Лемеші – батьківщина Розумовських

Організаційна подорож квесту “Таємниці галантного століття”, жовтень 2012р

Лемеші – невелике село в Козелецькому районі Чернігівської області, яке „вляпалось” в історію в той момент, коли в родині звичайних козаків народились досить незвичайні діти. Одному з них судилось стати коханцем (ну, тобто - фаворитом) самої російської імператриці, а іншому останнім гетьманом України, президентом російської академії наук – й ще багато досягнень за ним водилось.
image


Власне, після цього факту у селі мало що зінилось. Архітектурне диво – величний собор на честь чудової „попелюшастої” долі своїх дітей, мати наших героїв звела у сусідньому Козельці. А у Лемешах же згодом з’явилась Трьохсвятительська церква, на могилі батька „наших героїв” – Григорія Розума. Зведена в 1755 році церква не дуже велика, проте симпатична. Масштаб її відчувається з наближенням – здалеку вона досить непримітна, зблизька уже красива й навіть трохи велична, а у середині, кажуть, відчуття прекрасного ще куди більш сильніше. Теж “козацьке барокко” – з усіма притаманними йому рисами. Незважаючи на незначні масштаби, церква дуже органічно вписується в навколишнє середовище – невеликі сільські хатки, пасовища та гнізда лелек на стовпах. Про самих Розумовських достатньо багато написано у інтернеті.  

Неподалік школи стоїть ще одна цікава споруда – земська школа 1910 року, симпатичний зразок архітектурного модерну. І теж не спроста з’явилась – на місці школи раніше знаходилась хата Розумів, де якраз і народились Олексій та Кирило Розумовські
IMоGйко_04059563IMоGйко_04059568
Трьохсвятительська церква.

imageIMоGйко_04059557
Будинок земської школи

Історія стоїть біля дороги,
Та й дивиться, хто їде по соші.
Йде череда, туман взяла на роги,
А он село, що зветься Лемеші
Десь там жила Наталка Розумиха,
Грицькова жінка, гарна й молода,
Як ще був жив, набралася з ним лиха,
Такий він був п’яндига й гуляйда,
Але й козак, просмолений, мов човен,
Жагучо любий до безтями рук.
Як він помер, весь світ сльозами повен
в дощах стояв до самих Базавлук.
Л. Костенко

image
Ось так з Лемешів вибираються найбільш нетерплячі туристи (фото в селі Кіпті зроблене).

Село Лемеші знаходиться на автотрасі Київ-Чернігів. Цікавим воно буде в складі „комплексних” об’їздів пам’яток Чернігівської області чи випадкового заїзду на шляху з Києва на Чернігів.

Гарної подорожі!