Клавдієво-Тарасове: фабрика ялинкових прикрас.

Перед поїздкою на фабрику ялинкових прикрас уява настирно малювала щось новорічно-казкове: гноми з оленями на далекій півночі, у дерев’яних будиночках, в оточенні снігу, ялинок та північного сяйва розмальовують яскравими фарбами кульки під чітким керівництвом Діда Мороза чи Санти! Якось так! В реальності фабрика іграшок на ялинку дещо більш інтегрована в сучасні реалії, проте відчуття подорожі у гості до казки не покидає під час візиту на це чудове виробництво.  


фабрика ялинкових прикрас
-->

Усього в Україні знаходиться декілька підприємств, що виготовляють новорічні прикраси. Найближче до Києва – у смт. Клавдієво-Тарасове Бородянського району.  

Фабрика являє собою невелике підприємство заснування 1949 року! Кілька цехів, склад та магазин розміщується у стареньких цегляних приміщеннях. Ці стіни зберегли багато реліктів радянської епохи – від устаткування до лозунгів. Технології з тих далеких часів також не змінювались, і у даному випадку (на відміну від більшості галузей промисловості) – це величезний плюс!  

Послідовність виготовлення іграшки у загальних рисах виглядає наступним чином: спочатку трубки скла розігрівають на газовому пальнику, витягують у продовгувату форму з запаяним кінцем (типу колби), з якої видувають власне кульку. Склодуви умудряються видувати усі кульки абсолютно однаковими, для впевненості звіряючи розміри по спеціальних металевих кільцях. Далі кульки покривають сріблом з середини й виварюють у чомусь киплячому. Уже в іншому цеху блискучі кульки-"напівфабрикати" фарбують певним кольором та сушать у спеціальній сушилці. Після того іграшки проходять найцікавіший етап – розпис, надання індивідуальності, теж, вручну, звичайно що. Над розписом працює з десяток майстринь, які й створюють усі ті яскраві візерунки, зимові пейзажі, симпатичних дракончиків, що потім посміхаються до нас з готових прикрас. Виробництво повністю ручне, «хенд-мейд», а тому й іграшки виходять настільки яскраві та унікальні – конвеєр вкладати душу не вміє, а люди – вміють. Ось ці майстрині і є головним капіталом фабрики – усе решта можна швидко замінити, тільки не руки, які в часи автоматизованих конвеєрів продовжують створювати неповторну красу.


фабрика ялинкових прикрас
IMG_1578IMG_1565

фабрика ялинкових прикрас
Розігрів скла, витягування форми та видування кульок

Двері фабрики відкриті для усіх бажаючих (принаймні, вхідної оплати ми не помітили). Гадаю, неспокій на виробництві сповна компенсується приростом попиту на продукцію. По суботах передноворічних місяців на фабриці крутяться натовпи екскурсійних груп і звичайних відвідувачів. Ще – надзвичайно багато дітей. Екскурсоводів можна знайти на місці – гадаю їхні розповіді додадуть відвідуванню фабрики надзвичайно багато цікавого. Ми ж були самі собі екскурсоводами, й просто вештались по цехах, спостерігали за виробництвом, трохи розпитували майстринь… вражень і позитиву багато, а от ціни на екскурсії не дуже знаєм. При бажанні можна спробувати свої сили у підписуванні прикрас. На фабриці працює магазин, де по суботах просто величезний наплив бажаючих. Кульки поменше коштують 10 грн. побільше – 20. Після екскурсії усіма цехами й етапами виробництва ціна на прикраси видається дуже і дуже невисокою.


виготовлення ялинкових прикрас
Робоче місце майстрині

imageimage

працівниця на фабриці ялинкових прикрас
Поступове перетворення

IMG_1618IMG_1602
У магазині та у виробничих приміщеннях.

IMG_1613 
Діти – найбільш зацікавлені відвідувачі фабрики іграшок.

Добиратись з Києва до Клавдієве найкраще маршрутками від м. «Академмістечко» (№ 817, відправляється щопівгодини від виходу з метро в бік Кільцевої, через дорогу від супермаркету «Новус»). Переїзд займає 30-40 хв. і коштує 10 грн (грудень 2011)., маршрутки зупиняються коло зал. станції «Клавдієве». Також через ту станцію їздять електрички зі Святошино –  усі, що йдуть в напрямку станції «Тетерів». Електричкою добиратись на кілька грн. дешевше, проте їхати трохи довше, ходять вони досить рідко й часто змінюють свій розклад руху (останні «віяння» моди такі). Щоб потрапити до фабрики, рухаючись від приміщення станції потрібно на першому повороті повернути праворуч. Ходу близько 5-7 хв. На все про все потрібно десь так пів. дня. Врахуйте, що по суботах фабрика працює до обіду, а по неділях не працює взагалі (хоча, враховуючи наплив туристів – можуть бути варіанти ;-)

Гарної вам подорожі!