Тульчин: розкіш та велич минулого!

26. 08. 2011 р. 
Подорож “Коло пошани по Україні”: Київ-Кіровоград-Вознесенськ-Трикрати-Актове-Олександрівка-Одеса-Затока-Білгород-Шабо-Затока-Одеса-Вапнярка-Тульчин-Немирів-Печера-Немирів-Вінниця-Київ.

Невеличке провінційне місто Тульчин у Вінницькій області у минулому раз за разом опинялось у круговороті важливих подій, притягувало до себе знакових постатей вітчизняної історії! Найдорожчим спадком минулого, безумовно є колись грандіозний та величний палац Потоцьких, але це не єдина цікава річ, яку можна побачити у сучасному Тульчині.  

Тульчин, фото


До Тульчина ми потрапили після подорожі Півднем України! З Одеси нічний потяг заніс до станції Вапнярка, а звідти уже автобусами до Тульчина доїхали. На годиннику – шоста ранку. Не прокидаючись, висадились на автостанції й заходились готувати сніданок. Рюкзаки, казанок на пальнику, й спляча то на підлозі, то на платформі автостанції дівчина дещо дивували місцевих жителів але, здається, не дуже сильно... Після сніданку перемістились до однієї з наших цілей – палацу Потоцьких й, залишивши нашу соньку спати на газончику, почали огляд...

„Подільський Версаль”, один з найвеличніших палаців України (якщо не більше) свого часу, зараз у не дуже веселому стані. Первинна площа усього комплексу – півтора мільйони гектарів. Палац був грандіозним навіть для свого, розкішного 18-того століття, а у нинішньому часі взагалі міг би претендувати на звання перлини палацового мистецтва як мінімум, якби колесо історії не проїхалось по ньому настільки сильно (про історію Тульчина і палацу багато де подивитись можна – як у тирнеті, так і в книжках, путівниках…). Будівлі збереглись непогано – з первинним плануванням, колонами і навіть величезним родинним гербом на одному з фасадів. Коли оцінюєш розмах маєтку то розумієш, що пани наші колишні знали толк у гарному житті, вміли вразити!! А от з доглянутістю палацу все поганенько: окрім фасаду центрального корпусу й клумби перед ним решта виглядає якось «післявоєнно». Залишки колишньої могутності – хороша характеристика цієї архітектурної пам’ятки: сподіватись побачити старовинні інтер’єри та предмети панської розкоші тут не варто. Зараз на території палацу навчальний заклад невизначеного нами рівня акредитації. Ведеться реставрація – з одного боку це плюс, що вона ведеться, а з іншого – процес триває уже більше тридцяти років, а результат тільки з одного ракурсу помітно. Найкраще милуватись палацом в другій половині дня – світло призахідного сонця частково повертає йому колишню мальовничість.

Тульчин, палац

Тульчин, палац
image

Тульчин, палац
Палац Потоцьких у Тульчині

Попри палац, в місті є кілька старовинних костелів, один з яких досить солідний (зараз у ньому православна церква.), злегка дерев’яна церква (дерев”яна верхівка на мурованих стінах), кілька симпатичних кам’яниць зі слідами перебування Котляревського, Суворова, Пушкіна, декабристів чи ще кого… Взагалі, кількість пов”язаних з Тульчином відомих постатей вражає – перечислив я лиш найбільш загальношанованих персонажів, а ще ж були персони калібром поменше – поети, архітектори, декабристи…  Суворов у Тульчині щось типу ставки у мирний час організував, тренував "чудо-богатирів" навколо міста й писав тут легендарну “науку перемагати”. Зараз у центрі міста стоїть пам”ятник Суворову  - верхи на коні й з вітально піднятим капелюхом!
  
У більшості з вас Тульчин буде асоціюватись з різними харчовими продуктами, що не дивно: саме молочна, м’ясна та інші промисловості визначають обличчя сучасного Тульчина, а палац залишається у ролі потенційної перлини подільської архітектури!

Тульчин, місто
 
Тульчин, місто
clip_image033
 
Тульчин, місто
clip_image035
Місто Тульчин за межами палацу

Добиратись до Тульчина найкраще маршрутками-автобусами з автостанції Вінниці чи з Вапнярки (якщо з напрямку Одеси рухаєтесь). Відстань з обласного центру - 80 кілометрів, це десь півтори-дві години їзди автобуса. Рух досить жвавий, протягом дня проблем з транспортом бути не повинно. Кілька закладів харчування у центрі бачили, проте що там ховається під вивісками – не перевіряли. Візуально – кафешки прості, непретензійні. Зате місцевий ринок, як і у всіх подільських містах, може забезпечити дуже широкий асортимент продукції (перевірено)!! За непідтвердженою інформацією, у місті є два готелі. Більше можете дізнатись на міському порталі - http://www.tulchyn-info.com.ua/hotels

Резюме! Приємне і цікаве місто, відвідувати варто у поєднанні з іншими палацами-цікавинками навколишніх районів та з інформацією щодо пов”язаних з Тульчином історичних подій (так куди цікавіше). Добирання – автобуси-маршрутки з Вінниці, Немирова чи Вапнярки. Харчування – генделики і продукти з ринку. Особливого сенсу залишатись в Тульчині на ніч не бачу.

Гарної подорожі!!