Вишнівець - розкішний палац і резиденція відомого роду.

Невелике селище Вишнівець на Тернопільщині порадує одним з найкращих в Україні палацових комплексів, де величність  будівель поєднається з цікавою експозицією, гарними краєвидами, приємним парком й багатою історією. 
Вишнівець


Для мене це місце виявилось сюрпризом, де побачене значно перевищило очікуване. До того чув, звісно, що у Вишнівці є палац, але особливого значення цьому не надавав - невеликих палаців в країні чимало. Виявилось що палац не простий  один з найбільших в Україні, в хорошому стані після реставрації, з музеєм повним картин й меблів, в старому парку й з гарними краєвидами на околиці. Поруч із палацом є старовинна церква, а за річкою неподалік - село Старий Вишнівець з кількома ефектними старими храмами.

Солідність палацового комплексу у Вишнівці помічається вже на підході, коли недовірливо оглядаєш мапу й дивуєшся розміру зображених там будівель. Далі помічаєш величезні бастіони, а потім, на підході до Центрального входу, бачиш величезну огорожу з брамою. А ще одна така ж помпезна брама веде до іншої огородженої території, колись 'присадибної". В цей момент починаєш підозрювати що палац не простий а якийсь дуже солідний, майже грандіозний. Десь так воно і є насправді.  

Палац належав не кому-небудь, а усім відомому роду Вишневецьких, з якого вийшли - перший гетьман запорожців й засновник Запорозької Січі Байда, а також магнат й найвідоміший ворог козацтва - Ярема, на додачу - один з польських королів. В 17-18 столітті рід володів багатствами й територіями, більшими за ряд європейських держав. Заможність роду й по нині відчувається - палац масштабний і в оточенні солідних бастіонів, які вже трохи заросли, але місцями йдеш такий,  хоп - й над хаткою втричі вища за неї стіна бастіону виглядає.

Замок у Вишнівці збудовано Яремою Вишнвецьким у 1640-му році на місці ще більш старого оборонного замку. Ще за століття оборонний замок перетворився у палац, який ми бачимо й по нині. Після смерті останнього з Вишневецьких палац перейшов до відомого роду Мнішеків, за час господарювання яких перетворився в справжню, як то кажуть, перлину. Маленьким Версалем назвав цей палац Оноре де Бальзак. Лавочка, на якій цей відомий майстер пера засідав з іншим відомим колєгою - Тарасом Шевченком, до сих пір збереглась у парку. А після Першої світової відбудовою палацу займався не хто інший, як архітектор Владислав Городецький - той самий, київський Гауді.

Комплекс палацу зберігся повністю - центральний палац з ліпленим гербом на фасаді й великі флігелі які повністю оточують територію по колу. Це поки єдиний відомий мені палац в Україні, який разом із флігелями створює такий собі великий оточений простір, в якому коли знаходишся, то палац усюди навколо тебе буде :-). Цінностям палацу, кажуть, при Вишневецьких й Мнішеках, не було меж. А у 1940-му році багато чого було вивезено до Москви, звідки мало що повертається. Навколо палацу було розбито парк у англійському стилі. Настільки англійському, що алейки парку повторювали “Юніон Джека”. Після нього був бароковий парк, в якому рослинами викладали гербі родів - володарів палацу. Парк, правда вже не такий англійський, зберігся до нашого часу.
ВишнівецьВишнівецьDPP_0199DPP_0211DPP_0205DPP_0162DPP_0160DPP_0123
Палац у Вишнівці

Вишнівець
У "підніжжя" палацу.
DPP_0174DPP_0182
Парк й лавочка, яка памятає посиділки Бальзака з Шевченком 

Поруч із палацом є невелика Вознесенська церква - найдревніша тут будівля, з 1540 року щось на цьому місці збудоване є. Колись оборонною була, згодом стала усипальницею роду Вишневецьких. Ще згодом в тих похованнях періодично скарби шукали, з невідомим успіхом. Також тут відбулось вінчання персонажа, який згодом став царем Московського царства - Лжедмитрія Першого. 

Музей у палаці присвячений, насамперед,  родині Вишнівецьких - на стінах багато портретів, як справжніх так і репродукцій. Проте, не портретами єдиними - найбільше мене вразило величезне панно Старої Варшави початку ХХ ст, таке велике що ледве в кадр влізло а по виконанню й загальному враженню нагадало відому "Битву під Віднем" з Олеського замку.  В кімнатах палацу багато старовинної декорованої мебелі, можна вийти на балкон й помилуватись видом, як аристократи минулих століть.Окремо є виставка ікон з сільських церков 18-20 століття, автори більшості з яких не відомі й виставка сучасних картин - автори більшості з яких комусь та й відомі. Частина експозицій - більш сучасні твори більш сучасних й більш місцевих митців. Під час оглядин палацу можна вийти на балкон й помилуватись панорамою, уявивши себе аристократом минулого.
Вишнівець
Вознесенська церква й вид з палацу на став та околиці 
ВишнівецьDPP_0155DPP_0154DPP_0153DPP_0136
У залах палацу - картини, меблі та інше

Вишнівець
Панорама Старої Варшави


ВишнівецьDPP_0112DPP_0116DPP_0117DPP_0225
Вишнівець
Трохи Вишнівця за  межами палацу, на останній фото ще й бастіон примостився

Дістатись до Вишнівця легко. Найлегше з Тернополя маршрутками в напрямку Кременця й далі. Транспорт ходить щопівгодини майже цілий день, за день можна оглянути не лиш Вишнівець, а й числені мальовничі місцини в околицях. Магазинів багато, а от генделика де можна було б перекусити чимось готовим я якось й не помітив.

Вишнівець добре підходить як для екскурсій одного дня, так й для поєднання з Кременцем й Збаражем в більш тривалу поїздку. Й обовязково зазирніть у Старий Вишнівець, до нього тільки річку перейти потрібно..

Резюме. Оглянути - палацо-парковий комплекс. Добирання - маршрутки з Тернополя в напрямку Кременця й навпаки. Харчування - утруднене, лиш магазини. 

Гарної подорожі!