Піші походи з Києва: яскрава осінь на Тетереві

Про береги Тетерева згадую відразу, коли потрібно придумати, куди б податись в нескладний красивий похід десь неполалік Києва! Просторі ліси, яскрава осіння природа, гриби-ягідки різні,річка з долиною та озерами, краєвиди красиві – все те, за що ми любимо осінь! Й дістатись-вибратись легко. Поїхали!
Похід тетерів


Ліси уздовж Тетерева мені завжди подобалась як, мабуть, найбільш дикі місця, куди легко можна дістатися з Києва. Сів собі на електричку на "Святошині" і за півтори години вже на станції "Тетерів", де просторі ліси навколо. Й не лиш ліси, а і високі береги з панорамними оглядами, долина річки широка, озера в ній. Звідси  можна найрізноманітніші маршрути будувати. Гляньте на супутникове фото нижче – усе навколо майже суцільно зелене!

Цього разу сходили зовсім простим маршрутом від станції Тетерів до високого берега й назад, різними дорогами. Усього 15 км. Шлях мені відомий добре завдяки частим походам з турклубом “Університет” в цих місцях. Дістатись з Києва в цей район також можна маршрутками з Києва до Малина, Коростеня, Тетерева.
Похід тетерів піший

Вийшовши за село пірнаємо в ліс, доріг тут багато досить, але якщо  рухатись ближче до річки, то вийдете до металевого місточка через Тетерів, з якого можна або перейти на другий берег – в долину з озерами та ліси за нею, або ж піти високим берегом не переходячи річку в бік “Варшавської” траси. Спочатку стежка йтиме уздовж різних баз відпочинку, але вони з часом закінчаться.  Стежка цим берегом цікава тим, що періодично дарує панорами з висоти берега на долину, це красиво!
Куди піти в похід КиївКуди піти в похід Київ

Ліси різні: хвойні, дубові, мішані. В сонячні дні березня тут вже є відчуття повноцінного літа, коли зелені цілий рік хвойні ліси з мохом під ногами вкриваються первоцвітами. А восени навколо яскраве різнобарв'я, гриби-ягоди різні. Квіти теж є, як не дивно.
Куди піти в похід КиївКуди піти в похід Київ

Діючі табори відпочинку перейдуть в руїни різні. Свого часу тут просто посеред лісу стояв Ленін, тепер його немає але ще є різні залишки часів будівництва комунізму. Буває досить колоритно! А можна більше заглибитись до лісу (між річкою та дорогою від траси до Тетерева) й не бачити особливо цих всіх таборів та руїн. Якщо хочеться суцільний ліс, краще все ж іти іншим берегом, там слідів цивілізації поменше буде)
Куди піти в похід КиївIMG_20181014_132956

З нового: вийшли на цікавий місток з дерев'яним покриттям. Раніше проходив повз, але особливо не помічав який він колоритний. Для фото, правда, більш придатний, ніж для прогулянок.
Тетерів похідТетерів похід

Недолік походу цим берегом в тому, що потрібно перейти Тетерів по трасі, а це десь кілометр асфальтом. А далі поруч із знаком “Житомирська область” пірнути в ліс, невдовзі вийдете на найцікавіше місце цього маршруту…
Тетерів похід

Високий берег Тетерева – безумовно, найкрасивіше місце походу. Тут можна зупинитись, перекусити й насолоджуватись чудовими пейзажами поки не набридне. Навесні сюди сходіть, окрім краєвидів ще й сон-траву застанете.
Високий берег ТетереваВисокий берег ТетереваВисокий берег Тетерева

Восени теж є що застати й мова не лиш про різнокольорові панорами. Увесь маршрут по трохигриби збирали - "польських" особливо багато, ожину жували, глід та “дичку” бачили, знайомих зустрічали. Бачиш такий намета в не дуже логічному (хоч і красивому) місці, думаєш - точно ж хтось знайомий, і не помиляєшся :-) Загалом, чудова прогулянка вийшла.
похідIMG_20181014_160428
Похід біля КиєваПохід біля Києва

Наприкінці  вийшли в долину Тетерева до озер-стариць, тут якось особливо сонячно та приємно було. Вийшли чітко на металевий місток через річку, звідки вже й до станції рукою подати. Впорались за 5 годин неспішної ходи з привалом й збиранням грибів й ввечері вже були в Києві.
Річка ТетерівРічка Тетерів

Звісно, це не єдиний варіант походу в околицях станції Тетерів – тут у різні боки цікаво. Ходив триденний похід в Радомишль звідси, одноденний – в Малин (правда день був довгий), намотував по 50 км на орієнтуваннях. Але саме цей похід високими берегами уздовж річки можу рекомендувати взагалі усім – легко сходити, красивого багато, просто впоратись за один день. Хоча залишатись на ночівлю куди приємніше, як на мене

Під час походу знімав різні дрібниці на смартфон й змонтував невелике відео. Відео “вертикальне”, користувачам інсти краше дивитись в IGTV

Приємних усім походів!

Інші піші походи неподалік Києва

Прогулянка уздовж Ірпеня: доти, ліси й краєвиди