Остер: давньоруська архітектура та мальовничі береги.

Маршрут: Київ-Козелець-Остер-Київ, 06.03.-08.03 2010 р.

Древній Остер привертає увагу збереженим храмом часів Київської Русі, а також чудовою навколишньою місцевістю. Розташувалось місто на лісистих берегах Десни та її приток. Іншими словами – подорож до Остра, це  хороша можливість поєднати краєзнавчі прагнення з завжди приємним відпочинком на природі.
IMG_7816
Остер далеко не найдавніше поселення України, проте вік у нього дуже навіть солідний – як мінімум Остер древніший за відоме нині місто Москва. З тих часів залишилось не багато: вали городища та Юр’єва божниця – частина храму (апсида та фрагменти стін), збудованого Володимиром Мономахом у 1098 році. У давньоруські часи місто було фортецею Переяславського князівства, яку, як і багато інших, знищила навала монголо-татар. Храм пережив руйнацію міста, хоча й простояв пусткою не одне століття. У 17 ст. були відновлені богослужіння, проте божниця поступово руйнувалась. З часом церковне життя припинилось, а саму споруду законсервували, як цінну пам’ятку старовини – не так то багато на наших теренах залишилось давньоруської спадщини. Місто ж за останні 700 років побувало незначним адміністративним центром усіх держав, які залишили визначний слід в історії України. Зараз тут проживає близько 6 тис. жителів. Деталну історію міста за бажанням можна швидко нагуглити. 

Юр’єва божниця є єдиним збереженим прикладом монументальної архітектури Переяславського князівства. Складена з червоної та жовтої пласкої цегли – плінфи, з додаванням у конструкцію червоного піщаника. Де не де на цеглі можна помітити клейма давньоруських майстрів (а також численні написи більш пізніх періодів – від закоханих до лайливих). Значний інтерес представляють внутрішні розписи божниці – до нашого часу дожили давньоруські фрески, серед яких зображення Оранти. Проте, наразі вхід до божниці зачинено, а тому помилуватись фресками, чи хоча б переконатись у їх наявності досить складно. 
IMG_7835
Юр”єва божниця на валах давньоруського городища
IMG_7810IMG_7806
Поруч із божницею могила одного з найвідоміших її дослідників (ХІХ ст.) 

Окрім Юр’євої божниці у місті знаходиться Воскресенська церква, збудована 1847 року, та краєзнавчий музей – діючий уже більш ніж століттяв. Музей цікавий – декілька виставкових зал розповідають про історичне минуле краю, багатства природи та діяльність засновника сучасної чуваської поезії Мішші Сеспеля. На перший погляд така експозиція не дуже зрозуміла, проте цей добродій прожив в Україні останній період свого короткого життя (у 23 роки бути генієм поезії цілого народу – достойне поваги досягнення). Адреса музею - вул. Гагаріна, буд. 30 (Від божниці в сторону центру, а там спитаєте). 

Приємним доповненням поїздки стане відпочинок на берегах Десни – для гарного проведення часу поруч з природою тут є усі можливості. Окрім Десни, неподалік міста є декілька симпатичних озер та невеликих річечок. Навколишня місцевість вкрита значними масивами лісу. 
IMG_7848
Притоки Десни взимку

IMG_7865
Прогулянка руслом Десни
 
IMG_7997
IMG_8012IMG_7976
Навколишні ліси багаті різною живністю

IMG_8034
А інколи сюди заходять туристи :-)

Від автостанції на Дарниці приблизно щогодини (до 20.00) від’їжджають рейси Київ-Остер. Їхати годинки півтори-дві. Для більшої насиченості подорожі, поїздку до Остра можна розпочати із відвідування сусіднього міста Козелець, а звідти уже доїхати попутками. Інший варіант – після оглядин міста насолоджуватись лоном матінки природи на берегах Десни. Для туристів з наметами питання ночівлі не стоятиме, усі інші ж без особливих проблем можуть повернутись до Києва вечірніми рейсами.  

Резюме. Подивитись – Юр”єва божниця, Воскресенська церква, краєзнавчий музей. Добирання – маршрутками з АС “Дарниця”. Харчування та проживання – бажано з собою:-) У місті є магазинчики, а в околицях знаходяться декілька туристичних баз. Найкраще відвідувати влітку в поєднанні з відпочинком на Десні.

Гарної вам подорожі!