Острог: маленьке містечко, якому є чим пишатись.

Маршрути: жовтень 2009 р., Київ-Острог-Межиріч-Новомалин, піший; червень 2017 р., Київ-Камінне село-Губків-Великі Межирічі - Острог - Новомалин - Гоща - Корець, автотревел.

Це маршрут, який є одним з найбільш рекомендованих мною для подорожі та відпочинку на вікенди. Простий у плануванні, дешевий у виконанні, до неможу насичений цікавинками – при цьому забере тільки дві доби вашого часу. Перлиною поїздки буде захопливе та неповторне місто Острог - одна з древніх столиць культури та лицартства, де зберігся цікавий замок, кілька міських фортифікацій, багато старих будинків, старі й нові будівлі Академії, декілька музеїв.

Острог, академія

Як дістатись до Острога? Острог знаходиться відносно недалеко від Києва (десь 300-350 км.) – туди навіть електрички (регіональні експреси) кілька раз на добу бігають, проте у не дуже зручний для нас час (відправлення-прибуття уточнюйте, розклад дуже змінюється з року в рік,  у дорозі 5 годин). Ще поїзди до станції Острог. Також їздять маршрутки з Київського зал. вокзалу!. Коштують дорожче і за електричку і за поїзд й абсолютно не придатні для пересування натовпу з рюкзаками! 

Добирались поїздом, що йшов на Ковель – півночі у дорозі і о четвертій ранку десантувались на зал. вокзал, який розташувався за цілих 16 км від самого міста. Гуляти на таку відстань в плани не входило, тому в кращих традиціях харчового туризму впали снідати де знаходились. Ми не так вже й задовго перед тим вечеряли у поїзді і організм намагався щось буркотіти типу – „ну я ще кагбе ситий”, проте їжу сприймати не відмовлявся:) Після сніданку ми як бомжики подрихли на лавочках вокзальчика – дуже чистого й охайного, доречі. Деякий час валялись на ньому абсолютно самі. Ознаки присутності людей почали з”являтись ближче до шостої години – а за ознаками вже і сам місцевий люд почав сходитись на ранкові електрички до Львова та Рівного.
IMG_6035IMG_6034 
Бомжики-туристи на залізничному вокзалі)

Маршрутки в місто ходять щопівгодини, починаючи з шостої ранку.  Хвилин 15 дороги і ось ми вже намагаємся шукати щось цікаве в сонному, вранішньому, суботньому райцентрі... Перше що потрапило до нашої уваги була татарська брама старого міста – пам”ятка оборонної архітектури, знаходячись в якій було дуже зручно розповідати слухачам вичитану днем раніше на Вікіпедії та у Блеки (сайт Замки та храми України) історію міста:) 

Місто відразу демонструє, що це не самий звичайний приповільнений провінційний центрик. Тут є і цікаве минуле у вигляді старого замку та інших пам”яток, і сучасність - Острозька академія, а відтак і майбутнє. Коли знаходишся на території відомого колись і тепер навчального закладу, відчуваєш себе у якомусь розумному університетському містечку розвинутого світу – Оксфорді, Кембриджі і т. д. Інфраструктура Академії радувала око естетичністю, практичністю, доглянутістю і постійно підсовувала місця де можна потусити – подурачитись – пофоткатись – повеселитись:)  Коли зазирнув в 2017 році у Острог, в сквері біля бібліотеки помітив купу чудернацьких скульптур й фазанів, що неквапливо прогулювались газонами. Дійсно якась аристократичність в цьому є.

Острозька академія

Острозька академія
IMG_6134

Острозька академія,
IMG_6080

Острозька академія, стадіон

DSC05224 

Острозька академія, бібліотека
інфраструктура в контексті веселощів :-)

Потусивши до десятої години у Академії (центральний корпус якої, доречі, розташований в приміщенні монастиря капуцинів 18 ст.), вирушили оглядати музеї міста – уже не ззовні як кілька годин тому, а з середини:) Найперша й найвеличніша пам”ятка міста – замок князів Острозьких. Потужний, класний, середньовічний (це вам не бастіони Нового Часу – це інша краса – древніша, і дух відповідний), унікальний (єдина в східній Європі фортеця-донжон -місцеві зодчі, так би мовити, переймали провідний досвід свого часу), цікавий (на території знаходиться насичений експонатами музей, хоча і без експонатів самі приміщення фортеці вражають), отакий він!!.На подвір"ї знаходиться симпатична Богоявленська церква, кістяк якої побудований так давно, що вже ніхто й не знає коли – кажуть, ще до монголів. Загалом, замок Острозьких це годинки дві цікаво проведеного часу! По музею рекомендую з екскурсією ходити – самому стільки важко вичитати:)


Музей у замку, Острог
 
 
Музей у замку, Острог
IMG_6181 
 
Музей у замку, Острог
DSC05259

Музей у замку, Острог
IMG_6204
Замок Острозьких

Наступний об”єкт – музей книги (про Острозьку Біблію всі ж чули, правда?). Острог свого часу був відомим інтелектуальним центром (а відтак - книгодрукарським), тому від музею очікувалось багато цікавого... Він і був цікавим – по перше, як приміщення (теж пам”ятка оборонної архітектури – Луцька вежа, досить симпатична); по друге, як музей – були цікаві експонати, по третє, там були чудові барани:-)
Острог, барани

А ось книжок там не було! Позабирали вищестоящі сили, тому що умов нема для зберігання – отакий він, музей книги:) Старі праски вологості не сильно бояться, от і стоять замість експонатів:)

Далі знову був музей – цей раз грошей! Музей грошей це така річ, яку без екскурсії пробігаєш хвилин за 15, а з екскурсією оглядаєш години за дві. І цих дві години проводиш з інтересом, ех – талери, золоті, срібняки, мідяки: „люблю гроші бо вони хороші...” Музей знаходиться в одному з найкрасивіших будинків центру. В 19 столітті тут набудували певну кількість красивих будівель, деякі з них і зараз радують, й навіть відреставровані.

Неподалік замку знаходиться солідний храм століття так на ХІХ., нам малоцікавий. Вказівники щось вказують на єврейський цвинтар, теж не дійшли. Зате оглянули  залишки синагоги, але зовсім уже руїни: залізти цікаво, але цеглиною можна по казанку отримати!

Синагога, Острог

Все, з відвідуванням визначних місць Острога завершили! Пів дня оглядів та екскурсій, між іншим.

Суттєво розтринькавши запаси енергії, споживаючи їжу для розуму, настала черга поповнити їх й спожити їжу для шлунка.  Місце для цього вибране було дуже і дуже вдале.... не чекали побачити в райцентрі такий чудовий заклад, що затаївся під прикриттям вивіски „піцерія Маестро” (ггг – пішла реклама)  Багато страв в меню, ціни рівня райцентру, величезні порції, і ще більша пічка на дровах де те все готується – що ще потрібно, щоб свято пуза організувати???

Діалог з офіціанткою:
- нам би картопельки з грибочками і м’ясцем запеченої....ось цієї.... по порції на кожного
- (квадратні очі, здивований голос) ем....а це нічого що вони кілограмові, оці порції???
- (не менш квадратні очі) – тоді дві порції на натовп)

Піцерія Маестро, Острог
Харчовий туризм

Ледве вилізли з за столу у результаті і по-о-о-вільною ходою поповзли 3 км у сусідній Межиріч, де на нас уже чекав великий, величний монастир-фортеця). Смачна особливість Острога для любителів - фірмовий магазин Славутського пивзаводу. Справжній такий - з двома сортами свіжого, живого пива, простим інтер"єром й п"яничками. І неймовірно цікавим туалетом - я такі тільки у Туреччині в чайханах бачив. Дівчатам сподобається. Особливо феміністкам ;-) 

Резюме. Одне з найбільш цікавих маленьких містечок України. Добиратись з Києва найкраще залізницею (туди-поїздами, назад електричками – комфортабельно й ціна до 20 грн.) Харчування – піццерія “Маестро” (інші варіанти розглядати не рекомендую). При бажанні там і готельчик є… 


Вдалої подорожі!
-->