Браїлів: храми й палац Чайковського.

Браїлів це невелике, проте достатньо  цікаве селище, де величаві будівлі минулих століть контрастують з непримітним сьогоденням. У Браїлові збереглось декілька помпезних соборів та панський палац, в якому творив свої шедеври сам Чайковський.

Браїлів

Історія селища досить багата: поселення відоме з 15 ст, а за козацьких часів тут було сотенне містечко. У 18-19 ст. Браїлів обзавівся чималими монастирями-костелами, а у 19-20 ст., – промисловими підприємствами. Місцева жіночка розповіла, що за радянських часів їх тут було 15 і що зараз нічого з того не працює. Міг бути Браїлів куди соліднішим містом, проте свого часу втрутились жіночі капризи – розповідають, що під час будівництва залізниці в регіоні у 19 ст., дружина залізничного магната Карла фон Мекка заявила, що не хоче паровозів під вікнами. В результаті найбільша станція регіону, що з’єднує кілька важливих напрямків, з’явилась у Жмеринці, тим самим подарувавши Браїлову вічний провінційний спокій.

Як для невеликого селища Вінницької області, у Браїлові достатньо багато цікавих об’єктів. Насамперед, це місцевий палац, який пов’язують з іменем самого Чайковського – відомий композитор був у гарних стосунках з дружиною власника палацу - пані Надією фон Мекк й тричі приїжджав сюди пожити та потворити шедеврів. Приїжджав, чомусь, тільки тоді, коли пані у маєтку не було... Загадкові були відносини: вони ніколи не бачились, але задовольняли одне одного листуванням й матеріально – пані фон Мекк щорічно виплачували Чайковському солідну „стипендію”. Саме в палаці фон Мекка в Браїлові написано ряд відомих творів цього композитора.

Сам же палац – двоповерховий, збудований у стилі класицизму в середині 19 ст. Будівля збережена достатньо добре, але якогось особливого декору не помічено. А мабуть же був... Зараз у палаці розміщується училище, а також невеликий музей Чайковського й фон Мекк. Навколо палацу розлігся парк з симпатичними ставками й місточками – з певних ракурсів тут дуже атмосферні краєвиди, що малюють в уяві картини з минулого про панів та панянок, які вишукано прогулюються цими алейками в затінку дерев. Десь неподалік Браїлова у лісах є ще скеля Чайковського – проте про її існування ми дізнались уже після відвідин Браїлова. Буде привід ще раз заскочити при нагоді.
 
Браїлів
 
IMG_1712дніпро
Палац у Браїлові

IMG_1708дніпроIMG_1714дніпро
Вежа, в якій творив Чайковський й повідомляюча про це табличка


Браїлів
 
У парку навколо палацу

Знайти палац не складно – від центру селища спустись дорогою вниз до річки, де, за мостом, опинитись між двох музеїв – крім вже згаданого є ще музей Забаштанського. Як виявилось – це місцевий поет та перекладач, іменем якого у центрі селища названо.... сквер. Сквер, загалом, не найгірший – але був би кращим, якби у ньому було хоча б одне дерево :-) Проте, це не єдине, на що варто звернути увагу у центрі Браїлова - тут розташувались солідні старовинні храми та монастирі. Найсимпатичніший, нмсд – католицький Троїцький костел 1879 року побудови – знаходиться майже „в складі” сокоморсового заводу, давно не діючого. Зараз це помітна, величава будівля з високою вежею, декорованим фасадом, дружнім „персоналом” й скульптурами біля входу.
IMG_1698дніпро IMG_1689дніпро
Троїцький костел.

З іншого боку центру видніється зелена громадина православного жіночого монастиря – колись теж католицького, головний храм якого зведено ще у 18 ст. Монастир виглядає досить велично – особливо з протилежного боку річки. Ну і радує забороною відвідувати в шортах і фотографувати без благословення. Є ще невелика Петропавловська церква 1886 року й дві старих синагоги – в стані придатку до більш сучасних промислових будівель.

Браїлів,

IMG_1680дніпроIMG_1678дніпро
Жіночий монастир у Браїлові 

Сполучення маршрутками з Вінницею у Браїлові існує. Залізничне - також, але не дуже зручне, так як станція знаходиться в кількох кілометрах від самого Браїлова. Глка Вінниця-Жмеринка достатньо жвава, якщо що - але маршрутками, все ж, зручніше. Магазинчики є – в деяких навіть ідентифіковано й оприходувано смачну випічку. Генделики не туристичного призначення водяться, готелів не помітили. Злиття двох річок й ставки на них створюють прийнятне „підґрунтя” для ночівель з наметом, але краще це місто відвідувати проїздом - декілька годин для його оглядин цілком вистачить, з екскурсією музеєм включно.
IMG_1686дніпроIMG_1687дніпро 
Суворий… сквер Забаштанського й не менш суворий фонтан у Браїлові 

 image IMG_1682дніпро
Петропавлівська церква та розклад маршруток Вінниця-Браїлів (червень 2014)

Резюме. Відвідати: палац з парком і музеєм Чайковського, монасир, костел, церква, залишки двох синагог. Транспорт: маршрутки з Вінниці, власне авто. Харчування – магазинчики, проживання – з собою :-)
Вдалої подорожі!