Непристойно красивий палац у Чинадійовому

Замок Шенборнів у Чинадійовому - чи не найкрасивіший замок у Карпатах, Закарпатській області й один з найкрасивіших в Україні взагалі. Посеред густого карпатського лісу, вже фактично у горах, заховався красивий і зовсім яийсь казковий палац. Якщо хочете красивого – вам сюди!
Палац Чинадійово

Замок, він же санаторій "Україна", має власну станцію "Карпати" й, якщо зійти на ній, то опинитесь прямо попід замком. Досить буде пройтись цікавезною вулицею (де на кожному будинку оголошення про домашнє вино), й зайти у парк, який у лісі, який у горах.Вино

У Чинадійовому цілих два замки, один з них - Сент Міклош, на час нашого візиту ще стояв закинутим, а нещодавно й в нього повернулось життя. Неподалік замку на березі Латориці заночували, перед тим маючи веселі дні у Виноградові, Берегове, Середньому, Ужгороді, Невицькому.
Сент Міклош

Розповідати про красу палацу Шенборнів можна довго - такого ефектного замку складно знайти, щоб і "зовнішність" й оточення й атмосфера. Ходи собі, любуйся, фоткай. Замок тут збудували не так давно - в 1895 році Шенборнами, великими місцевими землевласниками німецього походження. Планувався як мисливський палац. Навколо палацу розбито парк з купою рідкісних дерев, а ставок ніби як зроблений у формі мапи Австро-Угорської імперії. Читав, що у палаці закладено багато астрономічних цифр - 365 вікон, 12 дверей, 52 кімнати. Тре буде якось порахувати.
Палац ЧинадійовоПалац ШенборнівПалац ШенборнівЧинадійово

В 1945 році палац націоналізували й зробили, мабуть, краще що могли - санаторій. Що цікавого було - віддали в музей. Так і стоїть цей до непристойного красививий санаторій "Карпати" у Карпатах.
Санаторій Україна

Наскільки б красивим не був цей замок, а милуватись виходить лиш зовнішньою красою. Усередині - звичайний санаторій.

Оглянувши замок, пішли в село через гори. Нам потрібно було повертатись в Київ і встигнути на поїзд з Мукачевого. Переваливши як "тру туристи" через хребет, опинились в селі й зі здивуванням дізнались що то неділя, а тому автобуси не ходять. Трохи ошелешені кинулись шукати таксі й таки знайшли якогось вуйка, який і завіз куди треба й про вино розповів.
Санаторій УкраїнаСанаторій Україна

Далі був поїзд до Києва, виснажений сон і перетравлення безлічі яскравих вражень від сонячного Закарпаття