Сокиринці: ефектний палац з античними богинями

Обожнюю українську глибинку за купу схованих у ній красивих, призабутих місць, куди можна податись нечастим громадським транспортом, неспішно рухаючись нашою цікавою країно. Одним з відвіданих сіл на Чернігівщині було Сокиринці, де є досить красивий палац, чимось схожий на капітолій, де збереглись справжні античні богині з 19 століття. І парк навколо, зі ставками. Поїхали.
Сокиринці, палац


У Сокиринці потрапили під час вільної подорожі Чернігівщиною з дуже відомого і не менш крутого палацо-паркового комплексу в селі Качанівка. Приїхали просто - маршруткою, вона якимось чином існувала саме за таким маршрутом. Приїхали вже вночі, вийшли на кінцевій, знайшли палац на мапі й вирішували питання ночівлі по ходу - на мапі є якісь ставки, значить питання вирішиться.  Прокинулись посеред такої краси в колишньому панському маєтку. Все - як любимо.
Сокиринці, палац, парк, ставки

Начитався історій в тирнетах й можу розповісти про маленьке, але горде село Сокиринці. Люди жили тут із давна, але, якось, не масово й згадок про якісь серйозні події не збереглось. У 18 ст. село перейшло у власність відомої козацької родини Галаганів, із діяльністю яких, власне, й пов’язані найцікавіші віхи історії села. А справ Галагани зробили не мало – їх маєток перетворився на своєрідний культурний центр, де був ляльковий театр і працював відомий кобзар Остап Вересай. Отак
 
Сокиринці відомі своїм палацом, у якому тепер розміщується місцевий Ліцей. Оцим.
 Сокиринці, палац

Палац збудовано в 1830-х роках й виглядає доволі помпезно він.  В палаці 60 кімнат, пишуть і він теж чимось на капітолій  у Вашингтоні схожий. Як і в Качанівці. З усіх сторін, але якщо обійти "з двору" то стає зовсім круто. 
Сокиринці, палац

Тут навіть скульптури збереглись - це античні богині Гера й Церера. Яка саме на фото - не скажу. Припустимо, що Гера - її, принаймні, я краще знаю (дякую серіалу про Геркулеса). Виглядає дуже красиво і дуже несподівано... як для навчального закладу в селі.
Сокиринці, палацСокиринці, палац
Сокиринці, палац

За палацом починається парк. Хоча парком він є тільки у назві, це – повноцінний ліс, де рідкі залишки паркової архітектури заховані в густих хащах. Площа лісу – чимала, В долині розташовано ряд ставків - з якими ми вже знайомі.  Судячи з кількості рибалок на берегах – ставки достатньо наповнених різними мешканцями. 

У парку є Альтанка (ротонда) й «готичний місток». Альтанку знайти не складно, а місток – не вдалося. Зате зустріли вусатого діда, який бавив трьох онуків у альтанці й розповів про життя місцевих панів, де йога бабка служила на кухні. Каже, любили вони тут трапези влаштовувати – з видом на парк. Засідали собі в плетених кріслах, а з першого поверху на верх лебідкою підіймали бочки меду чи горілки та свіжі овочі, які вирощували в оранжереї поруч.
Сокиринці, памятникСокиринці, парк, альтанка
Сокиринці, парк, альтанка

Навчальні заклади майже усюди в країні мають дуже корисну річ - турнічки!
Сокиринці, парк,

За межами палацу - село собі як село. З потенціалом для зеленого туризму, скажемо так. Пива попити  є де. Після турнічків.
Сокиринці, подорож

І медовухи! Поки придумаємо, як вибратись звідси на Київ.
Сокиринці, подорож

З транспортом в Сокиринцях не дуже просто: маршруток в самому селі не густо – помічена на Прилуки кілька раз у день, на Чернігів й та, якою доїхали сюди з Качанівки - "Київ-Сокиринці"

Маршруткою на Прилуки ми й виїхали до того цікавого міста, яке так і залишилось неоглянутим. Бо треба ж у Київ повертатись, електричкою. Вільна подорож на вихідні за маршрутом Київ-Ічня-Ніжин-Качанівка-Сокиринці-Прилуки-Київ закінчилась.

До нових зустрічей, друзі!