Хотинська фортеця: місце, де зупинилась історія.

Новорічні мандри, січень 2009 р. Маршрут: Київ- Кам"янець-Хотин-Чернівці-Чортків-Київ

Хотинська фортеця це одна з найбільш відомих і найкраще збережених  оборонних споруд України. За сумісництвом -  одна із найдревніших і найулюбленіших кіношникам.  Й це зовсім не випадково – потужна фортифікація у поєднанні з великою площею фортеці та чудовими краєвидами створюють незабутню атмосферу застиглого середньовіччя. Тож побувати тут, безумовно, варто!


Хотин




Укріплення на місці теперішньої фортеці з”явились ще у давньоруські часи, а от муровану цитадель збудували не хто інші, як молдавани (так-так, будівельники з цієй країни мають до-о-о-о-вгі традиції). Середньовічна молдавська держава свого часу була досить потужною й дозволяла собі чималі фортеці на кордонах споруджувати (фортеця Білгород-Дністровського теж молдавське коріння має). Молдавською фортецею Хотин був кілька століть. Згодом, деякий час його контролювали поляки. У 1621 році Хотин навічно увійшов до історії воєн, козацтва, українського війська, польського війська, і ще до купи різних історій. Саме тут козаки з поляками зупинили величезну турецьку навалу на Європу! Але у 18 ст. Хотин таки став турецьким. Турки окопувались тут на зовсім – навколо старої цитаделі виросла нова, величезна, кам”янно-земляна бастіонна фортеця. Незважаючи на примітивність конструкції (ні в яке порівняння з фортецями Вобана ці бастіони не йдуть), розмах фортеці й величезний гарнізон (60 тис. у військовий час) робили Хотин найбільшим оборонним вузлом турків у Східній Європи. Після турків були росіяни, після росіян – румуни, румунів Совок звідси попер, але фортеця на все це уже дивилась з висоти свого старечого досвіду – обороноздатність її залишилась у далекому минулому.

Хотинську фортецю й навколишні краєвиди можна побачити у численних фільмах на історичну тематику. Хто тут тільки не жив, не штурмував й не оборонявся – середньовічні лицарі, вільні стрільці Робін Гуда та Айвенго, гугеноти та мушкетери, козаки, турки, навіть варшавські міщани  - в останній екранізації Тараса Бульби Хотин ще й роль польської столиці виконав.

Хотинська фортеця


Хотинська фортеця
 image

Хотинська фортеця
Фортеця з різних ракурсів

На огляд фортеці цілком вистачає двох-трьох години. Сама по собі вона дуже потужна й дійсно вражаюча - справжній лицарський замок з Високого Середньовіччя. Варто помилуватись фортецею з абсолютно різних ракурсів та прогулятись навколо по валах і стінах. Експозиції музейної наразі немає (можливо, колись…), проте є атракціони для туристів на зразок стрільби із лука. Нажаль не вдалось прогулятись по стінах цитаделі – доглядачі фортеці побоюються нещасних випадків й нікого туди не пускають. Останніми роками Хотин став місцем проведення масштабного фестивалю історичної реконструкції “Битва націй”. Запам’ятався місцевий нужник – він також стилізований під фортифікацію, а з вентиляційного отвору  дуже непоганий ракурс на саму цитадель.

Добиратись до Хотина найкраще маршрутками зі значно більш солідніших Кам”янця чи Чернівців, поєднуючи цікаве з цікавим. З Чернівців потрібно вибиратись - з центрального автовокзалу, з Кам"янці теж, а також від перехрестя коло ринку (звідти окремі маршрутки бігають). Для груп можна винаймати транспорт на автовокзалі у Хотині - до фортеці чи куди-інде, з незначною перецінкою від рейсових (від автовокзалу пішки до замку близько години ходу). На території фортеці знаходиться стилізований ресторан, у якому ми також залишали наші рюкзаки на час прогулянок. Окрім фортеці нічого цікавого шукати у Хотині не варто – декілька історичних будиночків навряд чи справлять хоч-якесь враження після відвідання такої потуги. Якщо є час – можна відвідати Жванець, чи пошукати доти на берегах Збруча та Дністра.


Хотинська фортеця

Резюме. Місто однієї, дуже потужної фортеці. Добирання – маршрутками з Кам”янця чи Чернівців. Харчування – ресторанчик на території фортеці!

Гарної вам подорожі!