Липовий Скиток: унікальна дерев"яна церква.


Липовий Скиток, церква
22.02.2009.

Якщо Ви вважаєте, що аутентичні українські дерев”яні церкви є атрибутом виключно музеїв архітектури чи прикарпатських сіл, то, для розширення власних горизонтів і кращого пізнання своєї країни, настав час відвідати Липовий Скиток. Мініатюрне село у Васильківському районі здивує найстарішою на Київщині дерев”яною церквою.



-->
Потрапили у це село під час прогулянки маршрутом, який язик не повертається рекомендувати до проходження непідготовленим людям. За два дні у лютому пройшли від Снітинки через Томашівку, Півні, Липовий Скиток до Боярки. Разом близько 60 км засніженими лісами на тріскучому морозі. Церква у Липовому Скитку стала одним із завершальних акордів маршруту. Маршрут, звичайно, планували і очікували побачити тут стареньку симпатичну дерев”яну архітектуру, але храм умудрився перевершити наші сподівання щодо своєї краси та витонченості.

Онуфріївську церкву у Липовому Скитку збудовано далекого 1706 року. В ті часи на місці села знаходилась невелика обитель монахів, від якої село й отримало свою назву. Сама церква закладена як соборна церква Онуфріївського монастиря. Віддаленість від основних “осередків цивілізації”, швидше за все, і посприяла збереженню до наших днів у первісному вигляді цього мальовничого храму. Три золотоверхі бані вінчають струнку дерев"яну конструкцію, а навколишні сільські краєвиди вдало поєднуються саме з такою, традиційною, церквою. Враховуючи вік та аутентичність храму, а також те, що традиційних дерев”яних церков за межами музеїв архітектури збереглось вкрай мало, Онуфріївську церкву безсумнівно можна вважати унікальною пам”яткою сакральної архітектури Київщини.

Липовий Скиток, церква


Липовий Скиток, церква
IMG_4097  
Онуфріївська церква у Липовому Скитку (1706).

Липовий Скиток можна рекомендувати для екскурсій вихідного дня любителям народної та старовинної архітектури, а також для включення до краєзнавчих пішохідних, автомобільних чи веломаршрутів! Добиратись з Києва до Липового Скитка найкраще маршрутками, а саме: №727 Київ-Плесецьке з м. Нивки та  №791 Київ-Данилівка з м. Либідська  через Одеську площу (останньою - менш зручно, оскільки під"їжджає не під самий Липовий Скиток). Теперішній Липовий Скиток село зовсім невеличке – усього 266 мешканців, того проблем зі знаходженням церкви на місці виникнути не повинно.

Гарної подорожі!