Грот Прийма - ефектне місце, де колись була стоянка неандертальців

Грот Прийма це, насамперед, красиве і нетипове для країни місце де  реально дуже ефектний мальовничий грот знаходиться на висунотій вершині пагорба посеред лісу над чималим яром. Первинне щось є в цьому, дике. І тут знайдені рештки неандертальців. Поруч із Миколаєвом, Львівської області.
Грот Прийма




Мабуть,
Ще людство дуже молоде,
Бо скільки б ми
Не загинали пальці, -
XX вік! —
А й досі де-не-де
Трапляються іще
Неандертальці..

Нам не трапився. Можливо вік уже не той, що у вірші:-)

Грот Прийма - ефектне місце в лісах Львівської області, де в 2004-му році розкопали неандертальців. Усього лиш друга така знахідка в Україні. От заради цього і відвідали, а також через ефектний зовнішній вигляд і розташування у лісах. Прогулянка лісом і пізнавальне щось під час - все як я люблю.
Грот Прийма

Грот розташований неподалік міста Миколаєва, куди приїхали електричкою зі Львова через Черкаси. Не жарт :) Від зал вокзалу до гроту десь 3-4 кілометри пішки, але знайти без навігації це місце може бути проблематично - вказівників нема, а стежки не так щоб дуже прямі й логічні.
Шлях вестиме через автотрасу із заправкою з хот-догами та кавою у тому свій кайф був. Після чого подались шукати грот і після коротких блукань таки знайшли.
Грот Прийма

Красиве місце неандертальці  для життя вибрали - дивної форми триповерховий грот на висунутій (типу миса) вершині високого горба, де навколо ліси й яри зі скелями. Усередині є невелика печера з чорними від диму стінами, а самі скелі списані петрогліфами культур ХХ-ХХІ ст :-) 

Зараз мало що про неандертальців нагадує - якщо не читати історії то ви їх тут не побачите, а якщо читати - то чорні від диму стіни сприймаються інакше зовсім, уявляєш себе десь у тому часі й дивишся на ліс з роздумами чи не піти за здобиччю?

В сучасних європейців від неандертальців десь 2% є. Це не зовсім наш предок, швидше інший вид чи підвид людини, не доживший до наших часів. Вид теж розвинутий - мав зброю, одяг і навіть трохи мистецтво. Сформувався в Європі й довго тут жив - з пів мільйона років. Але не пережив чи то вулканічного виверження з наступною майже ядерною зимою, чи конкуренції з сапієнсами (нашими предками) чи ще чогось і тисяч 60 років тому зник. А сапієнси заселили Європу.  Хоча, кажуть, подекуди іще шукають цього неандертальця чи вбачають десь ;-)
Грот Прийма

Потішившись дикою усамітненістю поруч із гротом неандертальців вирішили прогулятись до ще однієї місцевої пам'ятки - Стільського городища, де пейзажі як у хобітів, кажуть. Це була прогулянка з пригодами! 

До зустрічі!