Мцхета - найвідоміші храми Грузії, давня столиця й чудове місце відпочинку

Мцхета - не просто древня столиця Грузії й красиве місце неподалік Тбілісі. Це місто багато в чому символічне (подекуди навіть святе), яке прийнято любити й куди обов'язково порадять поїхати туристу. "Серце грузинської цивілізації" - влучна фраза. В Мцхеті є кілька величезних, старовинних храмів, чудові краєвиди, а також менш розкручені пам'ятки - руїни фортеці, археологічний парк. Для нас Мцхета ще й виявилась своєрідним "хостелом" - з теплом, видами й гірською річкою, до якого напрочуд легко дістатись з Тбілісі.
Мцхета



Мцхета - місто відоме й серед туристів розкручене. Сюди чи не усі гості Тбілісі їздять в якості обов'язкової програми "третього дня", щоб оглянути величні храми й подивитись вид з монастиря Джварі на злиття річок Кури й Арагві, одну з візиток країни. Сюди приїжджають на прогулянку й повертаються до столиці, ми ж, окрім загальновідомого, пізнали Мцхету з зовсім іншого боку й про себе назвали "найкращим хостелом у Тбілісі". 

Як дістатись до Мцхети?

Найскладнішим у цьому буде зорієнтуватись на величезному й хаотичному "наборі автостанцій" Дідубе в Тбілісі. Потрібне "відділення" того хаосу знайшли не відразу - воно ніби й усі показують куди, але платформ й автобусів багато, людей ще більше, між цим усім ще й таксисти крутяться які наперебій пропонуватимуть Мцхету по якійсь своїй ціні. Правильна ціна в 2016 році була аж 1 ларі, й маршрутки йшли чи не щогодини. Мені важко пояснити як знайти саме цю платформу, але там поруч будуть рейси на Шатілі, Горі, Степанцмінду (Казбегі) й кількамовний (в тому числі й російською) гучномовець щодо останньої. Ще буде квиткова каса, біля якої Мцхета й стоятиме. Я вірю - у вас теж вийде її знайти.

"Там, где, сливаяся, шумят, Обнявшисьбудто две сестрыСтруи Арагвы и Куры" -  цей рядочок з Лермонтова вам чи не кожен грузин розповість, як тільки заїкнетесь про Мцхету. Мабуть це щось типу "і Дніпро, і кручі, було видно, було чути, як реве, ревучий" - щось символічне, таке що всі знають й при потребі згадають. І нам розповіли в маршрутці. Кілька раз.

Їхати до Мцхети не довго, містечко маленьке й старе - більше двох з половиною тисяч років йому. Розташувалось на  високому скельному мисі в  місці злиттях тих двох річок з попереднього абзацу. До побудови ГЕС вище по течії Арагви рівень води був нижчим й видно було, що місто на зручній для оборони скелі - зараз більше схоже на просто підвищений берег. Десь там є й затоплений античний міст Помпея, решта ж цікавого видніється .

Мцхета - місто дуже древнє.

Не таке древнє, як Уплісцихе, куди ми ще сьогодні потрапимо, але в часи Цезаря й Клеопатри тут вже було місто, яке ще через сотню років стало столицею. Тут жила свята Ніно - головна свята Грузії, а з закопаного в землю хітон Ісуса Христа виросло дерево. Не хітонове - кедр. Завдяки цим подіям місто й стало святим. А храми стали величними - завдяки цьому й столичному статусу. Мцхета побула столицею кілька сот років й передала цей статус Тбілісі. Й було це за кілька століть до появи перших відомих Київських князів - ремарка про відносність древності. Відтоді Мцхета - провінція, село, серце країни й святе місце, де грандіозна історія контрастує зі спокоєм сучасності. Туристи правда тепер часто турбують - від них і стіни не допоможуть, окремі частини яких ще варягів пам'ятають, хоча нинішня "геометрія" куди більш нова, звісно. 

Що подивитись в Мцхеті?

Як правило про це місто починають розповідати саме з величного та древнього собору Светіцховелі, але я, як завжди, на фортифікації більше задивився - собор оточено солідними стінами, а на околиці міста на горі видніється справжня тобі фортеця з кумедною назвою Бобриціхє. Іншим великим собором є храм Самтавро. Крім фортеці й храмів є ще "археологічний парк" - древні гробниці й цікаві руїни.. кінотеатру (!) на першому поверсі якого заховані розкопки древньої брами міста. 

Але, головний тут, безумовно - монастир Джварі. Знаходиться не в Мцхеті а на горі за містом, Дістатись до нього пішки з міста через злиття рік досить проблематично, таксисти по 20-25 ларі хочуть. Зате коли вже дістанетесь - побачите отой неймовірний вид злиття річок, одну з візитівок Грузії. Ми на момент прибуття в Мцхету вже надивились видів Кахетії, й готувались до гірських регіонів - тому й обламались платити таксистам, насолоджуючись видом на монастир Джварі з різних закутків долини. 
Мцхета
Долина Мцхети й монастир Джварі

А у самій Мцхеті найкрутіший храм знайти просто.  Храм з незручною назвою Светіцховелі - величезний, древній, кривенький і взагалі тут головний. Усередині храму Животворячий стовп - зроблений з того кедра, який виріс на тому хітоні Ісуса Христа, про який я три абзаци тому розповідав. Храм в нинішньому вигляді з'явився рівно тисячоліття тому, а до того ще пів тисячі років існував в якомусь іншому вигляді. Не найбільший в країні собор, але дуже великий - особливо на тлі маленького містечка. Розміри храму на фото добре передають маленькі люди навколо. Навколо стовпа розмальовані фресками стіни, на одній з яких є щось дивне - хтось каже що літаючі медузи (на них більше всього схоже), хтось - що то НЛО зображене, а хтось що це так #яхудожникятакбачу зобразив якийсь символічний місяць з Біблії, задовго до модерних течій у мистецтві :-)

Мцхета, храмМцхета, храмМцхета, храмМцхета, храм
Храм Светіцковелі у Мцхеті й центральна площа міста

Перед входом до Храму щось типу центру містечка - невелика симпатична площа з людьми, торгівлею, таксистами й туристично-інформаційним центром. Другий же важливий храм - Самтавро, знаходиться ближче до виїзду з міста, фактично неподалік. Самтавро збудований чи не в той самий час, що Светіцковелі - тобто теж страшенно древній. Дзвіниця молодше - але теж років 800 має. Загалом, великий, древній, типовий грузинський храм з довгою історією, бідною на описані події. Особливо красиво виглядає на світанку. Від цього храму вже видніється фортеця, а по дорозі буде археологічний парк й пекарня зі смачними шоті по 1 ларі :-) 
Мцхета, храмМцхетаМцхетаIMG_9726гррIMG_9728гррМцхета
Храм Самтавро в Мцхеті

Фортеця Бебрисцихе це зруйновані стіни на високій горі з чудовим пейзажем над бурхливою прозорою рікою. Коли її збудували - невідомо. Перші згадки з 12 ст., здається, але на горі й щось античне знаходили. Відомий мені штурм тільки один - коли ми не змогли знайти правильну стежку й підіймались в лоб крутими, зарослими кущами схилами й відчували себе як не монголами то османами. В результаті штурму захопили здобич у вигляді красивезних пейзажів на долину річки, місто, навколишні гори.  Про фортецю ще відомо що внизу повно хащів з рівними галявинами, а поруч річка з чистою водою. Коротше, тут й визнали Мцхету найкрутішим хостелом в Тбілісі. Проїзд від метро Дідубе сюди аж 1 ларі, до центру Тбілісі за годину дістатись можна, ночівля -  безкоштовно й страшенно приємно.

Мцхета, фортецяIMG_9742гррIMG_9752гррМцхета
Фортеця Бебрисціхе в Мцхеті

IMG_9746гррIMG_9775гррМцхета, Арагві
Долина Арагві біля Мцхети

У Мцхеті нам так сподобалось, що за кілька днів ще повернемось сюди просто для заночувати в знайомому приємному місці. А поки ж, гуляючи центром Мцхети, ми зайшли у вже згаданий туристично-інформаційний центр, де дізнались, що остання електричка на Уплісцихє за півгодини зі станції яка за містом. Далі було трохи швидкого пересування містом, нервового маршруткостопу, безлюдна зачухана станція й довгоочікуване знайомство з Грузинськими залізницями. 

Мцхета

Далі буде!