Тростянець: палац, цирк та шоколад.

Тростянець – симпатичне містечко на Сумщині, де є аристократична садиба з старовинною цирковою ареною «Круглим двором», музеєм шоколаду й кількома іншими цікавинками. А на околицях міста знаходиться чудовий дендропарк.
Тростянець


В містечко Тростянець потрапили в рамках подорожі Слобожанщиною, оглянувши за день перед тим несподівано симпатичне місто Суми. Тростянець, скажу наперед, теж сподобався – цікавістю пам’яток й неочікуваною доглянутістю. Приїхали залізницею й далі прогулювались пішки – центр міста в 15 хвилинах ходу від станції. По дорозі низька забудова невеликого міста розташована вперемішку з старими, закинутими заводами, які дивляться на тебе побитими вікнами в великих цегляних будівлях, часто збудованих досить красиво. Центр виникає якось несподівано – спочатку «насувається» невеликий парк, біля якого вже видніється стара церква, вірна ознака аристократичних садиб. А за цим парком уже й головні пам’ятки проглядаються – Палац Кенінгів й Круглий двір.

Тростянець – козацьке містечко з більш ніж 300-літньою історією. В 18-19 столітті містом володіли відомі аристократичні роди, серед них Голіцини та Кенінги. Вони ж і розбудовували маєток. Палац особливою розкішшю не відрізнявся, куди більш цікавим було саме помістя. Проте палац зберігся, зараз він відреставрований й може повихвалятись кількома діючими музеями. Табличка на фасаді свідчить, що тут перебував Чайковський. Любив Україну цей дядько й багато де тут перебував.

Найцікавіше в місті, це безумовно, Круглий двір. На перший погляд схоже на якесь укріплення, правда зовсім не грізне. Але це не фортеця. Круглий двір збудували 250 років тому для інших, більш приємних цілей. Це арена для циркових та театральних вистав, свого роду невеликий колізей. Інформація про репертуар не збереглась, але відповісти чому тут не могло бути гладіаторських боїв, я не можу:-) :-) Пани то по різному могли розважатись. В цій же будівлі жили актори та балерини кріпосного театру, утримувались коні. Ще у ХХ ст тут жили люди. Здається, нічого подібного в Україні більше немає.
 Тростянець
DPP_000503DPP_000505
Круглий Двір –  будівля 18 ст для театральних та циркових вистав

Тростянець – знане "солоденьке" містечко у Сумській області, зараз відоме тим, що на місцевій фабриці виробляють шоколад "Корона" та "Мілка". Один з музеїв у палаці Кенінгів (нмсд-найцікавіший) – музей шоколаду, й кожному зі згаданих брендів присвячена окрема кімната. Найкрутіші речі тут – скульптури з шоколаду по пів центнера вагою. Ще одна кімната з експозицією про каву. Дивно, що у місці з такою спеціалізацією й після після усіх смачних й дразнячих шлунок розповідей не знайшлось кав'ярні чи чогось із дегустацією. А за шоколадками відправили до звичайного продуктового магазину. Недопрацьовують:-) Також, відвідування музею можливе виключно з «автоматичною» екскурсією від жіночки-працівника, коштує одна експозиція 15 грн (увесь музей з трьох експозицій, відповідно, 45 грн). Фотографування окремо 8 грн. Є сувеніри й магнітики. А кави нема..
Тростянець
DPP_000534DPP_000507Тростянець
DPP_000518DPP_000521Тростянець
Палац Кенінгів та навколишні території

Навколо палацу доглянута територія, є Альтанка з видом на озеро й старі дерева. З маєтку збереглась також Благовіщенська церква 1750 року, капличка столітньої давності, а трохи в стороні від центру – досить велика Вознесенська церква, теж початку ХХ ст.

Приємним доповненням до пам'яток буде міський парк поруч із ними – він на диво доглянутий й красивий. Й навіть дивно, шо на стендах в парку пишуть про тільки розпочату реконструкцію, а не вже завершену.
Тростянець
Благовіщенська церква 1750 року

У Тростянці рекомендую не оминати нагоди насолодитись красотами навколишньої природи. Ліси навколо міста дуже великі, але один їх шматочок особливий – дендропарк на околиці міста, частина того ж величезного маєтку. Дендропарк це каскад штучних озер з прозорою водою, дикими качками й купою рибалок озер, які розташувались в оточенні величного старого лісу. Височенні старі дуби особливо радують – в оточенні таких дерев відчуваєш себе немов поміж якимись секвоями чи Гулівером у країні велетнів. Ідучи вздовж озер вийдете до гроту "німф" – руїн стилізованих руїн 18 століття, залишку все того ж палацо-паркового комплексу. Дендропарк знаходиться хвилинах в 20-30 пішої ходи від центру містечка, але на прогулянки ним знадобиться ще декілька годин.
Тростянець
DPP_000573DPP_000574Тростянець
DPP_000576DPP_000541Тростянець
Тростянецький дендропарк

  Тростянець
DPP_000565DPP_000564DPP_000578
Грот німф та вид на озеро

Добиратись до Тростянця найзручніше із Сум залізницею, рейковим автобусом який тут часто займає нішу електричок. Комфортний і зручний транспорт по ціні електрички. Залізнична станція у Тростянці називається "Смородине". Також можна тими ж приміськими поіздами з Харкова та Люботина або автобусами з Сум. Є пряме залізничне сполучення з Києвом.
Смородине
DPP_000489DPP_000494
Рейковий автобус на станції “Смородине”

Поїсти в Тростянці знайдеться де – якщо купувати в магазині. Асортимент закладів, звичайно, не вражаючий, але з голоду не помрете. Як бонус буде свіже місцеве "Охтирське" пиво, якщо таке вас цікавить, звісно :-) Кафе у центрі ми якось і не помітили. Коли спитали про кав’ярню, відправили в піцерію «Ліга Чемпіонів» поруч, яка виявилась закритою. Знайшли декілька барів біля залізничного вокзалу з смачним пивом і посереднім фаст-фудом.

На рахунок готелів щось порадити складно, але, якби мене занесло на ніч в Тростянець я б однозначно вибрав варіант намету в дендропарку чи інших навколишніх лісах. Також є сенс цікавитись кімнатами відпочинку на залізничній станції - вона тут велика й нещодавно реконструйована.

Резюме. Оглянути палац Кенінгів з музеями, Круглий двір, декілька церков, міський парк та дендропарк. Транспорт – приміські поїзди та маршрутки з Сум (найприємніше та дешевше – рейковим автобусом). Харчування в кафе утруднене, але можливе. Проживання – краще транзитом або з наметом в дендропарку.