Вільна подорож Шрі-Ланкою

Шрі-Ланка здавна привертала мою увагу як одне з місць, які обов”язково варто відвідати й чим швидше, тим краще. Враження від подорожі залишились чудові, й доповнені присмаком того, що потрібно більше – більше часу досліджувати подібні території, більше занурюватись в місцеве життя, більше країн побачити й пізнати. Шрі-Ланка залишилась в спогадах теплою, усміхненою, цікавою, різносторонньою, екзотичною й безтурботною.

За декілька тижнів на острові познайомились з теплим й грайливим океаном, холодними й захмареними гірськими районами, святими місцями й життям в віддаленому національному парку. Ми піднялись на декілька вершин, в тому числі й на святий для чотирьох релігій Пік Адами, бачили як леопард тягне на дерево буйвола й безліч інших сцен з життя дикої природи, вітались з диким слоном просто з вікна автобуса, навчились не боятись гострої їжі, оглянули кілька історичних місць – знайшовши туди дірки в огорожі й торгуючись з охоронцями,  й ще багато-багато чого можна пригадати.

Поступово про все розповідатиму. В цьому пості короткий огляд основних місць маршрута. Частини огляду з часом перетворюватимуться на окремі публікації. У першій частині – вже завершенній – багато корисної інформації про те, як подорожувати Шрі-Ланкою, щось типу гайду.
Ланка (182)


Маршрут подорожі: аеропорт -Хіккадува (океан, храми в околицях) - Галле (форт й місто) - Тісамахарама - Національний парк Ялла (сафарі) - Катарагама (храми, святе місто) - Елла (гори, чайні плантації, сходження на Малий Пік Адама) - Нувараелія (гори, чайні плантації, огляд чайної фабрики, шматочок Англії) - Дериньо (сходження на Пік Адама) - Канді (Храм Зуба Будди, місто) - Полоннарува (руїни середньовічного міста) - Маравіла (несподівано, океан) - аеропорт.


Ланка (751)
Як подорожувати Шрі-Ланкою. Багато корисної інформації. Пост, де розповідається, що хорошого є на Шрі-Ланці, як туди дістатись, про транспорт, харчування, пошук житла, інші корисні деталі подорожі й про те, скільки це коштує й де можна зекономити.





Ланка (48)
Хіккадува - курорт й містечко на березі океану, тут приємно й чудові пляжі. Можна починати занурюватись в життя Шрі-Ланки, знайомитись з культурою й різною екзотикою, оглядати навколишні цікавинки та просто відпочивати в стилі “тюленя”





Ланка (501)
Галле – голандський форт з європейською забудовою, шматочок колоніальної історії острова. Ще в місті багато красивих храмів різноманітних релігій.







Національний парк Ялла – царство дикої Сафарі192природи. Місце, де можна побувати в незайманих лісах та саваннах й спостерігати безліч екзотичних тварин в їх природніх умовах. Найефектніші місцеві мешканці – леопарди, слони, крокодили, буйволи, орли, пави, мангусти. Чи не найяскравіші враження від подорожі Шрі-Ланкою у мене саме звідти.


                                
Ланка (839)
Катарагама святе місто для буддистів та індуїстів острова, оточене заповідними територіями. Тут усе якось по справжньому, туристів мало а дикої природи навколо багато.






Ланка (920)
Елла невелике містечко посеред мальовничих гір. Навколо розташувались чудові оглядові вершини – Малий пік Адама та Елла рок. Власне, сюди варто їхати за цими от чудовими пейзажами та за відчуттям зовсім іншої Шрі-Ланки, де все не так, як на рівнинах чи на березі океану.





image
Нувара-Елія – високогірне місто, вкрите хмарами й прохолодою, оточене безкінечними чайними плантаціями й мальовничими пейзажами, наповнене дивною сумішшю британського, ланкійського та індійського спадку.







Ланка (1284)
Сходження на Пік-Адама – нічний злет на найвідомішу вершину острова, святу гору для віруюючих чотирьох релігій. Краєвиди з підйому дійсно запаморочливі, й схід сонця дійсно неймовірно яскравий.






Ланка (1387)
Поїздом по Шрі-Ланці. Красивий маршрут неспішною місцевою залізницею через гори, чайні плантації та невеликі поселення.







КандіЛанка (1474) - яскраве місто, де зберігається Зуб Будди, з приводу чого збудований чудовий палацо-храмовий комплекс. В місті багато красивих храмів, можна поспостерігати за різними культурними явищами - як от народні танці Неподалік знаходиться найкрутіший на острові ботанічний сад. Сподобалось озеро в Канді – як невелике сафарі, хоча й у центрі міста.


Полоннарува – величні й величезні руїни середньовічної столиці сингальської держави, одна з найвідоміших пам”яток острова. Місто вражає розмірами – більш ніж 4 кілометри в довжину,й  масштабами різноманітних будівель. Навколо ж – ліси й озера, царство природи. Сюди варто їхати, якщо хочеться доторкнутись до минулого.


Завершення. Після дощів Полонаруви вирішили відпочити на березі океану. Процес реалізації цього наміру перетворився на суцільну чергу пригод та несподіваних поворотів. Закінчилось все таки на березі моря, навіть ближче – ніж ми собі сподівались, в дуже несподіваному місці. Останній день відлежувались, відпочивали й готувались до повернення в зиму, й передаду температур градусів так в 50.