Губків - руїни замку над мальовничим каньйоном.

Губків це мальовниче місце понад Случем, де річка протікає в ефектному каньйоні, береги вкриті лісами, на горі над долиною височіють руїни фортеці. Сюди цікаво приїжджати з коротким візитом, але куди краще  - з ночівлею й відпочинком десь на берегах річки.
Губків


Наша країна не дуже збалована різними каньйонами та, навіть, просто стрімкими берегами, тому будь яке місце, де такий пейзаж є, привертає увагу й вважається красивим. Так і тут - дуже мальовниче місце для приїхати, подивитись, пофоткати, пожити поближче до природи. Ще у Губкові є руїни замку, які органічно в цей пейзаж вписуються: стояли б десь між багатоповерхівками, цікавили б мабуть лише нечисленних краєзнавців - а тут, на вершині високого горба над красивою долиною виглядають дуже солідно й доречно, виділяючи саме це місце поміж інших високих берегів. Навколо багато лісів, які місцями (на скелях уздовж берега), чимось на джунглі схожі.

Останніми роками гуляє по інтернету назва "Надслучанська Швейцарія", яка ніби як натякає на непересічний рельєф й красу місця. Не сказав би, що у мене подібні пейзажі асоціюються саме зі Швейцарією чи високогір'ям взагалі (хм, цікаво, чи можливо розрекламувати Швейцарію як "Центральноєвропейський Губків"?), але місце дійсно варте уваги дуже й дуже. 

Як доїхати в Губків. Автобусом з Рівного чи власним транспортом. Дорога не ідеальна, але  для наших країв її можна вважати непоганою. Громадський транспорт бачили - маршрут Рівне-Великі Межирічі - Березне. За кілька кілометрів до села дорога перетвориться на бруківку.

Наш маршрут пролягав не самим звичним чином - стартували з Кам'яного Села, довго добирались до Губкова, а після продовжили оглядати численні в цих краях руїни (Гоща, Великі Межирічі). Після деякого періоду милування долиною Случа вирішили тут й залишитись на ніч. За селом знайшли багато красивого й придатного для ночівлі берега, авто залишили зверху (берег високий) - на більш прохідному транспорті можна й в долину заїжджати.

Село знаходиться на високому березі й річка десь далеко внизу. У центрі є зупинка, школа, магазин й звідти уже все саме цікаве проглядається за хатами - руїни замку й синя церква. На підході до замку рельєф різко підіймається вверх й висить табличка, що це неабищо, а заказник "Соколині гори".
Губків
Губків




















Долина Случа й "Соколині гори" на підході до замку у Губкові 

Губківський замок нині - руїни на високій горі понад річкою. Той випадок, коли краще не чіпати жодним чином не реконтруйовувати це місце - руїни вдало доповнюють пейзаж. Щось роздивитись в контурах замку важко - є кілька стін, одне велике вікно, подвір'я. Чудовий вид як з замку на долину, так й з сусіднього горба - з видом на замок. Заселили це оглядове місце ще в давні часи - тут розкопане слов'янське поселення, але перша відома згадка про замок тільки з початку 15 ст. Тоді ж виникло й містечко Губків. На той час Губків вважався досить сильно укріпленим місцем. Що, проте, не дуже захищало від загарбників - замок брали і козаки, й татари. А закінчили все шведи на початку 18 ст. в союзі з чумою. На той час замок був уже радше "військовим пенсіонером" ніж укріпленням.  Населення Губкова перемістилось на кілька км й заснувало нове поселення - Людвіполь, а замок лишився руйнуватись, на радість поціновувачам романтичних пейзажів.

Губківський замокГубківський замокПолісся80Губківський замокПолісся83
Губківський замок та види з нього

На сусідньому із замком горбі - церква. Храм синій, віком років півтораста, дерев'яний і з прибудованою дзвіницею з гострим куполом - таких багато на Волині, почерез село. З часом перестаєш сприймати подібні церкви як пам'ятки. Але, певна пейзажність у храму теж є. Особливо зранку. А звечора довелось знімати проти сонця, тому путніх фоток не вийшло.

Полісся111
Полісся107
Церква у Губкові й вид від неї на замкову гору

Губків це не тільки замок, а ще й можливість чудово відпочити на березі річки. Чим ми й скористались. Виїхали за село, повернули до річки й досить швидко знайшли приємні місця на березі. Дещо напрягали комарі, але після їхнього шабашу у Кам'яному селі, цих "інтелігентних" смокталиків не сприймали дуже всерйоз. Дрова знайшли в лісі й, як і вчора, напиляли куди більше ніж нам потрібно - дається взнаки, що давно табором не стояли й руки самі тягнуться до пилки. Воду з річки пили. Неподалік ще струмок тече, але вода там якась така сама мутна як у ріці. Раз по неї сходили, далі ліньки було.  Річка з кам'яним дном допомогла позбутись "пилу доріг" й просто насолоджуватись життям, як і кілька пляшок придбаного вдень місцевого пива.

Полісся115Полісся117Полісся137Полісся130
Річка Случ й наш табір на березі

Наступного дня ми цілеспрямовано, з надлюдськими зусиллями, прокинулись о сьомій ранку й за день відвідали цілих 5 цікавих містечок Волині (або коротко про переваги автомобільного туризму).

Резюме. Оглянути: руїни замку, каньйон річки. Добирання: маршрутки з Рівного чи Березного. Проживання: намети на березі, іншого не помітили. Харчування: магазинчик в селі є, але краще з собою. Чудове місце для відпочинку на природі й зупинки в велопоходах чи під час сплавів.

Гарної подорожі!