Музей Пржевальського у Караколі

Про мандрівника Пржевальського чули, мабуть, усі. Й про його коня теж. А завершились його тривалі подорожі на березі Іссик-Куля, поруч із сучасним містом Каракол, де його могила і його ж музей знаходяться. Мандрівники до мандрівника, поїхали!
Музей Пржевальського, Каракол

Після походу красивезними Тянь-Шанем спустився наш гурт у Каракол - знайоме багатьом містечко, через яке часто стартують походи найрізноманітнішої складності в навколишні гори. Каракол - четверте по величині місто Киргизстану.... а так і не скажеш - невеликий собі райцентр з виду.

В Караколі є хостели, ринок, кафешки, сувенірні магазини, невеликий супермаркет, маршрутки на Бішкек й таксі куди завгодно. 

В місті існують такі-сякі цікавинки, як от дерев'яна дунганська мечеть... Але нас після походу більше до ресторацій тягнуло. Чи хоча б їдалень. Оминули мечеть. А культурну програму наситили найвідомішим в цих краях музеєм - мандрівника Миколи Пржевальського, який розташований у передмісті.

Дістались туди маршруткою з центру. Про місце старту й інше щодо транспорту краще розпитувати людей і зважати на примхи долі. Коштує копійчано.
Музей Пржевальського, Каракол, як доїхати

Музей такий собі звичайний - територія, каса, сувеніри, будинок з експозицією, вагітна екскурсоводка, яка не дає крутити величезного глобуса з першої фотки. Навколо музею, загалом, нічого - сухий пейзаж Центральної Азії. Озеро, кажуть, колись впритул підходило, але зараз дещо на відстані тримається. 
Музей Пржевальського, Каракол

Цікавий факт: рід Пржевальських походив із запорозьких козаків. Від такого собі козака Кирила Перевала, який став шляхтичем князівства литовського за заслуги у війні з Московією і про це знає Вікі на різних мовах. Пржевальський, тобто це перекручений Перевал. Цілком собі шляхетний рід аж до кінця існування Князівства Литовського й Речі Посполитої, представника якого занесло в глибини Азії. Майже як нас зараз )
Музей Пржевальського, Каракол

Чим же удостоївся цей дядько честі мати по собі музей й відомість? 

Навчався, служив, рвався придушувати повстання й мандруввти. Деякий час в Кременці служба була. Між іншим, ще той центр науки був свого часу. Місцевий ліцей приклався до зародження київського університету, того самого.
Музей Пржевальського, Каракол

"Світ прекрасний тому, що можна подорожувати" - одне з висловлювань Пржевальського. 

Власне, тим і займався: 11 років життя провів в експедиціях. Пройшов 31,5 тисячу км.

Здійснив 4 подорожі в ще не вивчені європейцями райони Центральної Азії. І якби ж то просто пройшов - оце як ми, а то зробив купу корисної для науки справи - намалював мапи величезних регіонів, описав маловідомі народи й рослини з тваринами, написав книги, зібрав купу наукової інформації. отримав десятки нагород, медалі найбільших географічних товариств Європи. І розвідник він ще був, так. Ну а місцеві його чаклуном вважали, що може керувати погодою і сцілювати людей.
Музей Пржевальського, Каракол

Про коня Пржевальського чули усі - гарцюють он лісами Чорнобиля, але на його честь скромно названі нові види ящірка і метелик, цибуля і рододендрон, короп і лемінг... В житті коні набагато красивіші, ніж в музеї.
Музей Пржевальського, Каракол

В музеї звернув увагу на красивезні й реалістичні рисунки з експедиції. Це супутника Пржевальського Всеволода Роборовського, який і сам ще той мандрівник був, теж має "іменну" тварину... хом'ячка Роборовського. 
Музей Пржевальського, Каракол

Для того часу є досягненням, що в експедиціях Пржевальського не загинув жоден учасник.  Ну крім нього самого, до того ж в абсолютно простій ситуації - через воду з річки заразився тифом і помер. Ніколи не робив такого, усіх застерігав, але, от зробив. 
Музей Пржевальського, Каракол

В музеї шанують ще й у киргизського провідника, який теж важливу роль в мандрах зіграв. Експонати музею - тварини, особисті речі, мапи й листи, записки старі. Цікаво це все.
Музей Пржевальського, Каракол

Похований Пржевальський в Караколі. На Березі Іссик-Куля. Правда, берег тепер на відстані - вода відходить. Могила мандрівника на фото.
Музей Пржевальського, Каракол


І вид на Іссик-Куль. Місто Каракол в радянський час називалось Пржевальск, але згодом деколонізувалось. Знайомий процес.
Музей Пржевальського, Каракол

Також музей містить павільйон Карасаєва. Зачинений. Я так і не дізнався на місці, хто це.
Музей Пржевальського, Каракол

Гугл підказує - відомий киргизський вчений радянського часу, філолог, лінгвіст, фолькльорист, літературознавець. Організував запис народних розповідей про Манаса - героїчний епос киргизів.
Музей Пржевальського, Каракол

Після екскурсії музеєм повернулись стопом в Каракол (так, усі семеро відразу)  й подались шукати місце для матрацного валяння на березі Іссик-Куля. 
Музей Пржевальського, Каракол