Гори Шрі-Ланки: сходження на Пік-Адама

Сходження на Пік Адама це нічний злет на найвідомішу вершину Шрі-Ланки, святу гору для віруюючих чотирьох релігій. Краєвиди з підйому дійсно запаморочливі, й схід сонця дійсно неймовірно яскравий. 
Пік Адама


Пік Адама у нас значився місцем обов'язкового відвідування на Шрі-Ланці. Начитались вдосталь яка ця гора кайфова - чудові пейзажі, схід сонця яскравий і все таке, та й, узагалі, ми які не які гірські туристи й вершини нам потрібні за визначенням. В горах ми вже декілька днів, зрозуміли що тут красиво, цікаво й нескінченно волого в цю частину року. До цього підіймались у Еллі на Малий Пік Адама - симпатична була вершинка, але, нууу, якась зовсім проста, аж пів години підйом зайняв. Великий Пік Адама очікується як посерйознішим - перепад висот при підйомі близько кілометра, сходження кілька годин займе.

Пік Адама здіймається на 2243 м над рівнем моря, тобто, вище ніж Говерла  Smile Гора відома - як свята для місцевих народів й релігій, оскільки зверху є слід дивної форми, то християни, мусульмани, буддисти й індуїсти приписують його появу своїм святим й з приводу чого здійснюють паломництво. Буддистів більше всього. "Пік Адама" - інтерпретація назви гори "для християн", Інша, місцева назва -  Шріпада, "гора метеликів". Щоб зрозуміти суть довелось до верху піднятись, там назва таки відповідає дійсності :-) Підіймаються на вершину цю реально з давніх давен - збереглись свідчення, що на гору сходили такі відомі хлопці як Ібн Батута та Марко Поло. З останнім у мене взагалі довга історія відносин, ще відколи в Монголії почали його іменем називати Smile Я таки колись складу увесь “пазл” його подорожей з своїх подорожей. Поки ж пазл цей поповнюється островом Шрі-Ланка й вершиною Пік Адама. Поїхали

Як доїхати до Піка Адама

Дістались, як і часто на острові - "перекладними" автобусами з Нувара-Елії.   Спочатку  до міста Хаттон, далі до Маскелії, звідки в село Далхузі. Був й прямий автобус, але рідко - нам не трапився. Водії із задоволенеям показують куди їхати далі й де пересідати. На все десь годин шість пішло.

Дорога мальовнича - крізь гори й крутосхили. Гори чи не повністю зриті чайними плантаціями - які нам теж красиві й радують. Чайних фабрик реально багато -усі схожі одна на одну й на вже відвідану нами Маквудс-Лабукелле. Вирізнявся хіба відомий замок корпорації "Млесна" з величезним самоваром. За Маскелією серпантини стали ще крутіші,  побільшало лісів й дорога оминули декілька величезних красивих озер.

Будинки в містах стали високі й вузькі - специфіка забудови гірських районі. В якийсь момент автобус забили школярі, та так що частина їхала. ззовні, тримаючись за автобуса.

Тісно, але не жорстко - люди акуратні й ввічливі. Діма зробив кілька безуспішних спроб уступити місце місцевій жінці. Ті успішно опирались, мабуть релігія не дозволяє щоб туристи уступали. 
Пік Адама
Ланка (1341)Ланка (1342)Пік Адама
Дорога до Піку Адама пролягає через цікаву місцевість

Далхузі – село у горах й початок сходження

Селе Далхузі під Піком Адама мені здалось схожим на Яремче ще більше ніж Елла, лиш замість хвойних лісів - джунглі, замість дерев'яних церков - Будди, замість овець - мавпи й т.д. Село повністю пристосоване під обслуговування туристів та прочан (безліч торгівлі), при цьому залишаючись віддаленою глибинкою.

Їдальню знайшли відразу на зупинці автобуса. Житло - тут же неподалік, по першому ж оголошенню. Живемо все крутіше й крутіше - житло ззовні навіть більш пристойне, ніж нам хотілось би. Сторгувались за прийнятні гроші (17 баксів за двомісну кімнату). Власник каже, що тут багато дешевого житла, де нема нічого з того, що є у нього... Але, впродовж перебування вирубали вай-фай, воду й світло -виселялись з просто красивих стін. Якось так у них тут :-)
Пік АдамаПік АдамаЛанка (1329)Пік АдамаПік АдамаЛанка (1310)
Село Далхузі сповнене туристів, паломників й різних послуг для них


Ланка (1325)
Наша красива й безтолкова кімната в гесті


Нічне сходженння на Пік Адама

Для підйому на гору за порадою власника гесту вийшли о другій ночі. Людей підіймалось, незважаючи на дощову погоду, багато, різного віку й взагалі дуже різних - чоловіки, жінки, діти, старці, туристи, монахи... . Від холоду (гори все-таки) вдягають флісові шапочки й беруші поверх капішонів (часто, при цьому, босоніж). Багато хто йде зі співами, в деяких гуртах заспівуючі чуваки водяться. Деякі умудряються підійматись з дітьми на руках...

Поміж місцевими розкидані європейці - високі й не дуже, закутані й не дуже. Європейці, як правило, спортивні, раніше інших сходять на гору й пізніше спускаються - у них ціль не стільки поклонитись, скільки помилуватись, а для цього треба встигнути піднятись вдосвіта. Підйом - сходинками, уздовж яких почерез триста метрів генделики з чаєм їжею, лавочками для відпочинку.

Перед світанком в останньому генделику мандрівників концентрується чимало. На вершині - теж. Під вершиною холодно й пронизуючий вітер - от як на карпатських вершинах в негоду.. Й море нічних метеликів - от де розумієш, що назва гори зовсім не дарма перекладається як "гора метеликів". В сам храм, чи то саркофаг, чи то що там, увійти можна тільки босоніж - при пронизуючому вітрі на світанку ще та радість. А можна не входити - тоді не видно слід в камені, але видно все інше.

Як сонце почало сходити й освічувати контури закутаних в храми гір, народ туристичний почав розуміти чому він сюди приперся - заклацали камери, зававкали люди. На світанку до храму входить процесія з піднесеннями - дядьки в білих костюмах вносять велику тацю з фруктами. Після чого паломників стає мало, а туристи ще з годину крутяться й все навколо фотографують. Навколо ліси й гори нацпарку, тому красиво дуже й схоже на незаймані землі.
Пік АдамаПік Адама, схід сонцяПік Адама, схід сонцяПік Адама, схід сонцяПік Адама, схід сонцяПік Адама, схід сонця
Схід Сонця на Піку Адама

Заради крутих краєвидів й ломляться туристи на цю гору - незважаючи на кілометр набору висоти й 5000 сходинок на підйомі. Мальовничі там види, не дарма світанок на Піку Адама постійно потрапляє в різні підбірки найкрасивішого по планеті. У місцевих же відносини з горою складніші - для них вона священна! Краєвид з вершини супроводжує мелодійна молитва, місцева музика й процесія священнослужителів  в білих одежах з піднесенням дарів святому місцю.
 
Ланка (1257)Ланка (1259)
Піднесення дарів святому місцю на Вершині Піка Адама

Священна Гора чотирьох релігій й місце сходження людини на Землю

Подумати тільки - висока, з симетричною пірамідальною вершиною, на якій в камені вибито щось схоже на слід... така гора просто не може бути не священною. При чому в усіх головних релігіях острова – буддистів, християн, індуїстів й мусульман. Й назва не дарма така - вважається що сам перший чоловік Адам, коли з Раю на землю десантувався, ступив саме тут й залишив слід. Що цікаво, так вважають не християни, а мусульмани – християни вважають що слід належить Святому Фомі. В свою чергу Буддисти впевнені, що слід залишив Будда, а індуїсти думають що то від котрогось з їхніх числених божеств. Насправді, важається доведеним, що слід той має рукотворне походження - але це вже малозначущі деталі для паломників:-)
Пік АдамаПік АдамаПік АдамаПік АдамаЛанка (1318)Ланка (1311)Ланка (1305)
Спуск з Піка Адама дає можливість роздивитись околиці

Спустились з гори куди швидше, ніж піднялись. Трохи покрутились по насичених торгових рядах – купили солодощів. Розсипів різнокольорової “халви” як тут ми більше ніде не бачили. Купили кілька завязок на руки й неймовірно пряний чай на зразок масали. Після чого проспались кілька годин й айда далі по острову - прямим автобусом стартували на Хаттон й далі плануємо на Канді :-)

Далі буде.