З Пущі в Ірпінь: ліси, озера, доти, набережна

Дарую ідею прогулянкового маршруту лісами, не виходячи за межі Києва. З Пущі-Водиці в Ірпінь - усього 8 км, суцільний ліс без виходу в "населенку", старі дубово-соснові хащі, шматочок високого берега, декілька озер й старих дотів.
Ірпінь похід


На мапі похід виглядає ось так. Звісно, якщо заблукати - иожна намотати куди більше за 8 км :)
Ірпінь похід



Прогулянка відбулась в кінці березня. Зараз, влітку, все куди зеленіше й яскравіше. 
Проте, комарі вже є, чого про ранню весну не скажеш.

На трамвачику приїзжаєте в Пущу (це саме по собі красиво), поруч із кінцевою зупинкою починається каскад озер. Найближче - з незвичайною тюркською назвою Карачун (цікаво, хто й коли так назвав). На старті також є приємна кав'ярня "Літо"з тваринками, а на фініші - нещодавно збудована набережна Ірпеня й парк з кумедними скульптурами й будинком письменників у невеликому палаці. В самій Пущі-Водиці є кілька крутих старих особняків, парк, симпатична церква і багато красивих озер, вона окремого посту достойна, який трохи згодом буде. А зараз - в лісу, спочатку на берег Карачуна.. 
Ірпінь похід

Уздовж озера виходите до джерела, де можна перейти струмок і, на протилежному березі, вийти на лісову дорогу по насипу (здається, старої вузькоколійки, але не впевнений). Ліворуч буде каскад озер Пущі-Водиці, праворуч - просто ліс.
Ірпінь похідІрпінь похід

Коли ця дорога впреться в непрохідні хащі (а це помітно) - поверніть праворуч і просікою до Варшавської траси (обережно з переходом). Далі просіка продовжиться. 
Ірпінь похід


Ліс з соснового зміниться на старий дубовий, природній для Києва, з густим підліском (тобто - хащами). Стежок більше за одну, можна трохи й блуканути. На гугл-мапах та інших мапах добре помітні озера ліворуч, які можна узяти за орієнтир. Або ж просто йди до річки Ірпінь. Якщо зовсім з навігацією не тойво :-)
Ірпінь похід

Ірпінь похідІрпінь похід

Каскад озер досить симпатичнийю Здається, вони називаються "Генеральські", але це не точно. 
Ірпінь похід

А точно є старі оглядові майданчики на тих озерах. Зовсім поруч буде село - "Канадське село", околиця Гостомеля (колишнього села Мостище, яке у складі Гостомеля). Попід парканами великих будинків теж є, наприклад, ДОТи, але гуляти лісом - це в іншому напрямку, від села.
Ірпінь похід

Стежка від озер високим (а без листя ще й пейзажним) берегом виведе до красивого (як вже неодноразово доведено - фотогієнічного) пляжу з дотом на "затоці" Ірпеня). Влітку нас тут добряче комарі покусали, але сезони різні є
Ірпінь похід

"Затока" - це такий собі місцевий пляж, де в хорошу погоду досить людно. Але і красиво там, насправді. 
Ірпінь похід

В нелітній час із задоволенням тут ночуємо. 
Ірпінь похід

Від затоки можна повернути в Ірпінь, а можна пройтись ще кілометр-другий уздовж красивого лісу, цим же берегом річки - до місточка на набережну й фініш в парку біля будинку письменників.

Набережна Ірпеня нині - досить самодостатнє місце, довжелезна прогулянкова зона з купою "інсталяцій", аж до величезного стола над стежкою. Будинок письменників - такий собі невеликий палац в красивому парку
Ірпінь

Маршрутки на Київ та залізнична станція з електричками - неподалік.  Прогулянку завершено.

Інші піші походи неподалік Києва

Похід з Крюківщини в Круглик: вали, ДОТи, й озера

Прогулянка уздовж Ірпеня: доти, ліси й краєвиди

Піші походи з Києва: яскрава осінь на Тетереві

   Як пройти 50 кілометрів за 10 годин і для чого це робити?