Джерела Манжили-Ата: несподівана пам'ятка

Цього дня прокинулись в наметі на березі Іссик-Куля під каньйоном Казка та збирались вже їхати кудись в напрямку Бішкека, але дізнались несподівано про святі джерела під нечутою раніше назвою Манжили-Ата зовсім пору й відвідали практично відразу. Несподівана пам'ятка місцева виявилась, в чомусь цікава й точно популярна не серед туристів. Про це далі, поїхали.
Автостоп Манжили-Ата

Спокійна приємна й вкрай запилена ніч на березі озера-моря перейшла в ранок. Учора були в Казці, під нею ж і прокинулись. Останні купання в Іссик-Кулі в цьому сезоні, прощаємось з цим чудовим озером й рулимо далі! На Бішкек, Токмок, і  що ще вийде.

Траса зовсім поруч, але перед побачили на мапі навігатора якесь озеро й не втримались від прогулянки до нього в кілька кілометрів. Посиділи, подивились, симпатичне, некупабельне. Під озером застопили досить позитивного дядьку й занурились в теревені. 
Автостоп Манжили-Ата

В Киргизстані досить добре працює автостоп, в туристичних місцях активно таксують, тут вже на ваш вибір. В будь-якому випадку, вам гарантоване пізнавальне спілкування з водіями. Іноді цікаво, іноді вуха в'януть. В новинах вже почали писати, що в масові Бішкеку заворушення. Водії не завжди хочуть розповідати про те. Але скоро нам у Бішкек, самі глянемо, що то за Майдан такий, а поки намагаємось щось розповідати.

Джерела Манжили-Ата

Водій наш - банкір на пенсії, красномовний. Про події навколо президента якось неохоче розповідає, але каже що то корупція і можновладці один одного з'їсти намагаються. Він підтримує отой штурм президента, швидше за все.  Сильно не наполягали, звісно, хоча й цікаво.
Джерела Манжили-Ата
Зате про пам'ятки - уххх! Тут у нас космонавти відпочивали, там військова база підводна, там ви водоспад дарма не поїхали. А тут скоро будуть святі джерела... хочете?

Так й потрапили до цієї пам'ятки місцевого розливу, цікавим в якій було вже те, що я про неї нічогісьнького не чув, хоч і виглядав цікавинки на маршруті.
Джерела Манжили-Ата

Джерела Манжили ата. Можу не дуже вірно вимовляти назву. Легенда пов'язує назву з  прізвиськом мусульманського проповідника й провидця. Відоме з 17 ст місце. Вичитав легенду, що відкрили це місце в якості допомагаючого бездітним батькам, а згодом уже й інші чародійні властивості з'явились.
Джерела Манжили-Ата

Окрім, власне, джерел тут збереглись руїни споруд середньовіччя, священні буддійські написи і мавзолей цього мусульманського  від прізвиська якого місцевість отримала назву.
Джерела Манжили-Ата

Десяток джерел в пустелі вважаються святими й в цьому вшануванні поєднується іслам та древній культ матері-оленихи, праматері одного з місцевих племен. Кожне озерце, як вважають паломники сюди, має різну чудодійу силу - одне очі вилікує, друге - нерви. Третє з сім'єю допоможе. Водій розповів, що політики приїжджають допомогти, матеріально підтримати й яку перемогу на виборах вимовити.  Все як у нас, загалом.
Джерела Манжили-Ата

Ні, не все. 
Де золоті куполи? Де кілометрові мінарети? Де євроремонт?
Не ті тут політики, не ті!

Хоча, ще не так давно пам'ятаю джерела в парку Феофанія у Києві саме такими - невеликими витоками із землі, а не пафосними монструозними новобудовами. Сподіваюсь, так і залишиться.
Джерела Манжили-Ата

Джерела - зовсім невеликі "копитця" води, в серпні зовсім маловодні. 
Джерела Манжили-Ата

Крім нас людей тут не багато - ходять туди сюди, іноді моляться. Виглядає, приїхали з конкретними проблемами порішати.
Джерела Манжили-Ата

Є навколо й оглядові пагорби, куди можна піднятись й порозглядати випалену сонцем місцевість на березі Іссик-Куля, чимось схожу на "Казку", але не таку ефектну, невелику й дещо іншого кольору.
Джерела Манжили-Ата

Дикий Захід? - Ні, Центральна Азія!
Джерела Манжили-Ата

Звісно, намагаємось дотримуватись культури місцевої й одягатись закрито хоча б в цьому сухому місці. Юля он зовсім на мусульманку схоже :)
Джерела Манжили-Ата

Місце пізнавальне й свого роду непопсове, місцеве. 
Джерела Манжили-Ата
Покрутились трохи тут й повернулись до траси, де швидко застопили авто до Токмока. Іссик-Куль залишився позаду, але попереду ще багато цікавого й нас чекає кілька тижнів у Центральній Азії. 

Далі буде )