Окопи: дві брами (майже “Володар кілець: дві вежі”).

Вільна подорож Поділлям, травень 2010. Маршрут: Київ – Львів – Тернопіль – Бучач – долина Стрипи – Русилів – Язлівець – Борщів – Кудринці – долина Збруча – Завалля – Панівці – Окопи – долина Дністра – Ісаківці – Жванець – Кам’янець-Подільський – Хмельницький – Меджибіж – Хмельницький – Київ ( у кого – Сімферополь, у кого – Городок ).


Дві брами в оточенні залишків земляних укріплень, це те, що залишилось від фортеці в Окопах до наших днів. Окрім фортеці, у селі є руїни костелу та однієї з веж. Поруч протікають Збруч та Дністер й нижче села зливаються в єдиний потік. Завдяки своєму місцю розташування, Окопи зручно оглядати в поєднанні з поїздкою іншими цікавими містечками (Жванець, ну і сам Хотин теж поруч) чи просто під час відпочинку на берегах водойм.

IMG_9896



Фортецю в Окопах збудували поляки в  ті часи (кінець 17 ст.), коли усі раніше збувдовані укріпленя регіону у них повідбирали турки, а залишатись зовсім без укріплень було трохи боязко. Вибрали місце постратегічніше й нарили валів з брамами від ріки до ріки. Фортеця ой як знадобилась для організації опору нахабним туркам!!! Але війна закінчилась і геополітичні зміни відправили Окопи Святої Трійці (так називалась наша фортеця) далеко на периферію історії! Як і усю Річ Посполиту...

Укріплення поступово руйнувались, зате навколо сільце невелике виросло… В міжвоєнний період тут базуваись польські прикордонники, й пильно стежили аж за цілими ттрьома кордонами! (Польща, Румунія та Совок поруч сходились). Зараз село таке собі невеличке й малопримітне, проте виділити годинку-другу на оглядини історичного спадку зайвим не буде.
В кілометрі від села Окопи (в селі Ісаківці) Збруч впадає в Дністер – місце саме по собі  гарне, проте занадто якесь цивілізоване – мости, хати, генделики..... й відпочиваючих багатенько, що зовсім не сприяє феншуйності.

clip_image018
clip_image019
Руїни костелу

Окопи, брама
clip_image021
Кам”янецька брама фортеці

Окопи, фортеця
IMG_9900
Коник біля брами і вигляд з середини


Окопи, Збруч

Місце впадіння Збруча в Дністер

Резюме. Найкраще відвідувати в рамках подорожей-прогулянок околицями Кам”янця, разом із іншими визначними й симпатичними місцями! Знаходиться на відстані кілька км. від Жванця – добратись можна усім на світ: маршруткою, пішки, автостопом і т.д. В селі є чималий генделик, в гарному місці й з цікавим меню, проте з надзвичайно паскудним обслуговуванням.