Межиріч: помпезний монастир на місці оборонного вузла.

Подорож по Волині, жовтень 2009 р. Маршрут: Київ-Острог-Межиріч-Новомалин-Острог-Київ

Межирічський монастир неподалік Острога водночас вражає своєю естетичністю (мені особисто нагадував замки долини Луари) та потужністю (в небагатьох фортецях стіни та вежі подібного масштабу збереглись). Після відвідування Острога це найкраща точка продовження подорожі.
IMG_6246


До Межиріча ми добрались найбільш активним і цікавим способом – пішки з Острогу (раптом 3 чи 4 км). Головне у цій справі було зійти з асфальту і чимчикувати долиною річки, насолоджуючись величним обрисом монастиря, що все насувався. Для більш лінивих туристів є купа маршруток у цьому нарямку (все, що їде з міста на Львів чи Рівне, проїжджає повз монастир; ще є маршрутки менш глобальних напрямів – наприклад на Новомалин).

Монастир виглядає більше схожим на фортецею чи палац, ніж на релігійний центр й візуально сподобався чи не більше замку в Острозі - потужніше якось. Історично це місце й відігравало більше оборонну, ніж релігійну роль. Коріння Межиріча настільки глибоко йде в анали історії, що дати заснування укріплень якось і не збереглось (кажуть, домонгольські часи – а монголи більше всіх “не вберегли” дати заснувань різних міст). Після моголів через скількись там сот років Межиріч очухався (перша згадка – кінець 14 ст.) й навіть містом встиг побувати (з Магдебурзьким правом, саме собою). Свого часу тут була чимала фортеця в стратегічному, зручному для оборони, місці… поки козаки Хмельницького поруч не "погуляли") Після них оборонні функції Межиріча відійшли у минуле, а  місцеві мешканці виключно молились на території колишньої фортеці! Через півсотні років на місці колишнього палацу лиш 2 кам”яні каміни стирчало на пустці: розвалене козаками розібрали хазяйновити аборигени (дивно – невже каміни в господарстві аж настільки не потрібні, щоб отак їх залишати?? чи просто паливно дуже було б в сільській хаті каміна з палацу мати?). Так, поступово, з міста один монастир й залишився, а навколишнє поселення деградувало настільки, що гордим словом “місто” його вже язик не повертається назвати! У такому вигляді ми його й застали.

Прогулянки навколо монастиря дарують безліч мальовничих ракурсів для фотосесій та споглядання. Покрутившись по території (в середині то нема особливо чого робити не релігійним людям) зайнялись ще однією забавкою – геокешингом, За якихось півгодини пройшли пошаговий квест і гордо викопали невеликий лоточок з нашим (вже) скарбом!!!
Монастир у Межирічі
Монастир оточено солідними стінами та вежами
Межиріч, монастир IMG_6260
Різні ракурси монастиря
Храм монастрия у Межирічі IMG_6237  
Храм та келії монастиря
Пічка у монастирі, Межиріч
На передньому плані – пічка невідомого призначення

Діло йшло до вечора і ми перемістились далі – кілометрів за 10 нас чекало село Новомалин з великим ставком, на берегах якого планували заночувати...

Добиратись в Межиріч найкраще з Острога маршрутками, попутками чи, ще краще - на своїх двох. В поєднанні з екскурсією Острогом Межиріч чудово доповнює картину дня. Харчування – перед тим в Острозі, в піцерії “Маестро”; в самому селі нічого привабливого в плані “попоїсти” не спостерігалось. Для різноманіття можна зайнятись геокешингом (2 скарби, один з квестом).

Резюме. Оглянути -  територію монастиря, транспорт  - марщрутки з Острога, пішки, харчування - піцерія "Маестро" у Острозі, проживання - не знадобиться

Гарної подорожі!!