Седнів: архітектура та краєвиди, кінофільми та поети.

У Седневі на вас чекають пам’ятки архітектури різних історичних періодів, безліч місць де відбувалось чи знімалось щось відоме, прогулювались, жили чи творили непересічні постаті історії та мистецтва, і усе це в оточенні мальовничих краєвидів Північної України.
image
-->
Найбільш відомою пам’яткою Седнева є дерев’яна церква святого Георгія, збудована у середині 18 ст. у стилі бароко. Храм являє собою досить незвичне для того періоду поєднання розкішних форм, помпезності, якісного декору та дерев’яної конструкції. Унікальність церкви підсилюється загальною мізерною кількістю дерев’яних храмів, що збереглись на Лівобережжі. Найбільш відомою сторінкою історії церкви стали зйомки тут радянського фільму «Вій», та деяких інших кінострічок. В радянські часи церква стояла пусткою і поступово руйнувалась, а уже в нас час суттєво постраждала від пожежі. Відбудовувати у первинному вигляді розпочали після 2004 року, й на даний час сама споруда в ідеальному стані і територія навколо неї все більш облагороджується. Негативним наслідком облагородження є міцний паркан навколо церкви і колодка на воротах, а також оголошення – куди дзвонити, щоб потрапити у середину. Але і без детального різностороннього огляду церква вражає красою та вишуканістю.
IMG_0070
IMG_0071IMG_0069 
Деревяна Георгіївська церква – головна памятка Седнева.

Ще однією пам’яткою сакральної архітектури Седнева є кам”яна  Воскресенська церква, збудована 1690-го року у формах «козацького бароко» – симпатичний та добре збережений храм з дзвіницею. Розміри церкви візуально не вражають, оскільки площа суттєво переважає над висотою, але це, свого роду, ілюзія – щоб захопити усю споруду об’єктивом фотоапарату потрібно відійти на чималу відстань. Церква протягом століть слугувала склепом для відомої старшинської родини Лизогубів - кажуть, декілька мумій до сих пір зберігаються у її підвалах. Нажаль, пересвідчитись у цьому не вдалось – нас зустріли зачинені двері й довелось обмежитись виключно зовнішнім оглядом. На подвір’ї церкви знаходиться декілька старих поховань, а позаду неї стоїть кам’яний хрест, схожий на козацький.  
image
IMG_0075IMG_0076
IMG_0072
Воскресенська церква, хрест на подвірї та дзвіниця храму.

Окрім церкви, Лизогуби залишили Седневу чималу архітектурну спадщину. Тут свого часу розташовувалось їхнє родинне гніздо, яке частково збереглося до наших днів. Позаду Воскресенської церкви за деревами видніється споруда, яку називають кам’яниця Лизогубів. Будівля 17 ст. складається з надземної частини, підземної частини й вежі, добудованої у 19 ст. та стилізованої під лицарські замки середньовіччя. Раніше тут зберігались різні потрібні у господарстві козацько-інтелігентної родини речі, як от арсенал та архів. Від кам’яниці відкривається чудовий краєвид з високого берега на долину річки Снов.  
image
Камяниця Лизогубів


Далі стежка поведе вас понад високим берегом через колишній парк маєтку, теперішню територію місцевої школи. Від парку 18 ст. залишились рівчаки декоративних водойм, місток через один з таких каналів, залишки паркової композиції «романтичні руїни», й багато старих дерев та одна алея з них же. Сама ж школа розташована в приміщенні палацу Лизогубів – невеликій аристократичній споруді 19 ст. Ще одна школа – велетенська і помпезна будується (чи реставрується) – неподалік.
image
Памятник Лизогубам на фоні їхнього же палацу

imageIMG_0095
IMG_0083IMG_0092
 IMG_0082
Старий парк: місток через декоративний канал, стилізовані руїни, алея та пам’ятники.



У парку можна зустрітись з Шевченком у різному віці – молоденький красується перед палацом в той час як більш поважний (класичний, з вусами) знаходиться трохи у стороні поміж деревами. Така концентрація Шевченків пояснюється його дружбою з Лизогубами й неодноразовим гостюванням у цих краях. Седнів надихнув Шевченка на декілька малюнків та поему «Відьма». Самим же Лизогубам теж знайшлось місце перед своїм палацом – двоє представників родини увіковічено у камені. 

Ще одним «у цих краях діячем» з відомих є поет-байкар Леонід Глібов – його іменем названа невелика Альтанка з чудовим краєвидом позаду палацу Лизогубів.

«Стоїть гора високая,
Попід горою гай,
Зелений гай, густесенький,
Неначе справді рай.

Під гаєм в'ється річечка...
Як скло, вода блищить;
Долиною зеленою
Кудись вона біжить.

Край берега, у затишку,
Прив'язані човни;
А три верби схилилися,
Мов журяться вони.»

Кажуть, цей вірш було написано саме тут, милуючись долиною Снову з альтанки (тепер уже – імені автора).
imageIMG_0089
IMG_0087
Альтанка Глібова та краєвид на долину річки Снов

Найменш відомим храмом Седнева є невелика Успенська церква 1860 року, розташована на іншому боці села. Найкращий спосіб знайти її – гуляти селом без конкретного маршруту (перевірено:-). Інтернет повідомляє про наявність в околицях Седнева скіфських курганів та слав’янського городища. Серед інших незвичних для невеликого селища речей – будинок творчості художників України. Долина Снову та оточуючі ліси додадуть задоволення від відвідування цього містечка. На Снові також є невелика дамба. Мою увагу привернула місцева сільська архітектура, а саме - типові для Чернігівщини різнокольорові дерев’яні будиночки зі ставнями та різьбою, незвичні для решти України. Сучасне ж життя Седнева можна описати як «патріархальний спокій», що теж є досить приємним для змученого цивілізацією міського жителя.  
image
Річка Снов

imageIMG_0077
Успенська церква та будівництво нової школи

imageIMG_0064
Архітектура Чернігівщини

image
Приємні дрібниці віддалених сіл

Добиратись до Седнева за необхідно маршрутками з Чернігова. З АС-1 (поруч із зал. вокзалом). Через Седнів щопівгодини до восьмої вечора ходять маршрутки на Городню й далі. Ціна в грудні 2011-го складала 8-9 грн. Їхати коло півгодини. Виходити потрібно у центрі Седнева (здалось що це єдина зупинка там, так що можна просто «зупиніть у Седневі»), а далі – все поруч і куполи церков вірно підкажуть напрямок руху. Для впевненості – на стіні магазину у центрі велике панно зі схемою селища й маршрутом руху по пам’яткам.

Закладів харчування не помітили, а потребу в найнеобхідніших речах задовольнять декілька прод/пром магазинів. Якщо вам заманеться залишитись тут на ніч, при цьому комфорт є вкрай необхідним, гугліть «Дача в Седневі» – два солідних дерев’яних котеджі на 6-8 чоловік з усім необхідним для комфорту. З місцями для наметів в навколишніх лісах на березі Снову теж проблем бути не повинно – симпатичних закуточків вистачає!
IMG_1976
Туристична схема Седнева

Резюме. Подивитись – Георгіївська церква, Воскресенська церква, палац та кам”яниця Лизогубів, парк навколо маєтку, альтанка Глібова, краєвиди долини річки Снов. Транспот – маршрутки з Чернігова. Харчування – місцеві продтовари або з собою. Проживання – за бажанням намети чи  котетж  “Дача в Седневі”. На огляд необхідно декілька годин.

Приємної вам подорожі!