю.

Збиральниці чаю - один із символів країни, часто трапляються на листівках та різних реклямках. Ми їх досить мало бачили - через суцільні дощі, й фоткали переважно здалека. Робота не проста - за день треба зібрати щось типу 30 кг листя й тіпсів. За це отримують десь 5 баксів - не густо, але для регіону цілком пристойно, більше ніж їхні чоловіки :-) Ну, ще штрафи вирахувати - за недозібране, за сміття, за мокре листя... Тому, власне, в дощ їх й важко зустріти. Так й доходить чай до наших чашок - починаючи свій довгий шлях в мішку на спині тамільської жінки. Збиральниці усміхнені, закутані в сарі, а якщо не на шляху руху туристичних груп працюють - то залюбки й безкоштовно фотографуються. 

Ще у збиральниць часто немає зубів - через звичку жувати бетель, наркотичну суміш з листя місцевої пальми ареки, листя власне бетеля й гашеного вапна. Штука тонізуюча (тобто - вставляюча), шкідлива й дешева. Через бетель слина стає червоною й рясною. Його на Шрі-Ланці жують чи не усі – як насвай в Середній Азії. Збиральниці - не виключення. А ми як завжди - минаємо різні наркотичні штуки, віддаючи переваги продукції місцевих гуралень. І чайних фабрик.
Збиральниці чаю, Шрі-ЛанкаЗбиральниці чаю, Шрі-Ланка

Повернулись в Нувара-Елію запаковані враженнями й пакунками чаю. 

Далі буде!


Мої розповіді про Шрі-Ланку

ЯК ПОДОРОЖУВАТИ ШРІ-ЛАНКОЮ. БАГАТО КОРИСНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

ДИКА ПРИРОДА ШРІ-ЛАНКИ: САФАРІ В НАЦІОНАЛЬНОМУ ПАРКУ ЯЛА

ХІККАДУВА – ЧУДОВИЙ ОКЕАН Й ЗНАЙОМСТВО З ШРІ-ЛАНКОЮ

ДОДАНДУВА - СИМПАТИЧНЕ РИБАЛЬСЬКЕ СЕЛИЩЕ З НЕЗВИЧНИМ ХРАМОМ

ГАЛЛЕ – ГОЛАНДСЬКИЙ ФОРТ Й КОЛОРИТНЕ МІСТО

КАТАРАГАМА– СВЯТЕ МІСТО У ДЖУНГЛЯХ

ЕЛЛА – МАЛЬОВНИЧА ГІРСЬКА ШРІ-ЛАНКА

ГОРИ ШРІ-ЛАНКИ: СХОДЖЕННЯ НА ПІК-АДАМА

ЗАЛІЗНИЦІ ШРІ-ЛАНКИ: ПОЇЗДОМ З ХАТТОНА ДО КАНДІ