Озера Кольсай: легкий похід, що перетворився в пригоду

Озера Кольсай - красиве місце в горах Тянь-Шаню в Казахстані, які ми зовсім несподівано відвідали в подорожі цією країною і похід якими ще більш несподівано перетворився в пригоду. 
Озеро Кольсай

Озера Кольсай це система з трьох озер в Казахстані не дуже далеко від Алмати. Недалеко, за місцевими мірками, звісно - туди ж усього 330 кілометрів. Як не соромно, але про існування цих симпатичних озер дізнались ми вже в Алмати приблизно години за дві до виїзду до них.  З пам'ятками Казахстану таке часто, насправді - їх не так давно розкручували почали, от і доходить інформація із запізненням навіть до зацікавлених мандрівників типу нас.

Ми з Юлею після прогулянок кльовим містом Алмати дуже хотіли поїхати хоч кудись ще, бажано на Чаринський каньйон, бо про існування цього красивого місця ми таки знали. В хостелі розспілкувались з місцевим хлопчиною (з Астани насправді, жив у хостелі в Алмати і вештався навколо), а він десь в місцевих соцмережах знайшов оголошення про пошук попутників до Чарину й озер Кольсаю. Так ми вперше почули цю назву й відразу увагу не звернули, після слова Чарин увага переключилась на організаційні клопоти.

Так познайомились з чудовою парою - Айдином та Алією, їхньою подругою, яка дуже хотіла побачити саме Кольсай бо бачила кльову фотку Айдина звідти; й у величезному джипі рванули в подорож.

Про Чаринський каньйон у іншій розповіді читайте. А після нього поїхали до озер Кольсай. Про дорогу є розповісти і нічого і багато водночас. Багато - бо це ж ці неповторні, нереально грандіозні простори Казахстану, коли годинами й днями їдеш через величезне нічого, до якого й слова дібрати важко.
Озеро Кольсай подорож

 Тут ми ще й в дощ їхали, а якісь відмінні від нічого об'єкти стали з'являтись вже на під'їзді до озера.
Озеро Кольсай подорож

Кольсайські озера то цілий нацпарк де їх три - "нижнє, верхнє і саме верхнє". Насправді, Нижнє, Середнє і Верхнє. Верхнього ми не побачимо, а від Нижнього до Середнього прогуляємось. До Нижнього є під'їзд автомобільний і взагалі туристичне озеро - торгівля якась є, кінні прогулянки, дрібниці різні.  По ідеї десь тут і житло можна вийняти. Але у нас все з собою - ідемо до наступного озера, де б воно не було і ночуємо там.
Озеро Кольсай

Розвиток туризму в Казахстані намагаються таки робити, тому внутрішні пам'ятки поступово розкручують. В цьому нацпарку окрім трьох озер Кольсай є ще озеро Каїнди, відоме прозорою водою і ефектними стовбурами дерев на певній глибині. А Кольсай - просто пейзажі красиві, просто гірські озера які, мабуть, не бувають не привабливими.
Озеро Кольсай

Походження озера цілком природнє - завал у горах, наскільки розумію. Нижнє Кольсайське озеро має десь кілометр у довжину і солідних 80 метрів глибини. 
Озеро Кольсай

Є стежка, якою можна обійти навколо. Або об'їхати на конику, яких вам із задоволенням запропонують тут.
Озеро Кольсай

Але ми пішоходи, і наш невеликий похід перетворився в пригоду. Від Нижнього озера до Середнього десь 5 кілометрів відстані, що не є чимось складним, але  обставини перетворили маршрут на не те щоб простим: злива майже постійно, стежки розбиті кіньми й людьми, грязюка по вуха, 50 на 50 з кінськими екскрементами, і, головне, 500 м набору висоти з рюкзаками. Зате малинка стигла є на маршруті. Для дівчат із Айдином, здається, ця відстань і складність були зовсім сюрпризом, їм маршрут важче усього давався. Дощ трохи зупинився, зробив фотку - а так їх не було з підйому.  
Озеро Кольсай похід

Дійшли вночі, ставились табір в дощ, але розвели вогник і трохи краще стало. Для нас було дивно спостерігати як дівчата ставляться до хлопця - намагаються годувати, папірці за ним прибирають. І це якось автоматично, природньо, при тому що усі вони досить просунуті люди, айтішники, свідомі досить в поглядах, але практики в'їлись дуже глибоко, мабуть і не помічають
Побачили саме озеро ми вже зранку. Так воно.
Озеро Кольсай

Назад йшли набагато швидше - погода краще, сонечко, спуск а не підйом. Ми досить нормально - після походу, а казахи в шокови трохи від усього.
Озеро Кольсай

Ранок почався з галасу з намету казахів від подруги в стилі "давайте пішли бо вже час бігом іти". Як виявилося, не тому, що всі там замерзли - що теж правда, а через необхідність сьогодні потрапити до міста й купити якимсь далеким родичам подарунок, щоб інші родичі погано не подумали. 

"Сімейні відносини в Казахстані це щось" - розуміюче прокоментувала Алія.
Озеро Кольсай

Озеро Кольсай

А ось таким схилом ми ломились учора до гори в дощ.
Озеро Кольсай

Красиво тут, насправді.
Озеро Кольсай

Це ми вже спустились в цивілізацію, хорошу погоду й насолоджуємось кавуном.
Озеро Кольсай

Стоянка біля озера Кольсай. Популярно тут. Люди люблять озера.
Озеро Кольсай

Коротка зупинка серед казахського простору. Навіть не знаю чому, такі пейзажі заворожують. Від розуміння масштабу планети і дрібності людей з усіма їхніми сімейними цінностями? Навіть не знаю.
Казахстан, подорож

Юля посеред величезного нічого. Такий пейзаж тут може тривати годинами.
Казахстан, подорож

Але в Алмати ми не повернулись. А куди потрапили, розповім у наступному звіті. У нас ще є кілька днів і хочеться побільше цікавинок оглянути, раз вже несемось просторами Казахстану