Гродно: найгарніше місто Білорусі

оворічна експедиція “У пошуках Крамбамбулі” 30.12.2011р- 4.01.2012 р. 
Маршрут: Київ-Гомель-Мінськ-Молодечно-Богданів-Бенюни-Мінськ-Мір-Барановичі-Гродно-Брест-Ковель-Київ

Гродно (вірніше Городня) стабільно лідирує у різних туристичних рейтингах міст Білорусі. Це й не дивно – у місті збереглось багато пам”яток різних історичних епох, в тому числі й два замки та давньоруська церква.  Вулички Гродно вражають симпатичною атмосферністю, історичні пейзажі не зіпсовані новобудовами й органічно поєднуються з чудовими краєвидами долини річки Німан.   

Гродно

До Гродно потрапили з містечка Мір через Барановичі. Знову нічний поїзд-телепорт, знову 5 годин сну. Ледве-ледве пробудились й о сьомій ранку у певному ступорі висадились в найочікуванішому місті Білорусі - Гродно. Спросоння позалипали на зал. вокзалі, до початку хоч чогось, акліматизувались у місцевій їдальні (ось де справжній «Совок» схований) і неспішно рушили на тривалу прогулянку спочатку вранішнім, потім обіднім та вечірнім містом.

У Гродно є достатньо багато цікавих для туриста речей. Місто давнє, з насиченою історією, й усі історичні періоди залишили по собі помітні сліди – є церква давньоруського періоду, кілька помпезних середньовічних соборів, храми різного віку і різних релігій, старий замок – древній, але дуже сильно перебудований, новий замок – тепер він зовсім у радянському стилі, є симпатичні вулички і міська забудова 18-19 ст., вистачає також середньовічної готики. А ще є Німан – сам по собі річка-історія, як Дніпро чи Збруч у нас – з доглянутими берегами й охайними набережними.

Гродно, монастир
Бернардинський монастир,

Монастир будувався у 16-18 ст., головний храм – костел Відшукання Христа, 1602-1618 років побудови

Гродно, центральна площа
Центральна площа Гродно  


Гродно, ратуша
Міська ратуша 


Гродно, монастир
Костел Благовіщення і монастир бригідок, 17 століття


Гродно, костел
 
Кафедральний собор, Гродно

Кафедральний собор, він же Костел Франциска Ксаверія, одна з найбільших пам”яток епохи бароко в Білорусі, збудований у 17-18 ст. Костел прикрашає найстаріший у Європі діючий баштовий годинник (15 ст.). 

Гродно, Німан
image
imageimage
На берегах Німану


Гродно, замок
image
Старий замок, Новий замок…

Старий замок розбудовувався, починаючи з 11 ст. Побував княжою резиденцією в часи князя Вітовта. У 16 ст замок докорінно перебудувано під потреби часу. Сучасного вигляду замок набув у 19 ст., коли йому добудували ще один поверх. До замку веде старовинний міст 17 ст.  Новий замок, чи, точніше, палац – збудовано у 18 ст й використовувався як літня резиденція польських королів. Зруйнований під час війни палац перебудовано у стилі радянського неокласицизму.

imageimage
Подвір”я замку та давньоруська Борисоглібська церква 12 ст.

У замках знаходяться музеї – краєзнавчий та історії релігії.Окремо хочеться виділити краєзнавчий музей – він по вінця насичений цікавими раритетними артефактами, на відміну від Мірського замку. Після ретельного огляду 19-ти залів, емоційної енергії групи на наступний музей уже не вистачило: терміново потрібна була харчова підзарядка, для чого теж знайшлось усе необхідне.

Гродно, музей
Кімната зі зброєю


Гродно, музей
IMG_2535
Індульгенція, ключ від міста та зала народного побуту


Гродно, музей
 IMG_2549
Спорядження гусара часів Наполеона та екскурсанти


Гродно, музей
Лось, інколи його називають - сохатий

У старому місті то там то тут знаходяться різноманітні заклади харчування, які ми теж досліджували паралельно з пам’ятками, у співвідношенні один до одного (загалом більше, ніж в інших містах Білорусі, але до концентрації західноукраїнських міст ще досить далеко). Кафе та ресторани у Білорусі поділені на категорії: перша – найдорожча, друга – дещо дешевша й т.д. Якщо заклад першої або другої категорії, про це ви дізнаєтесь з напису на вході. Ціни закладів першої категорії уже співмірні з київськими (при середній з/п в країні в 230 баксів, як?), проте недорогі генделі теж водяться. Ціни на страви з картоплі у порівнянні з рештою, суттєво нижчі від українських (бульбаші, як не як). Поруч із звичними для нас напоями популярні настоянки різної міцності (пийте – «Налібокі»). Усього у центральній частині помітили десятка півтора потенційно цікавих закладів, половину з яких дослідили практично.

Гродно, Налібокі
IMG_2503image
Генделики та "сувенірний" магазин

imageIMG_0206
Гродно вночі
Гродно уночі

З інших цікавих об’єктів на годинку усією групою зависли у книгарні! Ціни на літературу місцевого виробництва часто копійчані, на російську – такі самі як у Києві. Спробували відвідати православну церкву, але МП і тут відзначився – виперли при нез”ясованих обставинах (в храмах інших конфесій проблем не було).

На вечір група розділилась: чемна її частина пішла у кіно, а не дуже чемна – по генделикам. Зароджується цікава традиція – хоча б одну ніч у новій країні треба добре «покозачити». Дві частини групи пересіклись перед поїздом. Нечемна частина (окрім мене, який чомусь ліг спати, замість продовжувати гулянку), знехтувавши відпочинком, продовжила свою нелегку справу у вагоні й за 5 годин ледве виповзла у Барановичах. Далі з взаємопідримкою (в прямому значенні слова), перескочили на інший вокзал і телепортувались у Брест.

Далі буде…

-->
Гарної подорожі!