Берат: найкрасивіше місто Албанії

На мою скромну думку, Берат - найкрасивіше місто Албанії і просто дуже красиве старе місто з купою старих будиночків, атмсоферних вуличок, крутих провулків, скель навколо нереальними пейжами із стін давньої фортеці. Автостопна Албанія триває, поїхали!Берат, старе місто

Мабуть ви помітили, що якість моїх фоток суттєво зіпсувалась? Це ще в Болгарії мій фотік наказав довго жити й далі клацав виключно на смартфон... тодішній, український (так би мовити). Але вражень від подорожі то не розмивало зовсім, лиш трохи шкода що вже не можна красу й пригоди показати повністю красивими! 

Ми тим часом повалялись на морі в Албанії й рушили режимом вільної подорожі до Києва. Албанія - це автостоп, вправляємось в ньому далі! Дуже хочеться побачити місто Берат, яке різні інтернети нарікають найцікавішим містом країни! Та й ЮНЕСКО поважає це старе містечко. Їдемо.

Берат, автостоп

Автостоп з Гжіпе несподівано закінчився автобусом до Фієра. Місце для стопу в напрямку півночі країни там вкрай незручне: гірський серпантин, ще й на самому сонцепеклі стояти не хотілось. Коштувала ця радість по 5 євро за 100 км + перевал, що не спонукало використовувати такий маршруткостоп далі. 


Берат, автостопБерат, автостоп

Зате отримали приємний бонус - знайомство з парою українців з Одеси, які вже кілька місяців неспішно подорожують Балканами. Орися й Павло самі нас розпізнали  - мою вишиванку нашим важко не помітити. Люди старші (вже на пенсії), але спортивні. Павло - інструктор з альпінізму. Дивимось на них й радіємо, що подорожуючі старші люди то не лиш про німців :-)

У Фієрі скуштували нарешті бурек - місцеву їжу, яку за невелику суму в 70 лек обіцяє кожна третя вітрина в містах Албанії. Поживна хачапуроподібна випічка, не така смачна як баниці в Болгарії, але теж добра. З буреком (та кавою, куди ж без) усепедині - куди легше стопити далі. Перекинувшись кількома словами з парою юних стопщиків з Австралії (!) в два авто доїжджаємо до Берата - міста, яке всі хвалять (від блогерів й до водіїв) й де планується бути добре.

Отже, Берат. Першим ділом в новому місті потрібно розібратись з житлом. Каучсерфінг, як і усюди в Албанії, мовчить;  букінг обіцяє дорого або зайнято, хостелворд взагалі мовчить, береги річки мають місце бути але зручні місця обіцяють показати не відразу :-)

Серч маст гоу он - простий гугл кемпінгів в Бераті пропонує декілька варіантів, один з яких (ще й з однойменною до міста назвою), чомусь знаходиться кілометрах в 15. Шляхом нескладного вибору з двох варіантів потрапляємо в невеликий Гест-хаус Villa Juri - люб'язна літня пара за 10 євро селить нас на подвір'ї гесту. Все необхідне є, включно з черепахами на газоні. Зранку ще й кавою поїтимуть. Можна спокійно насолодитись прогулянками. 

Берат, кемпінгIMG_20170822_090819IMG_20170822_090829

Навколо є трохи не самого туристичного міста. Албанія - досить засмічена країна, насправді, й перед гест-хаусом неподалік туристичного центру історичного міста буде отаке.
Берат, кемпінг

Основне задоволення Берата - ефектне на вигляд старе місто. Дуже добре збережена забудова османських часів з кльовими білими будиночками посеред гір. А посеред гір - це ще й пейзажі!

Берат, старе містоБерат, старе містоБерат, старе місто

Найвідоміші види Берата ось такіБератБерат, старе містоБерат

Місто тут існувало давно, ще понад дві тисячі років якесь укріплення існувало, держави змінювались - римляни, болгари, турки, албанці та інші змінювали один одного, а поселення й укріплення існувало. Пам'ятка тут різних культур, насправді. Хоча основна маса збереженої історичної забудови  - 15-19 століття, тобто османська.

Берат, старе містоБерат, старе місто

Красива Юля на тлі красивого міста.

Берат, старе місто

Тут багато дрібниць - обожнюю відшукувати й розглядати усі ці віконечка, двері, балкони, ручки, камені, черепиці, сліди різних культур. Почуття дотичності до цікавого минулого цілком собі є в Бераті.

БератБератБератIMG_20170822_110831БератБерат

Міста були багатонаціональними більшість історії і під різним правління. та й залишаються такими. тому в старих містечках можна знаходити артефакти різних культу. Ручка вище, здається, пам'ятає при владі й мусульман, й атеїстів, а, можливо і християн?

БератБерат

Бератський замок - фортеця на горбі над містом! Дуже рекомендую - й через велику кількість старої архітектури, насиченість оборонними і культовими спорудами (церкви, мечеті) й через нереальні пейзажі на місто та навколишніми долинами. Одне з тих місць, де більше усього шкодував, що нормального фотіка немає в робочому стані.

Бератський замок

Територія фортеці - це як район міста по площі, там і живуть і туристичної торгівлі багато. Вхід через браму - все як має бути. Фортецю тут ще римляни збудували. Вікі пише, що будівлі усередині, переважно, століття з 13-го... перебудовані згодом, мабуть. Бератський замокБератський замокБератський замокБератський замок

Виглядає все достатньо туристично орієнтовано, але вхід вільний. Житлові будинки у відносно хорошому й подекуди відремонтованому стані, оборонні й культові - у  дещо гіршому. Виглядає що й жити тут можна - гести мають бути, але ми вже поселились.

Бератський замокБератський замок

Ось вони - панорами з віддаленої від брами стіни фортеці з видом на Берат і на гори. Ці пейзажі, безумовно, окрема й самодостатня цінність Бератського замку. 

Берат, панорамаБерат, панорамаБерат, панорама

Підкину панораму з сторінки Берата у Вікіпедії  Вона куди краще розкриває пейзажні можливості цього місця, ніж мій старенький смартфон!

Берат, панорама

Дивитись пейзажі й вештатись по старому місту - тим ми й займались тут. Знаходили цікаві споруди, вже згодом нариваючи інфу, що ж таке ми бачили.

Це ханака (щось типу караван-сарай, обитель.... ) - багатофункціональна суфійська (секта в мусульманстві) споруда, де багато чого могло відбуватись, від готелю й до громадських подій. Ханака в Бераті - з 18 століття. 

Берат, ханака

Поміж просто красивими старими будівлями й атмосферними вулицями можна наштовхнутись на щось організовано-пізнавальне, типу експозиції. Є й справжні музеї, декілька, гугляться - наприклад, етнографічний й іконопису, але ми їх цілеспрямовано оминаємо.

Між іншим, існує такий собі Бератський кодекс - рукопис грецькою мовою з Євангеліє від Матвія й від Марка, датується 6 століттям й зберігався десь у старих храмах ,яких у Бераті чимало. 

Кафедральний собор православної церкви, здається, не дуже старий - принаймні, таких багато в Греції й на Кіпрі було. Але теж має атмосферність, коли в середовищі... 

Берат, соборIMG_20170822_113015

А Мечеть султана Баязіда, навпаки, збудована понад 500 років тому. 

Берат, мечетьБерат, барбер

Листівки й їжа. Останньому ми набагато більше уваги надавали, ніж музеям. В Албанії чудово готують каву, піцу й отакі "балканські" фаст-фуди, які в Греції називають "гіросами", а тут навіть не знаю ,але дуже смачно. Піта, загалом. 

Берат, листівкиБерат, гірос

Наступне місто в Албанії планується, далеко не таке краасиве, але, цілком столичне, і ми спробуємо туди достопити ще сьогодні!


Інші звіти про подорож Балканами

ПЕРЕХІД ЧЕРЕЗ ДУНАЙ В БОЛГАРІЮ Й НЕСПОДІВАНО КРАСИВЕ МІСТО РУСЕ

АТОСТОПОМ ПО БОЛГАРІЇ: ВІД РУСЕ ДО ВЕЛИКО ТИРНОВО

ВЕСЕЛИЙ АВТОСТОП З БОЛГАРІЇ В МАКЕДОНІЮ


НА МОРЕ В АЛБАНІЮ АВТОСТОПОМ: СПІЛЛЕ І БУХТА ГЖІПЕ


Та великий огляд про подорож Балканами з купою корисних порад

ПОДОРОЖ БАЛКАНАМИ: МАРШРУТ Й КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ.