Переяслав-Хмельницький: місто цікавих музеїв.

У двох словах Переяслав можна описати так: 25 музеїв! Як для невеликого райцентру цифра просто вражаюча. Від історико-краєзнавчих до літературно-меморіальних; розміщених в історичних будівлях та старовинних церквах.  А якщо ще додати близькість до Києва, та те, що місцевий музей під відкритим небом переважає насиченістю та різноманіттям експонатів розкручене Пирогово, то відвідання Переяслава стає просто необхідним для кожного поважаючого себе киянина, й не тільки. 

Переяслав, музей під відкритим небом
Переяслав-Хмельницький ідеально підходить для одноденних екскурсій з Києва. Насиченість цікавинками і простота добирання роблять його надзвичайно привабливим для проведення вихідного дня. Точніше – вихідних днів, оскільки за один день оглянути усе цікаве у Переяславі у вас аж ніяк не вийде. Маршрутки від метро “Чернігівська” (а також – від метро “Харківська” та метро “Бориспільська”) бігають щопівгодини, як мінімум - до 6-ї вечора. Півтори години їзди, 20 гривень грошей (літо 2011), й ви у Переяславі.

З 25 анонсованих музеїв частина знаходиться на території міста, в той час як інша – на території музею під відкритим небом, який трохи за містом. Власне у місті на вас чекають: Меморіальний музей Г. С. Сковороди (вул. Сковороди, 52); Музей Трипільської культури (вул. Шевченка, 10); Музей "Заповіту" Тараса Шевченка (вул. Шевченка, 8); Археологічний музей (вул. Шевченка, 17); Музей-діорама "Битва за Дніпро в районі Переяслава-Хмельницького восени 1943 року" (вул. Сковороди, 54); Музей кобзарського мистецтва (вул. Б.Хмельницького, 20); Музей українського народного одягу Середнього Придніпров'я (вул. Московська, 33); Музей архітектури Переяслава часів Київської Русі (вул. Московська, 34); Меморіальний музей архітектора В. Г. Заболотнього (вул. Мазепи, 9).

Окрім музеїв у місті цікавим буде подивитись декілька симпатичних церков різних століть. У козацькі часи Переяслав був  великим полковим містом, й до наших днів зберігся чималий архітектурний спадок, а саме: Вознесенський монастир початку 18 ст., один з яскравих зразків розкішного “козацького бароко”. складається з собору, дзвіниці та колегіуму (собор, за сумісництвом – музей-діорама “Битва за Дніпро”, а колегіум – музей Г. Сковороди); Михайлівська церква з дзвіницею, збудована, між іншим, за часів Богдана Хмельницького й наразі є найстарішою будівлею Переяслава; церква святих Бориса і Гліба, Успенський собор – усі з 19 ст.

Переяслав, церква


Переяслав, церква
IMG_3549
Вознесенський собор (18 ст.), його дзвіниця та Успенський собор (19 ст.).

Після оглядин міста саме час вирушати до музею під відкритим небом (він же – музей архітектури, скансен). Сам музей розташований за містом, й прогулянка пішки триватиме близько години (3,5 км., кажуть). Міський транспорт туди не ходить, проте таксисти завжди напоготові й за дуже прийнятні ціни підвезуть до музею та заберуть звідти. Врахуйте, що після 6-ї вечора можуть виникнути проблеми з поверненням у Київ. Музей працює до 17.00. Входи до окремих експозицій можуть додатково оплачуватись. Сума –символічна.

На території скансену розташувались: Музей лікарських рослин, Музей Шолом-Алейхема, Музей української православної церкви, Музей історії бджільництва, Музей українського рушника, Музей історії українських народних обрядів і традицій, Музей декоративно-прикладного мистецтва, Музей пізнання світогляду й освоєння космосу, Музей М. М. Бенардоса, Музей хліба, Музей сухопутного транспорту, Музей-пошта, Музей лікарських рослин, Музей історії філософії, Музей пам'яті Поліського району. Сильно, правда? Особливо еклектично виглядає музеї космонавтики у козацькій дерев”яній церкві.

Якщо порівнювати з Пирогово, то музей у Переяславі значно насиченіший різного роду експозиціями, не такий розкиданий по площі, відображає архітектуру менш представницько у регіональному плані  й куди більш розлогіше у історичному контексті. Мене особисто найбільше вразили музей рушників, козацький форт та справжній “Луноход” у музеї космонавтики. Взагалі, сподобалось багато чого: житло з кісток мамонту й хатина часів Київської Русі, козацькі церквм і циганська кибитка у музеї транспорту, корчма і шинок, будинок вдови і хатинка відьми. Детальні описи експозиції можна без проблем знайти у інтернеті, з Вікіпедії починаючи

Переяслав, музей під відкритим небом

Переяслав, музей під відкритим небом
IMG_3581
Переяслав, музей під відкритим небом
Половецькі баби та житла древніх часів


Переяслав, музей під відкритим небом

Переяслав, музей під відкритим небом
IMG_3601IMG_3595

Переяслав, музей під відкритим небом
 
Дерев”яні церкви музею архітектури


Переяслав, музей під відкритим небом

Переяслав, музей під відкритим небом
IMG_3813
Козацьке укріплення у степу


Переяслав, музей під відкритим небом
IMG_3724IMG_3721
Переяслав, музей під відкритим небом
Шинок та корчма


Переяслав, музей під відкритим небом
IMG_3609IMG_3632
Хата вдови, хатинка відьми та аутентичні краєвиди


Переяслав, музей під відкритим небом

Переяслав, музей під відкритим небом
IMG_3646 
 IMG_3658
У музеї рушника


Переяслав, музей під відкритим небом
Поштова станція

 
Переяслав, музей під відкритим небом
IMG_3592
Житло з кісток мамонта і козацький хрест

IMG_3821IMG_3787
Вантажівка з музею хліба і кибитка з музею траспорту


Переяслав, музей під відкритим небом
Як козаки на місяць ходили :-) “Луноход”

Ще однією принадою міста є береги Канівського водосховища. Дніпро розливається тут на 5-6 км, піщані пляжі  переходять у соснові ліси, а на протилежному березі височіє гордий Трахтемирів. До пляжу від автостанції щогодини по графіку ходить міський автобус (він там один – місцеві жителі з радістю підкажуть куди і як треба стати).

З закладів харчування помічено щось типу їдальні а ля “Пузата Хата” на автостанції. В будь-якому випадку, магазини та базарчики не дадуть вашому шлунку довго перебувати у стані дискомфорту. Перед відвідуванням музею радимо запастись перекусом, оскільки там щось роздобути попоїсти вкрай складно.

Переяслав, Дніпро
Дніпро у Переяславі

Резюме. Ідеальне місце для насичених краєзнавчих вихідних. Відвідати – музей архітектури з усіма його експозиціями, музеї та храми міста, міський пляж з оточуючими берегами. Добирання – маршрутками від м. “Чернігівська”. Харчування – їдальня на автостанції, магазинчики, власні бутерброди у музеї архітектури.

Цікавої вам подорожі!