10 несподіванок. Чим здивує Кропивницький?

Крутезна архітектура, величезна фортеця, поезія на стінах, знаковий театр, нетипові храми, набережна, кав'ярні - це точно про Кропивницький?  Насильніші враження можуть залишити ті міста, про які мало знаєш й від яких особливо нічого не очікуєш.  Саме тому Кропивницький може здивувати й, якщо пощастить, навіть вразити, стати приємною несподіванкою для мандрівників.
Кропивницький

В Кропивницькому я бував двічі, з досить великою перервою. Що цікаво, першого разу якесь непевне враження залишилось - чи то вигляд міста більш сумний був, чи то стан задовбаний, чи то дивували обличчя перехожих, які майже усі обертались на наш ненайтиповіший гурт з одного хлопця та трьох дівчат з великими рюкзаками (попереду була поїздка на море з наметом). Останнього ж разу в Кропивницькому, все відбулось з точністю до навпаки - центр міста якось відразу сподобався й гуляти там було суцільною приємністю. Деякі речі запам'ятались особливо, про них і розповім!

1. Центральна пішохідна вулиця

Серед усього, чим може туриста здивувати Кропивницький, головну роль я б відвів центральній пішохідній вулиці міста. Стільки крутої архітектури на одній вулиці в Україні, взагалі, трапляється досить рідко. Ще й на пішохідній вулиці, які я особливо люблю. Ходиш такий собі, роздивляєшся, балдієш.. Навколо розкішна забудова ХІХ - поч ХХ ст., один будинок ефектніше іншого. Багато еклектики, декору... Кав'ярень теж досить багато, деякі навіть сподобались.

Чесно признаюсь, першого разу (вісім років тому) мене ця вулиця не вразила - я тоді підсвідомо порівнював її з вулицею Кобилянської в Чернівцях, яка мені все ж красивіша. Другого разу в місті - не так давно, я вже порівнював цю вулицю з усіма іншими пішими вулицями країни, й виявилось, що вона дуже навіть крута, сама по собі.

Знайти вулицю легше, ніж розібратись в назві - на стінах й в Гуглі пише що це вулиця Дворцова, але то вже частково історична назва. Частково сучасна назва - вулиця Архітектора Паученка, на честь такого собі місцевого Гауді чи Городецького, який дійсно багато красивого в місті набудував. Якщо я правильно зрозумів, нещодавно перейменували частину вулиці.
Кропивницький, архітектураКропивницький, архітектураIMG_20181104_125109

Розкішні будинки слідують один за одним. Обожнюю такі вулиці.

Кропивницький, архітектураКропивницький, архітектураКропивницький, архітектураКропивницький, архітектура

2. Фортеця

Ви знали що у Кропивницькому є цікавезна фортеця Святої Єлисавети? Справжня така, цілісна, земляна, на "зірку" схожа - з усіма своїми валами, бастіонами та равелінами. Навіть дві гармати є й будівлі колишнього штабу, де нині лікарня. Окрім лікарні на території парк й величезний меморіал. Чимось схожа на Київську фортецю, про яку далеко не всі кияни знають - хоча то ніби як найбільша земляна фортеця в Європі :-) Тільки київські укріплення "архіпелажного" типу й мають великі кам'яні складові - круглі вежі, стіни, брами. А в Кропивницькому цілісне земляне укріплення. Таке рідко де в Україні зустрінеш посеред міста, насправді.

З цієї фортеці й розпочався розвиток сучасного Кропивницького. Місто поруч виникло одразу й будувалось "правильно" - з прямими, широкими, перпендикулярними вулицями. Поруч, правда, існували військові поселення з хаотичною забудовою.

Зацініть но, як на Google maps красиво виглядає фортеця у Кропивницькому– просто оборонну архітектуру вивчати можна.
Кропивницький, фортеця

В реальності вали повністю роздивитись вали складно. Зате є гармати й солідна паркова зона. На території фортеці також знаходиться лікарня.
Кропивницький, фортецяКропивницький, фортеця

3. Розкидані красивезні будинки

З побудовою залізниці розвиток прискорився, й ХХ століття місто зустріло в ролі солідного економічного та культурного центру. Поява заможних людей й загальний розвиток міста того часу й по сьогодні відображається в розкиданих по центрі красивих будинках, витончена архітектура яких може розповісти куди більше про місто та жителів того часу, ніж сухі рядки путівників з вказівками років та стилів.

Лікарня в мавританському стилі? Феєрично декорований музей? Красивезний "псевдоруський" музей в будинку найвідомішого місцевого архітектора? Величезний модерновий "пасаж" (теж музей)? Все є. Зверніть увагу, скільки музеїв - туди теж заходити можна, при бажанні. Ще в дворах натикався на "щось типу барокко"
Кропивницький, фортецяКропивницький, архітектураКропивницький, архітектураКропивницький, архітектура
Кропивницький, архітектураКропивницький, архітектура
Кропивницький, архітектура

4. Знаковий театр

Добре знайоме словосполучення "Театр Корифеїв" тут набує цілком реалістичного вигляду.  У цьому театрі й було засновано перший український професійний театр та відбулись перші виступи. Керував справою - Марко Кропивницький, на честь якого місто й отримало назву. Цілком заслужено, вважаю.  Такий собі Микола Садовський - діяч з цього театру, згодом відкриє перший стаціонарний український театр в Києві.  Як на мене, це дуже круто, бути батьківщиною українського професійного театру в сучасній його формі. Пішохідна вулиця впирається якраз в цей будинок.
Кропивницький, архітектура


5. Несподівані храми

Найкрутішим серед храмів Кропивницького я б назвав синагогу - велику, красиву, доглянуту.

В старих синагог України доля переважно досить складна - діючі храми нині рідкість, частина руйнується, частину в радянський час "перекваліфікували" у щось інше. В Чернівцях колись велична синагога - кінотеатр, в Ужгороді - філармонія (вона й зараз крута), в Кременці - автовокзал, у Василькові - залізнична станція, в Кам'янці - ресторан, в Бердичеві - рукавична фабрика, в Білій Церкві - коледж, в Снятині - швейна фабрика (точніше, її залишки). Будинок культури у Снятині (хех, згадаю шкільні дискотеки ;-)) - теж колишня чи то синагога чи єврейський театр.
.
Деякі синагоги відбудовано й вони красуються такі всі доглянуті та мало ким відвідувані - в Дрогобичі, Сатанові, Меджибожі, Києві. Деякі ведуть непримітне життя й якось там використовуються не за призначенням - в Збаражі, Теребовлі, Чорткові, Херсоні. Більшість же просто поступово розвалюються, хоча все ще красиві або просто солідні - в Жовкві, Луцьку, Дубно, Острозі, Олександрії, багато де ще.. Й це тільки ті, які я бачив. А бачив я далеко не всі. Тому порадію за цю ефектну синагогу на фото - одну з найцікавіших пам'яток чудового міста Кропивницький.
Кропивницький, архітектура

6. Симпатичні кав'ярні

Вони є. За вісім років до того обідали в "Челентано", не знайшовши нічого достойнішого. Цього разу не знайшли "Челентано", зате центральна вулиця порадувала. А в "Кекс" Юля закохалася настільки, що залишилась на кілька годин попрацювати.
IMG_20181104_124918Кропивницький, архітектура


7. Поезія на стінах

Гуляєш такий нічним містом й натикаєшся на вірш улюбленого Симоненка на стіні. Кльово ж! Більше про цей проект можна знайти за тегом #fri_kri
Кропивницький, архітектураКропивницький, архітектура

8. Набережна

Коли в місті є набережна, це круто за визначенням. Це про Кропивницький. Коли по тій набережній можна приємно гуляти й цікаво проводити час  - це круто вдвічі. Це, поки що, не про Кропивницький. Тут цілком можна прогулятись вздовж річки Інгул й відвідати декілька скверів, спортивних та інших, не дуже людних, майданчиків.
Кропивницький,набережна

Набережна "радянського зразка", особливо в собі не ховає й не виглядає дуже заманливо. Зате є монументальні "довгобуди" чи "довгозакинутості".

Наскільки знаю, плани реконструювати виношуються вже давненько. Сподіваюсь, чимось таки закінчиться, оскільки "потенціал привабливості" в набережної дуже високий й можна багато чого дописати до фрази "Ви тільки уявіть,...".
Кропивницький,набережна

9. Вуличне мистецтво

В Кропивницькому воно є. В певній кількості. Досить прикольне урізноманітнення для міських пейзажів. В Кропивницькому є мурали, вуличні скульптури й тимчасові інсталяції, по типу рояля на пішохідній вулиці. Але й простір для розвитку теж є :-) Нам треба більше яскравих вкраплень у містах - я в цьому переконаний! 
Кропивницький,набережна


Кропивницький,мистецтвоКропивницький,мистецтво

10. Платани на центральній площі

І не звернув би я на ці старі покручені дерева уваги. Але моя подруга Настя в них просто закохалася й фоткала - в сонячну погоду, дощову погоду, з собою, без себе й просто так. Різні симатичні дрібнички часто бувають пам'ятніші ніж відомі шедеври архітектури.
Кропивницький,мистецтво


Це не все перелічене-прикольне, що можна побачити в місті. На моїх фотках не відобразився, наприклад, центральний корпус місцевого університету. Ще у місті є красивий дендропарк, найкращим часом для відвідування якого є період цвітіння тюльпанів. Весна, тобто. А от пізньої осені так і не змогли туди потрапити - день світловий закінчувавася раніше, ніж можливий візит.

Більш детальний огляд старої архітектури Кропивницького знайдете, наприклад, в публікаціях від "Україна інкогніта" й багато де ще. Але це те, що найбвільше привернуло мою увагу.

Добирання в Кропивницький з Києва напряму не те щоб дуже просте - аж один поїзд. Зате швидкий. Ще можна їхати  через Знам'янку, де поїздів в різні боки багато. 

Чудової вам подорожі!!