Немирів: аристократична розкіш з алкогольним присмаком.

20.08-28.08 2011р.
Маршрут "Коло пошани по Україні": Київ-Кіровоград-Вознесенськ-Трикрати-Актове-Олександрівка-Одеса-Затока-Білгород-Шабо-Затока-Одеса-Вапнярка-Тульчин-Немирів-Печера-Немирів-Вінниця-Київ

Місто Немирів сьогодні  відоме переважно своїми досягненнями у виробництві алкогольних напоїв. Проте – не горілкою єдиною,  зовсім поруч розмістився палац графині Щербатової (тепер - санаторій авангард), збережений  у первинному вигляді, зі старовинними інтер”єрами, картинною галереєю і аристократичним парком навколо. Але й це далеко не все, що можна побачити у цьому місті.
 
Немирів


-->
До Немирова ми потрапили, відвідавши перед тим сусідній райцентр Тульчин з його величним-величезним палацом. Між містами рухались нескладним маршруткостопом: якщо на світанку більшість маршруток забиті пасажирами, то в полудень навпаки – вільніше нема куди! До Немирова годинка їзди. На автостанції відразу купуємо квитки до наступної цілі - села Печера й гайда гуляти! Горілчаний завод виявився першим визначним місцем на нашому шляху: не помітити його не можливо – габаритні форми та відчутний аромат браги не дадуть вам сплутати його з чим-небудь іншим. Трохи поповнили запаси на вечір у фірмовому магазинчику й подались до центру міста. Прогулянка від автостанції до центральних вулиць зайняла десь пів. годинки  й, окрім досить габаритного, відновленого костелу з двома баштами й купою годинників, у центральній частині міста нічого особливо уваги не привернуло. А от палац з парком повністю компенсували потребу в старовинному, естетичному, вражаючому і т. д.

Колишня велична резиденція Потоцьких й зараз у чудовому стані! Так, саме всемогутніх Потоцьких – фамілія Щербатових у назві палацу з”явилась уже в останній період розкішного життя шляхти на цих землях. На даний час у палаці санаторій, і це сто відсотків найкраще з того, що могло чекати панський маєток в радянський період! Територія охайна і доглянута, зберігся зовнішній вигляд, планування й деякі елементи декору (інтер”єри, картини, ліпнина, каміни, мармурові леви біля входу). Усередині виставлені на показ картини та старі фотографії міста. Парк гармонічно доповнює палац й створює ілюзію заглибленості у прекрасне. Доречі, на відміну від палацу у Тульчині, палац у Немирові на фото виглядає куди гірше, ніж є на справді... Збудовано палац за аналогією з невідомим (мені) маєтком у старій добрій Англії, який свого часу вразив пані графиню, а тому сам вигляд палацу й до тепер просякнутий аристократичністю! А ще там мінералочки з джерела похлебтати можна, санаторій як не як – від чого допомагає, без поняття, але одноразовий прийом точно нічому не зашкодить!!
 
Немирів, палац, санаторій
Фасад

Немирів, лев
IMG_7516 
Мармуровий лев на вході до палацу

Немирів, санаторій
IMG_7496
 
Немирів, палац
  Палац та квітково-паркове його оточення    

Окрім палацо-паркового комплексу місто може похвалитись вже згаданим костелом, який, доречі, є нещодавно відбудованим практично з нуля. Приклад, так би мовити, що не все втрачене – втрачене навіки, було б бажання щось відновлювати і розум гарно реалізувати ідею. Ще однією пам”яткою, а за сумісництвом й символом міста, є невелика електростанція, збудована сотню років тому у Немирові чехами. Працююча до сих пір, між іншим.

Добиратись до Немирова найкраще автотранспортом з Вінниці. Відстань у 45 км трасою долається в межах години. Розташування на важливій транспортній артерії гарантує наявність значної кількості як прямого, так і транзитного автотранспорту протягом доби. Автостанція знаходитьсь на виїзді в напрямку Гайсина - в темну частину доби автобуси краще спиняти  коло неї, коло переходу в напрямку центру (вдень заїжджають на саму станцію, та і у місті можуть спинятись). У серпні 2011 р. проїзд до Вінниці коштував 12-13 грн. Вночі, доречі, рух автобусів трасою досить жвавий. Залізнична станція присутня, але сподіватись можна рівно на два електропоїзди протягом доби – на Вінницю о четвертій ранку й на Гайворон о п”ятій дня. На рахунок проживання найкраще домовлятись з санаторієм Авангард (той самий, що розташований у вище розхваленому палаці). Сайт закладу: http://nemyriv-avangard.vn.ua/  З закладів харчування помітили їдальню санаторію і щось дуже непретензійне у центрі та коло автостанції;.магазинчики продуктові теж на місці. Й базарчик десь повинен бути, а міцненьке ви уже знаєте де купувати – у фірмовому магазині на заводі “Неміроф”

Немирів, костел
clip_image040
Немирів, електроварня
Немирів за межами палацу: костел, горілчаний завод та електроварня   
  
Після відвідин Немирова, нас чекала дорога до села Печера, яке обіцяло гарну природу, цікаву архітектуру й багато матрацного відпочинку… Після обіду у парку санаторія, героїчними зусиллями піднявши тіла під рюкзаки, переміщуємось у сторону автовокзалу. Дозаправились “паливом” у все тому ж магазині горілчаного заводу, ще трохи – і сільський ПАЗик з нами на борту повільно тарахкочить такою ж сільською дорогою несе нас до Печери… Подорож триває!

Резюме. Найкраще відвідувати у поєднанні з іншими палацам регіону (Воронвиця, Тульчн). Подивитись: палац графині Щербатової з парком, костел, електроварня. Добирання: маршрутки-автобуси з Вінниці. Проживання: санаторій “Авангард”. Харчування: їдальня санаторію, магазинчики, кілька кафешок, базар.

Гарних Вам мандрів!