
Цей день був цілком і повністю присвячений автостопу по Кахетії. Стартували від замку Гремі, біля якого ночували минулу ніч - й впродовж дня застопили 5 авто й відвідали 3 цікавих місця. Монастир Некресі був першим з них.
Стопилось чудово - авто зупинялось майже відразу по підйомі руки. Водії російською спілкувались погано, тому обмінювались в основному посмішками. Від Гремі до повороту на Некресі проїхались в кузові вантажного буса й далі прогулялись кілька кілометрів поміж платанами, аличею та виноградниками. Біля входу зустріли собак, бельгійців, каву і чачу, в цьому колективі й продовжили екскурсію. Я навіть згадав декілька фраз французькою, чим дещо здивува бельгійців. Але розвинути пригадування не вдалось - на тому спілкування й завершили. Підйом від входу - який внизу під горою, на гору до монастиря можна здолати на бусику за 1 ларі, або підійматись пішки, що здалось не дуже гуманним з огляду на висоту гори. Вхід усюди вільний.
Дорога до монастиря Некресі й навколишні виноградники
Монастир Некресі цікавий насамперед пейзажами, датами на будівлях (люблю коли древнє по справжньому) й тим, що це цілісний комплекс з десятка споруд. Майже на кожній будівлі таке датування, що починаєш поважати вік. Виглядає все архаїчно, аскетично й "середньовічно", можна кіно про той час знімати. Святі отці різних напрямків здавна полюбляли це місце. Чи не тому, що батьківщина виноробства поруч. Інші радощі життя на той час монахам вже мабуть були заборонили.
Монастир діючий, у церкву доведеться одягнутись "як треба" - в довгий одяг та хустку. Поміж церквами є невеликий церковно-сувенірний магазинчик з не дуже вибагливим набором усього й дуже цікаве місце - старовинна винарня.










Будівлі монастиря Некресі
Окремою памяткою Некресі я я б назвав цю от лавочку - з неї уся долина як на долоні, сиди собі та й медитуй над пейзажем. Якби не було нічого, тільки вона, думаю теж би сюди приїхав.




Лавка в монастирі Некресі
Намеливались красивим, тепер до смачного. В монастирі є невелика винарня, в якій можна роздивитись необхідне для виготовлення вина знаряддя - чани для давки винограду, приладдя подрібніше й головний "девайс" - квеврі. Квеврі це великий глиняний глечик, який вкопується в землю й використовується для виготовлення та зберігання вина. Приміщення для зберігання квеврі називається марані. В квеврі засипають давлений виноград, який бродить там разом з шкірками, кісточками й рештою впродовж тривалого часу - місяці й роки, залежно від сорту вина. Цей спосіб виготовлення вина називають кахетинським й він вдрізняється від європейського, де тільки очищений сік використовують. Вино виходить зі специфічним смаком, якраз таке як мені подобається.
Винарня в Некресі виглядає непрацюючою, але дозволяє все як слід роздивитись. Виноробство в Грузії - це частина культури й цукерка для туристів. Нещодавно розкопали квеврі віком в дві тисячі років - місцеві в Грузії таки з незапам'ятних часів знаються на виноробстві й інших супутніх розвагах.
Квеврі в винарні монастиря Некресі.
Розповів про кахетинське вино й в наступних постах ще буду - але купили в монастирі Некресі ми не вино, а чачу:-) Вирішили, що хочеться- а в магазинах такий напій шукати не варто, тре "з надійного джерела", тому монастирська чача - саме те :-) День обіцяє бути веселим :-)

Асортимент "винокурні" монастиря Некресі
Далі буде..
Немає коментарів:
Опублікувати коментар