Бран - мальовничий замок у горах, де шукають Дракулу й починають походи

Замок Бран - красивий й фотогієнічний замок посеред гір Трансільванії, відомий як резиденція самого вампіра Дракули. Незважаючи на очевидно вигадану прив'язку Дракули саме до цього замку, завдяки популярності замок Бран приваблює безліч туристів й навколо розгорнулась чимала індустрія. Якщо відмежуватись від легенд, то маємо просто дуже красивий і безумовно вартий відвідування замок, де, крім Дракули, жила шанована в Румунії Королева Марії й звідки чудово починати чи завершувати походи в навколишні гори
Балкани223


Після прогулянки Брашовим на ніч зрулили поближче до гір, замків та вампірів. Тобто, в Бран.

Бран містечко мале, але відоме - саме тут знаходиться замок, який прийнято називати замком Дракули.  Замок дійсно один з найкрасивіших у Румунії - й вартий уваги незалежно від того, де насправді жив Влад Цепеші (й навіть від того, чи був він вампіром).

Як доїхати до Брана. З Брашова до Брана дістатись трохи більше ніж просто - туди щопівгодини ходять автобуси, коштують скромних 7 лей. Від зал. вокзалу до потрібної автостанції (Autogara 2) - 4 зупинки міським автобусом. З центру теж щось ходить - я б при потребі питав місцевих, вони говірливі. Скільки коштує проїзд у ньому, дізнатись не вдалось - водій квитки не продавав, навіть коли йому пропонували гроші "смайлик з вказівним пальцем догори". Каси  ж десь на зупинках знаходяться (далеко не всіх, по ходу). Контролерів не помітили й хлопці з автобуса сказали, щоб ми не переживали за квитки. Так й доїхали. 

Їхати до Брану не далеко - хвилин 30.  Дуже спокусливо виглядає фортеця у Ришнові по дорозі, але, мабуть, іншим разом.

Житло в Брані. Зупинили чітко біля кемпінгу з несподіваною та оригінальною назвою "Vampire camping", який нам,  власне, й був потрібний. Бран місто невелике й великий кемпінг там один. Насправді стати десь в навколишніх лісах - не проблема взагалі. Ну, наскільки можна вважати не проблемою наявність ведмедів ) та й прибули ми вночі, тому - кемпінг. Коштує дорожче попереднього - 13 євро з двох, але все необхідне є (в Сігішоарі за 7 євро жили). Та й документ при поселенні питають, не як в попередньому :-)

Народу в тому кемпінгу - валом, школярі й пенсіонери, пішоходи й на трейлерах, різні мови...

Різного цивільного житла в Брані теж більше ніж досить, букінг в поміч!
Балкани192Балкани193
Vampire camping в Брані

Зранку проспались, залишили рюки й подались гуляти - до замку десь два км й пройти повз неможливо, занадто сильно він помітний.

Під замком - справжній тобі масовий туризм, чималий ринок з сувенірами, безліч людей і довжелезна черга до входу. На ринку виділяються круглі головки копченого сиру - місцевий делікатес з особливим смаком. Поруч - невеликий музей "народної культури", в чергу до якого ніхто особливо не стоїть. 

Подивились ми на ту чергу в кілька сот людей у замок, подивились на негуманну ціну в 45 лей, згадали усі коментарі зразка " усередині нічого особливого" й вирішили насолоджуватись найбільш кльовим в цьому замку - його зовнішнім виглядом. Тобто пішли шукати гарні ракурси з навколишніх гір. І знайшли, але не відразу.
Балкани195Балкани200
Цікавий будиночок і масовка перед входом до замку Бран.

Спочатку вирішили знайти деяку пам'ятку фортифікації, відмічену на мапі "мапс мі" на горі, відразу за замком. У результаті прогулялись лісом, поїли малини, вийшли до якогось хутора з будинками й коровами, поблукали хащами чітко в точці на мапі - жодної фортеці там не виявилось, як і інших пам'яток окрім лісу. Хоча, хто зна, можливо густо насаджений ліс це теж своєрідна оборонна архітектура? Фортецю, яку неможливо знайти, штурмувати тим паче проблематично. Якщо ми не знайшли серед лісу ту геніальну фортифікацію й пішли геть звідти, то так само могли вчинити, наприклад, монголо-татари чи турки. Чим ми з ЖПС-ом гірші за монголо-татар з прагненням завойовувати?
Балкани208
Вид на замок з автомобільної дороги, теж симпатично

Балкани207IMG_20170808_133142
Якщо вірити мапі, ми стоїмо чітко перед якоюсь пам'яткою фортифікації.

Балкани206Балкани210
Хутір а навколишніх лісах й якась церква. А як ви оглядаєте замок Бран?

А от маркований хрестом пагорб зі скелею "через дорогу" від замку подарував чудовий оглядовий майданчик на каменюці біля того хреста. Мабуть, це найкрутіший ракурс на цей замок. Підйом - грунтовою стежкою по крутосхилу від "інсталяції" у підніжжя замку.
Балкани213Балкани222
Балкани228Балкани220
Замок Бран в усій своїй красі

Те що я назвав "інсталяцією", насправді капличка, де зберігається серце Королеви Марії - красивий різьблений хрест й щось типу саркофагу у невеликому гроті в скелі. Королева Марія - шанований персонаж румунської історії. Настільки шанований, що їй  свого часу цей замок подарували й теперішня музейна експозиція - то її заслуга. Вроджена принцеса з Великої Британії вийшла заміж за румунського принца й з часом стала королевою. Під час Балканської війни працювала медсестрою, а під час Першої Світової цілком собі займалась геополітикою - посприявши підтримці Румунією Антанти та виступаючи замість короля на міжнародних збіговиськах, як от Паризька конференція. Пізніше займалась благодійністю, дипломатичими турне, писала книги, доглядала дітей, викликала шану й повагу. Ближче до старості стала прихильницею релігії бахаїзму й проживала переважно в Брані, сюди ж після смерті привезли її серце.
IMG_20170808_135528IMG_20170808_135549
Тут зберігається серце Королеви Марії 

Коли збудовано замок Бран? "Відкриті джерела" дають занадто різні відповіді на це запитання - одні тицяють в 13 ст., інші - в 14 ст., одні приписують "авторство" тевтонцям, інші - місцевим жителям (селянам?), треті - місцевим купцям. Я схиляюсь до тевтонців (більше джерел підтвердили). Те що збудували вперше - хто б то не був, зруйнували монголи. Наступний виток будівництва - кінець 14 ст. й саксонці з угорцями. Поруч із замком розвинулось містечко Бран. Бран відігравав важливу військову роль аж до середини 18 ст.  До складу Румунії Бран увійшов аж в ХХ ст., а в 1920-му році місцева громада подарувала замок королеві Марії. Замок і понині у власності королівської сім'ї, тобто - приватний. З перервою на комуністів, звісно. Замок здається в оренду державі для використання в якості музею. 

А як же Дракула? Він (Влад Цепеші, тобто) у замку, очевидно бував. Чи то ночував періодично, чи то у підвалі сидів. Не найсильніший зв'язок, а далі Брем Стокер, попит на Дракулу й правильна розкрутка роблять з крутого замку посеред гір ще й резиденцію цього персонажа, що вкрай позитивно відзначається на відвідуваності та прибутковості.

Й чи не встановлено того хреста на камені навпроти замку в якості якогось "запобіжника" від появи нечистої сили? Уява малює як тріскається камінь під хрестом, звідти вилітають кажани, вилазять руки з кігтями й під регіт блискавок з'являється фізіономія кіношного вампіра. 
Балкани225Балкани215Балкани219
Позуємо на тлі замку Бран.

Цікаво пригадати, що Дракула як твір в Румунії був заборонений, й більшість румун до недавна поняття не мали про його існування, тим більше про популярність. В той час наполегливі поціновувачі в їхній країні вже вишукували сліди цього вигаданого персонажа. Але, в один прекрасний момент, очі відкрились й Дракулу почали експлуатувати більше, ніж Влад Цепеші власних підданих. Назву кемпінгу пригадати? Так ті вампіри в Брані повсюди! На базарі повно сувенірів з символікою, саме собою.  Десь і генделики з гробами замість крісел є, й т.д. Окрім тематичних сувенірів, звідси возять оті смачні сири, красиву місцеву кераміку та плетені вироби

Традиційна місцева кераміка у Брані

Ну й враження, звісно. Ми, переважно, по останньому :-)

Загалом, "програму" по Брану виконали за пів дня й здійснили "марш-кидок" автобусами-залізницями аж до замку Сіная.

Про замок й містечко Бран обов"язково слід сказати, що знаходиться він у підніжжя чудового хребта П'ятра-Краулюй й з Брану точнісінько як із Зарнешти можна починати та завершувати походи в цей гірський масив й далі на Фагараш. Доповненння гірського походу таким крутим замком в кінці чи на старті завжди радує й урізноманітнює подорож.

Про походи цими гірськими хребтами я детально розповідав у попередніх звітах,

Похід хребтом П'ятра-Краулюй.

Похід хребтом Фагараш.

Вдалих вам подорожей!

Далі буде..